Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Županija

Županijski sudovi u Koprivnici i Virovitici pod upravu Bjelovaru

  T. Hleb/VLM, D. Marčinković/VLM, D. Šantoši           30.07.2010.         2840 pogleda
Županijski sudovi u Koprivnici i Virovitici pod upravu Bjelovaru

Sudeći prema najnovijem Vladinom prijedlogu, bjelovarsko pravosuđe napokon može odahnuti. Ali ono koprivničko i virovitičko nije te sreće. Naime, u potpunoj medijskoj tišini Vlada je na ovotjednoj sjednici prihvatila prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim je nastavljena racionalizacija mreže sudova u Hrvatskoj.

Neokrznuti

U novoj mreži, u kojoj će ostati samo 13 županijskih i sedam trgovačkih sudova, ostaju i oba bjelovarska suda. Predloženo je da se bjelovarskom Županijskom sudu pripoje sudovi iz Koprivnice i Virovitice, što čak i nije veliko iznenađenje, jer je nekada i bio takav ustroj. No s Trgovačkim sudom situacija je bila drugačija, što nam je potvrdio i župan Miroslav Čačija.

- Prvotni prijedlog je bio da se sjedište bjelovarskog Trgovačkog suda premjesti u Varaždin, no, na našu sreću, od toga se odustalo, jer su u Vladi i ministarstvu prihvatili činjenice - kaže Čačija dodajući da je Trgovački sud u Bjelovaru jedan od najažurnijih u Hrvatskoj.

Za tu odluku u Vladi ruku je dignuo i ministar turizma Damir Bajs, koji također ne krije zadovoljstvo činjenicom da bjelovarsko sudstvo ostaje neokrznuto. - Ovo je bitna i dalekosežna odluka za našu županiju. Prema njoj sudska vlast prelazi županijske granice. Osim toga ovo je očekivana odluka jer Bjelovar je sudsko sjedište s dugogodišnjom tradicijom - ističe Damir Bajs.

Moraju dati doprinos

Virovitički dužnosnici ne kriju pak da će biti u gubitku kada ostanu bez suda.

- Ali naš grad vjerojatno mora dati doprinos racionalizaciji u pravosuđu. No, to ne znači da se u Virovitici neće graditi "palača pravde" za Općinski sud, koja će stajati oko sedam milijuna kuna - izjavio je župan Tomislav Tolušić.

Predsjednik Županijskog suda u Virovitici Darko Domšić kaže da sud sa sedmero sudaca i 22 zaposlenika u Virovitici godišnje obradi prilično drugostupanjskih predmeta - oko 300 kaznenih i 1300 parničnih predmeta - te oko 30 prvostupanjskih presuda. U Koprivnici nije bio za komentar o ukidanju Županijskog suda dostupan njegov predsjednik Ivan Deković. I u tom gradu gradit će se "palače pravde".

Racionalizacija najkasnije do 2019., zaposleni ostaju 

Građani Koprivnice, Virovitice, ali i manjih mjesta tek nagađaju kakav će biti budući ustroj sudstva u regiji i hoće li za svaku sitnicu morati putovati u Bjelovar. Iz Đurđevca i Križevaca morat će se putovati 30 kilometara, a iz okolice Orahovice 140 kilometara. Doznajemo, međutim, da spajanje županijskih sudova neće donijeti veće promjene kod donošenja drugostupanjskih presuda. Problema će biti kod rasprava i donošenja prvostupanjskih presuda za teška kaznena djela. Racionalizacija će se provesti najkasnije do 2019. godine, do kada bi sudovi trebali prestati s radom. Sudovi u Virovitici i Koprivnici bit će u istom prostoru i s istim zaposlenicima koji su bili u ispostavi bjelovarskog.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
29.7.2019. 8:01
sve postenjaci u szudovima :) szve caszni u szudovima :)
Szamo ih je 80 % od zsla oca i jos gore matere :)
Da ne szpominjem koga u Bozicnjackoj cesztitci nakon 3:20 isz tih casznih szudova ??
https://www.youtube.com/watch?v=GWZ1XptE7lM
ivan2
2.8.2010. 22:20
Poznato je meni "pljuska"kako se financiraju sve državne institucije i mislim da takav način nije poznat u svijetu. Sve se plaća u državni proračun , dakle i sve takse i pristojbe , kazne , doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje pa onda uzima kako tko želi i umije pa smo mi svakim danom sve dužniji i mirovine plaćamo iz proračuna a ne iz mirovinskog fonda jer je ist odavno prazan pa budemo nakon odrađenih 45 godina staža dobili ništa, Zapamti da je naš bivši ministar zdravstva bio na liječenju u inozemstvu jer ovo naše služi nama smrtnicima pa imamo sve što imamo,Koliko mi imamo sporova na međunarodnim sudovima pa to je sramota!
tomislav
2.8.2010. 13:13
To što je pljuska napisao je djelomično točno, barem ja tako mislim. Pravosuđe se financira iz buđeta a koliki je dio koji se odnosi na pristojbe nije poznat ali mislim da je to zanemarivo.
Pa sad ide na EU taj dio o pravosuđu i što će biti veliko je pitanje. Ako to europa proguta onda pitanje je što se u toj europi radi ili će pak oni nas primiti tek formalno i držati nas na distanci kao i ove primjerke eu demokracije s naše istočne strane i crnoga mora.
Sporovi se dugo vode zbog jugo samopuravnog sistema koji i dalje živi i kraljuje (jer drukčije se ne zna raditi) a ne toliko zbog ljudi jer suci nisu nikad samostalni nego nezaštićeni itd.
Mislim da su nesposobni rjeđe prisutne, više su to oni koji moraju čuvati svoje mjesto i zato djelovati birokratski.
A i društvo je prebolesno i sve se šalje na sudove koji nisu u stanju sve to preraditi.
Čini mi se da je sada najnovije da suci moraju biti podobni u smislu da se klanjaju poslodavcima a ne više radnicima kao što je bilo u vrijeme Sudova udruženog rad. Sve je to nesreća jer sudovi se moraju klanjati zakonima koje primjenjuju i nikom više. Sretna će se zemlja zvat koja štiti svoje suce!
A da bi idvejtnik zaradio plaću suca mora dnevno brati po više od tisuću kuna jer više od pola daje državi.
pljuska
2.8.2010. 12:48
Ivan2 je napisao: "Toliki broj općina , sudova i ostalih gluposti nemože se financirati iz privrede ..."

Pravosuđe se financira iz taksi i pristojbi.

Međutim sporost naših sudova, a koja je sporost rezultat što se ni u sudstvu kao ni drugdje u državnoj upravi i firmama u većinskom vlasništvu države, ne zapošljava po stručnoj sposobnosti, već po političkoj podobnosti.

Naravno da nestručne i nesposobne sutkinje i sudci mjesecima i godinama rješavaju predmet spora, gomilaju predmete, a troškovi postupka se ne obračunavaju po dužini njegovog trajanja, već vrijednosti spora.

Prema tome sutkinje i sudci se ponašaju kao ljenčuge i neradnici, ČAST IZNIMKAMA, jer primaju plaću koju ne zarađuju. Plaću za koju se brinu porezni obveznici.

Plaću, koju bi si bržim i ažurnijim radom, osigurali sami sudci i sutkinje, ali zbog stručnih i moralnih deficita to nisu u stanju i mogućnosti činiti.

Zato postupci traju predugo, a plaće im idu kao da su nešto radili. Jedino odvjetnici zadovoljno trljaju ruke, jer što duže traje postupak i što je više ročišta i rasprava njima ide više love, jer zahvaljujući lupeškoj sprezi zakonodavca i odvjetničke komore odvjetnici gule kožu strankama u postupku i svoje honorare ne naplaćuju prema vrijednosti spora, već broju rasprava i pismena koje napišu.

Lijenost i nesposobnost sudaca i gramzivost odvjetnika plaćaju njihove žrtve, oni koji moraju tražiti pomoć suda i pri tome su prepušteni na milost i namilost struci bez morala i poštenja, u kojoj su sudci zaštićeniji od ličkih medvjeda, a odvjetnici nezasitni kao pijavice.

NARAVNO ČAST IZNIMKAMA KOJIH IMA I MEĐU SUDCIMA I MEĐU ODVJETNICIMA.
pljuska
2.8.2010. 12:24
To je pokazatelj koliko su nam sposobni kreteni koji sjede u saboru, a trebali bi zastupati i štititi interese kraja iz kojeg dolaze.

Ako uzmemo u obzir da je Jopa među prvima koje bi trebalo uhapsiti i procesuirati, onda je jasno da Jopu ne bili uho za pravosuđe.

Da je po Jopi on bi da je i policija i pravosuđe što dalje od njega, najbolje u Zanzibaru.
karlo01
1.8.2010. 11:56
Zbrinut će se oni ,i tako tamo rade kćerkice od velikih hrvata.Natječaji su bili smiješni do bola kada se primalo tajnice i tipkaćice
ivan2
1.8.2010. 11:33
Virovitica je dokazala da nije u stanju biti samostalna jedinica vlasti i to su povjesne činjenice i rezultat svega će biti da će to biti ono što je.Županija , grad i ostala infrastruktura su uništili gospodarstvo i rezultat toga je ukidanje takvih institucija.Toliki broj općina , sudova i ostalih gluposti nemože se financirati iz privrede jer je ista uništena kao i poljoprivreda i to je naša stvarnost.
anakonda
31.7.2010. 17:09
u suprotnom biti će kao i u jugi, sve institucije su bile u bjelovaru.
tomislav
31.7.2010. 7:29
A da ti mali provincijski sudovi ne bi zjapili besposleni onda im Predsjednik Vrhovnoga suda šalje zagrebačke predmete na rješavanje.


Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.