Večernji list: Na 100 stanovnika u radnoj dobi u Hrvatskoj 33 starijih od 65 godina
Jutarnji list: Prijepori oko datuma izbora u SDP-u
Stranačke financije: Mostu od donatora gotovo 70 tisuća kuna
HGSS-ove informacije i preporuke odsad na tri jezika
Most: Samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla
Vukas: Odbili smo Plenkovićev poziv jer je netransparentan
Tomašević: Nismo htjeli sudjelovati u nečemu što podsjeća na političku trgovinu

  Gospodarstvo

Zoran Kozjak: Inovacije će nas spasiti od neznanja, ekonomske i ekološke krize

  spm           25.02.2014.         2995 pogleda
Zoran Kozjak: Inovacije će nas spasiti od neznanja, ekonomske i ekološke krize

Dvadesetak nagrada, priznanja i medalja donijeli su dosad mladi virovitički inovatori s raznih smotri inovacija u Hrvatskoj i regiji, dok je njihovog voditelja, Zorana Kozjaka nagradilo Društvo inovatora Varaždinske županije posebnim priznanjem za doprinos u obrazovanju i razvoju kreativnog i inventivnog stvaralaštva mladih i promicanje izvan nastavnih aktivnosti.

Srednjoškolci koji sa smotri inovacija donose zlatne medalje okupljaju se, naime, već dvanaest godina zahvaljujući entuzijazmu njihovog voditelja.

-  Moj rad u cijelosti je volonterski - objašnjava Zoran Kozjak. - Dio materijalnih troškova podmiruje škola, a ostale troškove podmirujemo donacijama lokalnih tvrtki. Raznih odličja vjerojatno bi bilo i više, ali zbog ograničenih sredstava posjećujemo samo one smotre na kojima je veći dio financijskih davanja već podmiren.

 Eksperimentalni  izborni predmet „Učeničko poduzetništvo" uveden je u Industrijsko obrtničku školu Virovitica krajem školske godine 2001/02, a njegovu provedbu potakla je i dobrim dijelom financirala nevladina norveška organizacija pod nazivom 'Business innovation programs' (BIP).

 -  U školi radim kao stručni učitelj u strojarskoj struci, a ravnatelj me je, znajući da volim raditi na inovacijama, zamolio da se uključim i vodim projekt. - priča Kozjak. -  BIP je organizirao razna predavanja, višednevne seminare (za mentore i učenike) koji su se održavali u Norveškoj, Mađarskoj, Srbiji i u Osijeku. Na tim iznimno edukativnim seminarima usvojio sam neke od tehnika za dobivanje kvalitetne inovativne ideje i, naravno, ono osnovno: Inovacije će nas spasiti od neznanja, ekonomske krize i ekološke krize.

BIP je u sklopu programa svake godine organizirao završnu zajedničku međunarodnu izložbu radova u Osijeku ili Virovitici, gdje su najbolji radovi nagrađeni novčano i diplomama. No, 2006. BIP napušta program „Učeničko poduzetništvo", koji time ostaje bez sredstava i gasi se i u ostalim školama u Hrvatskoj.

-  Zbog velikog zanimanja učenika i već usvojenih znanja, odlučio sam samostalno nastaviti s radom na ovom programu, ali samo u dijelu novih ideja i inovacija. Igrom slučaja istodobno se u Iloku otvorio Međunarodni sajam inovacija „Inventum" , koji mi je dobro došao za godišnju evaluaciju rada.

Zbog ograničenih sredstava, Zoran Kozjak istodobno radi sa 3-4 učenika.  U početku se sastaju povremeno i s mladim inovatorima raspravlja o idejama ili kao mentor „nabaci" neku jednostavnu ideju koju polako oblikuju i dorađuju. Tek nakon toga slijedi izrada prototipa.

-  U inovacijama je vrlo teško govoriti o vremenu, neke ideje dođu trenutno, a mnoge dulje sazrijevaju. Uglavnom za kvalitetne inovacije potrebno je konstantno skupljati informacije i kombinirati ih u neku smislenu cjelinu. Kvalitetna ideja ne ovisi o dobi, nego o pristupu informacijama, mašti i neopterećenosti stereotipima.

 Što se nakon srednje škole događa s mladim inovatorima, njihov mentor rijetko doznaje. Trenutno radi samo s učenicima kojima predaje ili s onima koji su već bili u programu, dok je za ozbiljniji rad potreban prostor i inovacije. Zna samo da mladi inovatori često dolaze kopirati diplome o postignutim rezultatima jer kad se javljaju na natječaje za posao, poslodavci traže informacije o njihovom inovativnom radu.

-  Kako bih pomogao popularizaciji mladih inovatora, u organizaciji Ureda za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu održao sam kratku prezentaciju o inovatorstvu ravnateljima srednjih škola Virovitičko-podravske županije. Cilj tog predavanja bio je da ravnatelji prepoznaju značaj inovatorstva i potaknu mlade inovatore u svojim školama, kako bi mogli zajedničkim snagama nastupati i promicati nove ideje.Također sam, na poziv ravnateljice gimnazije Đurđevac u sklopu promicanja inovatorstva održao predavanje Nastavničkom vijeću  „Nove ideje za novi posao".

Kako je Kozjak član Društva inženjera i tehničara Oto Horvat, zanima nas može li ta udruga organizirati izložbe, natječaje i slične akcije kojima će potaknuti mlade inovatore. 

 - Društvo „ Oto Horvat" organiziralo je vrlo dobro posjećeno predavanje na temu „Nove ideje za novi posao" u Gradskoj knjižnici Virovitice. To moje  predavanje na neki način presjek je desetogodišnjeg rada s inovatorima i inovacijama. Sviđa mi se ideja o izložbi postignuća mladih inovatora i samih inovacija. Oto Horvat također je bio i inovator pa bi mogli napraviti „ zajedničku" izložbu. Cilj predavanja koja organizira Društvo „Oto Horvat" je edukacija građanstva i promicanje tehničke kulture pa samim time i značaja inovacije za društvo uopće.

  Nagrade i priznanja virovitičkim inovatorima

 Državno natjecanje učeničkih tvrtki u organizaciji BIP- Osijek,  24. svibnja 2003.

    'ŠARAN'  -  Stalak samolovak  -  prvo mjesto  (najbolja inovacija)

 Virovitica,  8. svibnja 2004.

 'ADIP'  -  Grijač kabine radnog stroja  -  prvo mjesto   (najbolja  inovacija)
'ŠARAN'   - Stalak samolovak -  prvo mjesto  (najbolje prezentiranje  tvrtke)
'METALAC'   -  Čistač kistova  -  drugo mjesto  (najbolja inovacija)

 Osijek, 10.  prosinca 2004.

'METALAC'  -  Štitnik za oči kod zavarivanja  -  prvo mjesto   (najbolja  inovacija)
'SISTEM'  -  Kućni alarm - treće mjesto  (najbolja inovacija )
'SISTEM'   -  Kućni alarm  - treće mjesto  (najbolje prezentiranje tvrtke)

Osijek, 10. prosinca 2005.

'POLJOSTROJ'   -  Automatizirana poljoprivredna alatka -  drugo mjesto (najbolja poslovna ideja)

INVENTUM - Ilok,  međunarodna izložba inovacija, tehničkog stvaralaštva  mladih obrtništva i poduzetništva

2007.   Automatizirana poljoprivredna alatka  - plaketa za visoku razinu  inovativnosti  
2008.   Mini bacač snijega  -  medalja za visoku razinu inovativnosti
2010.  Travnati multipraktik  -  srebrna medalja za inovaciju
2011.   Sklopive kružne stepenice  -  zlatna medalja za inovaciju
2011.   Ražanj za ribe - brončana medalja za inovaciju
2012.   Stroj za mljevenje voća  -  srebrna medalja za inovaciju
2012.   Samonatapajući cvijetnjak - brončana medalja za inovaciju
2013.   Lijevak za vino-dozator  -  zlatna medalja za inovaciju
2013.  Samonatapajući stalak za cvijeće - srebrna medalja za inovaciju

 ARCA  Zagreb - međunarodna izložba inovacija

2011.  Sklopive kružne stepenice  -  srebrna plaketa za inovaciju
2013.  Lijevak za vino-dozator   -  brončana medalja za inovaciju

Društvo inovatora Varaždinske županije

 Priznanje mentoru inovatora Zoranu Kozjaku za doprinos u obrazovanju i razvoju kreativnog i inventivnog  stvaralaštva mladih i promicanje izvan nastavnih aktivnosti.

Izvor: Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
25.2.2014. 15:05
čestitke


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.