Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Politika

Zaštitite obitelj Sabadoš

  Boris Pavelić/Novi list           28.02.2014.         3450 pogleda
Zaštitite obitelj Sabadoš

Obitelj vukovarskog policajca Saše Sabadoša već je tri i pol mjeseca izvrgnuta javnoj hajci, koja posljednjih tjedana prerasta i u institucionalni progon. Taj lov na čovjeka, njegovu suprugu i djecu mora odmah prestati. Jer optužbe protiv Sabadoša rezultat su podmukle političke manipulacije ljudskom nesrećom, u režiji vukovarskog antićiriličnog stožera. 

   11. studenoga prošle godine, Sabadoš je radio redovitu policijsku smjenu. Raspoređen pred policijsku postaju u Vukovaru, čuvao je latinično-ćirilični natpis. Došla su dva čovjeka i krenula kamenjem razbiti ploču. Pokušao ih je spriječiti. U naguravanju, jedan je pao i lupio glavom u pod. 

   To su činjenice o događaju koji je život Sabadoševih pretvorio u noćnu moru. Precizni detalji izgreda nisu objavljeni, osim što je demantirano da je Sabadoš ozlijeđenoga lupio pištoljem. Već sutradan dobili su policijsku zaštitu, jer je krenula lavina internetskih, telefonskih i osobnih prijetnji, otvorenih poziva na likvidaciju policajca, pa i njegove djece. Jedno ima sedam, drugo devet godina. 

 Kada se još doznalo da je razbijač ploče teško ozlijeđen, stožer je nesretni događaj odmah preokrenuo naglavce, stvarajući mit o režimsko-agresorskome nasilju nad nezaštićenim braniteljem. Čista krivotvorina: razbijač ploče bio je pijan. Sabadoš to nije mogao znati; da je znao, postupio bi drukčije. U onom je času učinio što je smatrao najprikladnijim da zaštiti ploču, a da nikoga ne ozlijedi. I to je sve. 

   Ali stožer ne zanimaju činjenice, nego politička podmetanja. U sljedećim danima, hajka je prenesena na službenu razinu. Sabadoša, koji je od 1996. u hrvatskoj policiji, stožer proziva »sinom agresora na RH«. Pa što i da jest? Ali nije: Sabadoši su Rusini. Sve što su ikad željeli, jest živjeti u miru i po zakonima. Da su takvi bili stvarni agresori, niti bi Vukovar bio srušen, niti Hrvatska napadnuta. 

   Ali glumac Božidar Alić objavljuje ovo: »Četnički policajac RH Saša Sabadoš, kojeg vjerojatno i dalje štite sličnomišljenici ministra Ostoje Rankovića, dernečio je sa svojom četničkom obitelji, glasno ''moleći''i pun ''brlje'', kao i većina njegovih sunarodnjaka, pucajući u zrak, kad već ne mogu otvoreno i nekažnjivo u nas Hrvate.« 

 To je samo primjer iz arsenala govora mržnje ispucanog u Sabadoša. Prije nekoliko dana, državno odvjetništvo otvorilo je i istragu protiv njega. Valja se nadati da će potvrditi očito: kako nije kriv za tešku ozljedu palog čovjeka. Ali to nije dovoljno: obitelj Sabadoš treba zaštititi, trajno i efikasno. Njihova sudbina važna je i za budućnost zemlje: hoće li opet potonuti u samovolju nasilja, ili će poštovati vlastite zakone. Kao opomenu, citiramo Viktora Ivančića iz lipnja 1997., nakon što je satnik Tomislav Brzović kopčom opasača gotovo ubio Vladu Gotovca: »Kao što su Hrvati prihvatili stalne verbalne hajke kao dio svoje svakodnevice, ne vidjevši više u njima ništa zlokobno ni ''ubojito'', tako će se naviknuti i na fizički teror kao dio političkog folklora. Bilo bi zgodno da u takvu budućnost zakorače bar s jednom spoznajom. Danas, 8. lipnja 1997., Vlado Gotovac sasvim slučajno nije mrtav.«

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

slavonac11
4.3.2014. 0:58
virovitica net vi ste dno dna postali...podrška za Pajičića koji je maloljetan branio Republiku Hrvatsku dok su neki poput sabadosevog oca bili u pobunjeničkim redovima i sanjali veliku srbiju
slobodagovora
3.3.2014. 19:31
U svakoj normalnoj zemlji se napad na policajca najstrožije kažnjava.
Napad na državnu imovinu i uništavanje te imovine je napad na državu.
Ma tko normalan rješava probleme napadom na policiju?
francek
3.3.2014. 8:41
Štovani uredniče !
Meni ste prije par dana "uklonili" jedan potpuno nevini tekst u odnosu na ovu tekstualnu nakaradu. Zar se i Vi ponosite ovim tekstom ( da ga ne nazovem onako kako i zaslužuje ) ? Mislite li stvarno da čitatelje ovoga medija iako su preživjeli suludi velikosrpski pir 91 - 95 g. treba trovati bezočnim crvenim lažima ???
kingsblufff
1.3.2014. 16:16
Npr ovo sa hrvatskim jezikom i EU...o čemu svi mediji u državi šute...to je sloboda medija!?
U ovom članku se ne radi o slobodi nego o potpunom laganju i podvaljivanju. Naravno da ljudi koji ne žive tamo ne znaju pravu istinu o raznim događajima koji su se dogodili u Vukovaru. Od razbijanja ploča pa do navodne "dvije" kolone ima puno medija i novinara koji sve te događaje prikazuju neistinito i tako stvaraju lažnu sliku nekome iz Virovitice,Rijeke,Zagreba,Varaždina... Meni je to nedopustivo, bez obzira tko to radi.
freeman
1.3.2014. 11:11
sloboda tiska je jedna od najvažnijih stvari.... ne želim tekovine zapada kakvog netko drugi želi, a problemi iz prošlosti se neće nikada riješiti
kingsblufff
1.3.2014. 6:53
Da se ovakav manipulativni tekst pun laži napiše i prenese u Bavarskoj, autori bi bili rigorozno kažnjeni. Nadam se da će moderna Hrvatska preuzeti tekovine "zapada". Sramite se na lažima kojima branite nešto što ne postoji nigdje na svijetu dok nisu riješeni problemi iz prošlosti.


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.