Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Politika

Žbukanje kontroverze

  Boris Pavelić/Novi list           31.05.2014.         1496 pogleda
Žbukanje kontroverze

Prva epizoda trodijelnoga HTV-ova dokumentarnog serijala »Generali«, emitirana u utorak navečer na Hrvatskoj televiziji, pokazala je kako kolektivnoj predodžbi Domovinskog rata još uvijek – devetnaest godina poslije pobjede – manjka elementarno samoispitivanje. Dokumentarist se ne uspijeva ni početnički odlijepiti od onoga prvog posttraumatskog pobjedničkog trijumfalizma, populističkoga mahanja zastavama i slavljenja ratničkih osobina dijela vojnih zapovjednika. Autor serijala Hrvoje Zovko svojim je, zanatski uvelike nezgrapnim pristupom, uspio tek jedno: ne zaobići najkardinalnije kontroverze oko Oluje, pa se njegova prva epizoda može tolerirati tek utoliko što više nemamo posla s otvorenim poricanjem.

Za razliku od prethodnih ovdašnjih pokušaja dokumentarističke televizijske obrade rata, Zovko će u svoj serijal ipak pripustiti sugovornike koji misle drukčije do tuđmanovskih interpretacija, pa smo u prvome nastavku čuli i nezasluženo marginaliziranoga generala Petra Stipetića te bivšega novinara Feral Tribunea i suautora knjige »Ante Gotovina – stvarnost i mit« Ivicu Đikića.

   Dakle, dvadeset je godina trebalo HTV-ovoj dokumentaristici da prizna kako su Hrvati poslije Oluje ubijali, palili i pljačkali. Dvadeset godina, i to usprkos isto toliko starim otkrićima hrvatskoga nezavisnog tiska, i davno poznatim činjenicama o zločinima poslije Oluje, višestruko dokazanim od Zagreba, preko New Yorka do Haaga. Koliko je to priznanje zakašnjelo, u prvoj se epizodi vidi i po tome što čak i Vesna Škare-Ožbolt, u ono vrijeme bliska Tuđmanova suradnica, danas tvrdi kako se Hrvatska »treba stidjeti« zločina počinjenih poslije Oluje.

   No dobro – kad smo to već i na HTV-u čuli, što s priznanjem čini Hrvoje Zovko? Ne produbljuje, nego zaglađuje kontroverzu. Naprosto je komična ta autorova potreba da izgubljene ljudske sudbine ujednačuje i pomiruje sa službenom hrvatskom istinom. Navodi nas na zaključak kako svjedočimo novoj vrsti bijega od istine: kako naime priznati da zločin jest počinjen, ali ga nekako ipak ugraditi u plemenitu pripovijest o čistome i svetom Domovinskom ratu?

   Za konačnu ocjenu valja, dakako, pogledati i ostale dvije epizode. Ali prva odiše trima ključnim osobinama: zanatskim šlamperajem – je li tema Gotovina ili su to generali?; selektivnošću u obradi građe – zašto se ne spominju Ivan Korade i Zvonimir Červenko?; te nastojanjem da se ratne kontroverze zaglade u konzistentnu, svima prihvatljivu pripovijest o ratu koji nas je sve učinio sretnima. Zbog takvoga istraživačkog infantilizma i moglo se dogoditi da autor ne intervjuira nijednu srpsku žrtvu, nego čovjeka neprijateljskog sustava, posljednjega pobunjeničkog gradonačelnika Knina. Takav pokušaj »žbukanja kontroverze« mora propasti, jer ne može uvjerljivo objasniti događaje, nego samo stvara novu inačicu samoobmanjivanja. Jer, dok ne prihvatimo da je Oluja istodobno kraj agresivnog rata Srbije protiv Hrvatske, ali i vrhunac Tuđman-Šuškovog građanskog rata protiv hrvatskih Srba, rat u Hrvatskoj nećemo cjelovito i konzistentno razumjeti.

Kolumna Pronađena zemlja Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bać joza
2.6.2014. 8:54
Vrlo korektno i odmjereno.
francek
2.6.2014. 8:52
Potpuno sam siguran da se niti jedan branitelj ne ponosi"nečasnim radnjama" , ako ih je izvršio ili sudjelovao u njima , u bilo kojim akcijama pa tako i u "OLUJI 95", tijekom obrambenog Domovinskog rata !!!
Podsjećam "mudrace" kojima naknadna pamet dopušta soliti pamet svima oko sebe na Karla Bilta , Šveđana koji je po kazivanju g.Mate Granića još 06. kolovoza 1995g. dao oštru i prijeteću izjavu ,koja je i te kako pratila OLUJU , sve do oslobađajuće presude. Isti je lik prije dvije godine u Sarajevu doživio ( zbog svoje "prisnosti" sa
balkanskim krvnikom ) vrlo jasnu poruku da je
tamo nepoželjan u bilo kojoj varijanti za civiliziran svijet !!!! Dakle , dok se "nečasne radnje" još ni dogodile nisu ,našoj je Domovini vrlo prijeteće davano do znanja da će zbog oslobađanja svojih prostora imati velikih problema . Naravno da je sve ono što nam ne služi na čast i te kako dobro došlo onima koji su unaprijed znali šta nas čeka ako vojnim putem ( a zna i tekstopisac da je to bilo jedino moguće riješenje ) budemo oslobađali svoju Domovinu .Ne pada mi na pamet opravdavati ono što opravdanje ne zaslužuje , ali zar sadašnji profesionalni komentatori zaboravljaju u kojima su se okolnostima i nakon koliko godina okupacije te "nečasne radnje" događale ? I da zaključim , psi rata još će dugo glodati kosti i tako zabavljti sebe i druge....
Mikeš09
2.6.2014. 7:34
Bravo Joda...
Samo bih još dodao i one ``branitelje`` koji su se debelo okoristili i dobrano ``naplatili`` svoje sudjelovanje u ratu...dijeleći sebi samo činove i promaknuća šakom i kapom a o ratnom profiterstvu da ne spominjem...
To je nama naša borba dala moj jozabaći...a ti i dalje brani neobranjivo...kao da si živio na Marsu a sada živiš,što je još gore,recimo, na Jupiteru...zbog daljine memorije...što dalje to bolje...
joda
1.6.2014. 13:07
Hrvatska država je propustila izbrisati veliku mrlju sa naše pravedne borbe u domovinskom ratu, gurajući pod tepih nemile događaje u ratu i nakon oluje umjesto da kazni počinitelje. Sada bi za bać jozu bilo najbolje pošto je Haški sud donio oslobađajuću presudu generalima za zločine koje nisu počinili i za koje nisu bili odgovorni da se uredno počnemo pretvarati da se oni eto, nisu ni dogodili jer to baca loše svijetlo na sliku naših boraca. E pa joza ne baca. Ne znam zbog čega bi većina onih koji su časno branili svoj narod i državu trebali biti taoci malog broja nečasnih. Ne vidim potrebu da zbog nekolicine bitangi koji su se spustili na razinu četnika protiv kojih su se borili, cijeli narod dobije etiketu zločinaca. A to ćemo si priskrbiti ako uporno budemo gurali glavu u pijesak bez jasnog priznanja samima sebi da nije sve bilo čisto i ispravno.
Sulejman veliki
1.6.2014. 10:47
bać joza u svojem poznatom ritmu nastavlja obezvrjeđivati ljudki mozak i sve ono što je čovjek vjekovima stvarao kako bi bio slobodan i mislio svojom glavom.
Velečasni, rat za slobodu Hrvatske piše se velikom slovom - Domovinsk rat.
Klanjam se za tebe.
A mogao bih nam baš i kazati gdje su, pope, bio 1991. ?
bać joza
1.6.2014. 7:52
Autor članka nastavlja u svojem poznatom ritmu obezvrijediti sve ono što je u domovinskom ratu učinjeno za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Hrvatska je priznala da su se događale nečasne radnje poslije OLUJE, dok autor nigdje ne želi spomenuti tko je generator domovinskog rata i tko je protjerao tolike ljude sa svojih ognjišta, i mnoge pogubio.

Autor članka uviđa da je serija u muci rađena. Autor zaboravlja da je ova serija trebala biti totalno omalovažavanje domovinskog rata i generala Gotovine i Markača kao i cijelog domovinskog rata. Na žalost autora i projugoslavenskih sila na čelu s nekakvim Pusićima, Teršelićkama pa i Pavelićima, Haški sud je donio oslobađajuću presudu našim generalima i time srušio cijelu koncepciju i jadan plan navedenih. Zar trebamo ponovno podsjetiti na naslovnicu Jutarnjeg Lista koji je objavio osuđujuću presudu našim generalima kao i pripremanoj emisiji HTV-a koja je morala biti stubokom mijenjana.

Može autor reći i pisati što god hoće, ali hrvatski vojnik je pobijedio i točka!


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.