Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Gospodarstvo

Zlatna nit udvostručila je proizvodnju i broj radnika

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           14.04.2018.         3290 pogleda
Zlatna nit udvostručila je proizvodnju i broj radnika

U velikoj zgradi u kojoj je nekad bila slatinska srednja škola, poslije tvrtka Uzor, nakon nje EC-comm, prošle godine raditi je počelo poduzeće za proizvodnju radne obuće i osobne zaštitne opreme Zlatna nit u vlasništvu Ljiljane i Zlatka Rabika, koji su u Slatini privatni poduzetnici već više od 25 godina.

Nakon prestanka rada poduzeća Toping, u kome su bili suvlasnici, Rabikovi su 2006. godine utemeljili tvrtku Zlatna nit, koja je kod kooperanata proizvodila obuću za hrvatsko, slovensko i bosanskohercegovačko tržište. Na Trgovačkom sudu u Rijeci početkom prošle godine uspjeli su od tvrtke EC-comm u stečaju kupiti poslovni prostor u Slatini, koji su prenamijenili i prilagodili proizvodnji gornjih dijelova obuće, i upravo se navršila godina dana od njihova nastavka proizvodnje u vlastitom prostoru. Nakon osam godina nekorištenja i devastiranja, kupljena zgrada bila je u tako lošem stanju da je u obnovu trebalo uložiti nekoliko puta više sredstava od njezine kupoprodajne vrijednosti.

– Imali smo sreću pa smo odmah počeli raditi dječju obuću za njemačkog partnera, koji ima proizvodnju u Ukrajini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Hrvatskoj i Njemačkoj, i mi smo počeli proizvodnju s 30 zaposlenih žena, da bi Zlatna nit danas osiguravala egzistenciju 65 zaposlenih - rekao nam je suvlasnik Zlate niti i rukovoditelj proizvodnje Zlatko Rabik.

Borba za opstanak

Zbog potreba neprekidnog povećanja proizvodnje, zapošljavanja novih radnika i kupovanja strojeva na kojima će raditi te obučavanja radnica za proizvodnju obuće i povećanja režijskih troškova, tvrtka u prvih deset mjeseci nije pokrivala ni troškove plaća.

– Zbog svega toga u ovih godinu dana iz mjeseca u mjesec imali smo grčevitu borbu za opstanak, povećan je zajamčeni osobni dohodak, rasterećenje gospodarstva ne osjećamo, i jednako nam je teško kao i našim radnicima s minimalnim plaćama - kaže Rabik.

– Prva godina bila je prijelomna, presudna, grčevita, teška, ali ni druga nije nimalo bolja jer se ni okruženje nije promijenilo. Malo smo mi uhodaniji i donekle se selektirala radna snaga, ali teško je biti sretan i motiviran sa stresno velikim troškovima koje imamo kao poslodavci, jednako kao što je teško radnicama da budu sretne s minimalnom plaćom. Ipak, nije vrijeme za odustajanje jer je uložen golemi kapital, jer je to naš odabir i jer znamo da se tradicija, iskustvo i dobri rezultati ne stječu preko noći. A kad sve to znamo, onda sami sebe uvjeravamo da ipak treba izdržati.

Online trgovina

Otvaranjem robnih centara mijenjaju se kupovne navike potrošača, u daljnjoj budućnosti vidi se perspektiva u razvijanju online trgovine i u kreiranju pametne obuće pa o svemu tome razmišljaju i u Zlatnoj niti, svjesni da ljudi ni u budućnosti neće hodati bosi. Rabik ističe da je upravo zato pohvalno svako populariziranje proizvodnih i uslužnih zanimanja, kao što to čini televizija prikazivanjem različitih emisija o kuhanju, ali bi trebalo obuhvatiti mnogo više zanimanja.

Zlatna nit stalni je sudionik Slatinskog obrtničkog sajma, a prije nekoliko dana tu je uspješnu tvrtku posjetio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji privremenog pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marina Kokorića i ravnateljice GRAS-a Teodore Fišer.

– U razmišljanjima gradonačelnika vidim da osjeća težinu posla kojim se bavimo, a vidim i dobru namjeru da se učine određeni koraci kako bi se investiralo u gospodarstvo da Grad dobije veće iznose poreza i prireza. Bio je to poslovni posjet s razgovorima o mogućnostima proširivanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta - pojasnio je Zlatko Rabik.

 

Novi prostor, novi poslovi

Da Rabikovi ne odustaju, nego da s jasno određenim ciljevima idu dalje, pokazuje već započeta realizacija proširenja proizvodnje. U tu svrhu pripremaju novih 400 četvornih metara radnog prostora u istoj zgradi, kako bi ostvarili plan od stotinu zaposlenih za inopartnera i kako bi započeli proizvodnju gotove obuće. Time će se upotpuniti proizvodni lanac, pa će Zlatna nit imati proizvodnju za inozemno tržište, proizvodnju obuće za domaće tržište i proizvodnju radne odjeće za domaće tržište, a bavi se i veleprodajom zaštitne opreme.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.