HDZ: Pernar neodgovoran prema hrvatskim građanima
Župan Anušić: Strože mjere za one koji se okupljaju u grupama
Documenta poziva na solidarnost i zajedništvo u borbi s koronavirusom
SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Ukupno 1126 zaraženih, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Prosvjeta

Za 17 škola s područja Virovitičko-podravske županije odobreno 48 pomoćnika u nastavi

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr           03.11.2014.         1027 pogleda
Za 17 škola s područja Virovitičko-podravske županije odobreno 48 pomoćnika u nastavi

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar donio je odluku o dodjeli bespovratnih sredstava udrugama koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju za 2014./2015. školsku godinu u ukupnom iznosu od 11.562.640 kuna. Sredstva su odobrena za realizaciju projekata 28 udruga s područja Republike Hrvatske za ukupno 331 dijete s teškoćama u razvoju. Sa svakom udrugom bit će zaključen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, u kojem će se utvrditi načini i rokovi isplate te dostavljanja financijskog i opisnog izvješća o provedbi projekta. Ministarstvo neće odobravati prenamjenu i kontrolirat će namjensko trošenje odobrenih sredstava.

Među 28 udruga kojima su odobrena bespovratna sredstva za projekt usluge pomoćnika u nastavi je i Udruga osoba s invaliditetom Slatina, kojoj je za 48 pomoćnika u nastavi odobreno 1.786.200 kuna. To je najveći odobreni broj pomoćnika i najveći odobreni iznos od svih udruga koje su prijavile svoje projekte na Javni poziv Ministarstva i koje je predložilo Povjerenstvo za provjeru propisanih uvjeta Javnog poziva.

Udruga osoba s invaliditetom Slatina jedina na području Virovitičko-podravske županije organizira uslugu pomoćnika u nastavi potrebitim učenicima. Na temelju prethodne odluke, za mjesec rujan sklopljeno je 17 ugovora, a prijavljenim projektom traženo je 55 pomoćnika u nastavu. S obzirom na složenost postupka i potrebne dokumentacije, predsjednica udruge Anđelka Zelenko izuzetno je zadovoljna s odobrenim brojem od 48 pomoćnika u nastavi.

– Ponosna sam što ćemo tolikom broju djece s teškoćama u razvoju osigurati njihovo temeljno ljudsko pravo na obrazovanje uz život u obitelji, jer djeca koja odrastaju izvan obiteljske sredine ostaju emocionalno oštećena cijeli život, rekla nam je predsjednica Zelenko. – Prvog asistenta u nastavi uveli smo 2012./2013. školske godine. U nekim drugim sredinama taj program se već provodio, u Zagrebu ga je dobrim dijelom financirao Grad, a drugi su se snalazili kroz javne radove i sufinanciranjem lokalne samouprave. U Slatini je Udruga osoba s invaliditetom razvila kapacitete, osnovani su stručni timovi na razini udruge i svake škole, održavani su supervizijski sastanci u koje su bili uključeni razrednici i predmetni nastavnici prema potrebama, kao i stručni timovi škola.

Zadaća asistenta u nastavi je pomoći što boljem i lakšem uključivanju djece u obrazovni sustav, boljem praćenju nastave i kasnije boljem osamostaljivanju za život u zajednici. Riječ je o djeci s motoričkim poteškoćama, djeci s poremećajem u ponašanju, sa senzoričkim oštećenjima, u određenoj mjeri čak i djeci s intelektualnim poteškoćama. Anđelka Zelenko podsjeća da je Hrvatska potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, dakle i djece s teškoćama u razvoju. Svako dijete ima pravo na izjednačene mogućnosti u obrazovanju, što znači da se država obvezala na inkluzivno obrazovanje. To ne znači da svako dijete mora dobiti asistenta u nastavi, nego samo ono kome je to stvarno potrebno. Ako je dijete dobilo rješenje o potrebi individualno prilagođenog programa, ne znači da mu treba asistent jer njemu je već prilagođen program njegovim mogućnostima. Ali u slučajevima navedene četiri kategorije djece, mora se uključiti asistent u nastavi.

– Udruga osoba s invaliditetom Slatina je partner sa čak 17 škola i pred nama su složene zadaće realizacije projekta i koordinacije aktivnosti. S obzirom da imamo određena iskustva i stručne timove, uvjerena sam da mi to možemo uspješno odraditi, kaže Anđelka Zelenko. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.