Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Gospodarstvo

Zašto se zauzimam za to da se svih zakona ne držimo kao pijan plota

  Miodrag Šajatović/Lider           15.05.2014.         936 pogleda
Zašto se zauzimam za to da se svih zakona ne držimo kao pijan plota

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić odbija dati suglasnost za urbanistički plan uređenja i tako na bar godinu dana blokira turističko ulaganje na predjelu Bosanka ‘teško’ 150 milijuna kuna.

Sad bi se mogla očekivati osuda takva ponašanja. Međutim, župan se ponaša posve racionalno i politički mudro. Županijski Zavod za prostorno planiranje nije siguran je li obuhvat planiranog ulaganja na padini Srđa ili nije. Pa kad stvari nisu jasne, zašto bi župan Dobroslavić stavljao glavu ondje gdje netko drugi ne bi stavio ni nogu? Godina dana više-manje, nekoliko stotina radnih mjesta više-manje...

Vidi župan dubrovačko-neretvanski što se dogodilo mnogo jačem igraču, bivšem ministru financija Slavku Liniću kad je pobrkao političke lončiće. Ne isplati se u ovoj zemlji ispravljati krive Drine. Drži se ti, braco, zakona ko pijan plota. Pa makar bili i štetni. Ima tko bi trebao mijenjati loše zakone i podzakonske akte. Pa dok i posljednji činovnik ne stavi svoj potpis, dok DORH ne amenuje neki potez, nema te sile koja će bilo koga iz državne strukture natjerati da preuzme rizik i napravi dobru stvar za društvo.

Karijerni birokrati Ovo je vrijeme karijernih birokrata. Tko bilo što radikalnije pokuša, završit će u političkom loncu.Povod koji je premijer Zoran Milanović uzeo da bi se riješio popularnoga, radišnog i samosvjesnog ministra Linića bio je vezan uz predstečajne nagodbe. Da Linić nije išao ispravljati stečajno pravo i njime dopuštenu mafijašku praksu stečajnih postupaka - možda bi i danas sjedio u svojoj fotelji. Međutim, čak i tako iskusan politički lisac napravio je pogrešan korak. Zaključio je da spašavanje 40.000 radnih mjesta vrijedi rizika da mu neko prijeti Remetincem zbog dvojbene procjene zemljišta Spačve. 

Slavko Linić sasvim sigurno nije Majka Terezija. Ali ako je htio negdje mutiti za svoje prijatelje, onda su predstečajne nagodbe, čiji su svi detalji od početka bili vidljivi na internetu, najgluplje mjesto. Linić je s ekipom u kratkom roku smislio skup zakonskih rješenja kojima je bajpasirao neučinkovit Stečajni zakon i praksu. Naravno da je tu bilo dosta šlamperaja. Ali bilo je političke hrabrosti da se krene u ono što salonski ekonomisti i političari zovu ‘strukturnim reformama’. I što je dobio kao priznanje? Vritnjak.
I zato se, draga javnosti, nemoj čuditi ako se stvari u gotovo svim segmentima državnog aparata ne rješavaju. Karijerni birokrati znaju kako se čuvaju mjesta i privilegije. Glavno je načelo: sve što nije izričito dopušteno, zabranjeno je!
Kolumnist može izazvati veliko odobravanje kad napiše da premijer treba otići ili da Glavni odbor SDP-a treba pokazati je li to skupina kukavica ili hrabrih ljudi. Ali ima i teza za koje može pobrati i žestoke kritike. Ali to je sudbina kroničara.

Dvije varijante Dakle, hrvatsko društvo moralo bi se jasno odrediti što mu je prioritet. I prihvatiti negativne posljedice izabranoga prioriteta. Pojednostavnjeno:
Varijanta A: Pod svaku cijenu važno nam je očuvanje radnih mjesta i otvaranje novih. Ako se pokaže da je sadašnja regulativa loša, a odluke treba donositi u kratkom roku (uza sporost zakonodavca u promjeni zakona), ne treba se loših zakona i iskrivljene prakse držati ko pijan plota. Prihvaćamo prečace, pa i pod cijenu da se, kao u slučaju predstečajnih nagodbi, izgubi element pravednosti. Pa neki kvarni poduzetnici ne budu primjereno vlasnički i financijski kažnjeni za svjesne i nesvjesne pogreške koje su činili. Ta varijanta podrazumijeva preferiranje efikasnosti nauštrb pravednosti i slijepog poštovanja loših zakona.
Varijanta B: Pod svaku cijenu važno je poštovati sve zakone, pa i najštetnije. Dok zakon vrijedi, ne smiju se tražiti prečaci. Ako će to značiti da će deseci tisuća zaposlenika u realnom sektoru ostati bez posla - to je prihvatljiva cijena politike ‘čistih ruku’.
Već čujem treću varijantu: Pa neka se donesu dobri zakoni! Ali u igri je faktor vrijeme. Dok vlada premijera Milanovića izrodi takvo što (znanja), faktor vrijeme učinit će svoje. Nemojmo teoretizirati!

I, na kraju, uvijek će se naći neki Don Quijote. Njemu savjet: neka kupi tri trenirke, tri para brendiranih tenisica (da se vidi da njihov vlasnik dolazi iz višeg staleža - kažu da to ondje nije nevažno), odabere dvije knjige mekih korica... To je praktično kad vas odvedu u istražni zatvor u Remetincu.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
16.5.2014. 8:17
I rekete, rekete i loptice...a poželjno je i golf palice...k`o na godišnjem odmoru...užas...
atma
15.5.2014. 20:34
Nemoguće je da zakonodavac sa osnovna 4 nedostatka napiše dobar zakon. Zato ne trebaju niti pokušavati jer to nije u njihovoj moći. Sve je već tu, sve je već odavno napisano, samo treba pitati one koji to savršeno dobro znaju i slijediti njihove upute. Tada će sve biti u redu.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.