Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Turizam

Župani: Ovakvim prijedlogom preustroja turističkih zajednica zapostavlja se razvitak kontinentalnog turizma

  vpž.hr           28.05.2014.         1287 pogleda
Župani: Ovakvim prijedlogom preustroja turističkih zajednica zapostavlja se razvitak kontinentalnog turizma

Ministarstvo turizma je tijekom travnja objavilo smjernice kojima se definiraju osnovna načela za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Prijedlog predviđa samo deset regionalnih menadžment organizacija, sedam na obali, Zagreb bi bio osmi, a svih dvanaest županijskih turističkih zajednica na kontinentu pripojilo bi se u preostala dva RMO-a.

Takve smjernice odbilo je svih dvadeset župana te se oštro protive i ostali predstavnici lokalnih samouprava. Župani su predložili da se hitno provedu stručne i opširnije konzultacije sa svim dionicima, predstavnicima lokalne zajednice, turističkim djelatnicima i analitičarima kako se ne bi ponovo stvorio model koji neće biti efikasan niti bolji od postojećeg.

„Nitko nije protiv destinacijskog menadžmenta koji se želi uvesti novim Zakonom o turističkim zajednicama. Naše turističke zajednice to dijelom već rade i neka se to unapređuje, ali zašto ukidati ono što nam treba i, pritom, solidno funkcionira. Brojke još nisu velike, ali turisti i noćenja na kontinentu stalno rastu, i to po stopama višim nego na moru, a za to su velikim dijelom zaslužni i županijski TZ-i. U njihovu ukidanju čak i nema nekih ušteda. Turističke zajednice kontinentalnih županija ionako u 80-postotnom iznosu financiraju lokalna uprava i samouprava“, rekao je Predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Pomoćnik ministra Davor Ižaković istaknuo je kako dosadašnji sustav jednostavno treba modernizirati i više se bazirati na financiranje projekata i manifestacija, a manje na tehničku pomoć i održavanje hladnog pogona ureda. „Nije nam bila želja ukidati zajednice ili ih diskriminirati. Samo želimo kroz ovaj model ispuniti cilj razvoja turističke destinacije. Znamo da gradovi na kontinentu izdvajaju više za turizam, ali to se ne može promijeniti preko noći“, pojasnio je pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković.

„Odnos prema obali i kontinentu nije jednak. Ako je argument marketinško spajanje, onda bi trebalo spajati i TZ-e na obali. Nejasno je i financiranje, ali najviše me zabrinjava što se ovime razvoj kontinentalnog turizma briše s liste prioriteta“, upozorio je bjelovarsko-bilogorski župan i bivši ministar turizma Damir Bajs.

O Hrvatskoj zajednici županija – www.hrvzz.hr
Hrvatska zajednica županija broji 20 županija te njihovih župana koji, bez obzira na političku pripadnost, aktivno rade na promicanju ustroja regionalne samouprave te na poticanju i potpori ravnomjernog gospodarskog i društvenog razvitka svih županija. Kroz Hrvatsku zajednicu županija žele komunicirati prema upravnim tijelima, izvršnoj vlasti i javnosti te ojačati sustav koji zajednički grade niz godina, a sve sa ciljem funkcionalne decentralizacije Republike Hrvatske. Predsjednik Hrvatske zajednice županija je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić (HDZ), a potpredsjednik župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS).

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
28.5.2014. 15:11
Ova se ekipa doista dobro zabavlja na naš račun. Čuj sad to kontinentalni turizam... Šta naša Virovitica može ponuditi kada je banda koja će uskoro biti i pravomoćno osuđena, uništila hotele a sada pažnju skreću jahanjem po kancelarijskim stolovima kao malograđanski turizam...


Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.