DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Voćin dobiva geomuzej


  Ekologija           Verica Rebrina7Glas Slavonije           29.04.2010.         2180 pogleda
Voćin dobiva geomuzej

Javna ustanova Park prirode Papuk ambiciozno nastavlja s projektima zaštite i očuvanja, te promoviranja prirodnih vrijednosti Papuka. Uz izgradnju suvremenog Geo-info centra u Voćinu rade i na uređenju jedinstvenoga geotrga u Velikoj uz potporu resornog ministarstva i Svjetske banke. Projekt izgradnje suvremenog Geo-info centra vrijedan je više od milijun i pol eura, a JU PP Papuk upra vo prikuplja dokumentaciju kako bi realizirala taj projekt kao svojevrsni geomuzej koji će ljubiteljima prirode i stručnjacima omogućiti upoznavanje geološke povijesti tog dijela Slavonije.

- Lokacijsku dozvolu ćemo uskoro dobiti, a do kraja godine i građevinsku. Osigurana su sredstva za projektnu dokumentaciju pa ćemo imati sve podloge potrebne za zajam Svjetske banke. U sklopu Geo-centra bi se multimedijski prikazivala sva vrijednost područja koju Papuk baštini - od Velikog praska i postanka našeg planeta, preko geološke prošlosti koju Papuk bilježi u svojim stijenama do danas - kaže Goran Radonić, stručni suradnik JUPP Papuk.
Novi centar će biti dvoetažni, a u jednoj bi bile tematski obrađena najvažnija staništa i ostale biološke zanimljivosti.
- Uključili smo se i u zajedničke projekte s drugim geoparkovima, koje bi također trebala financirati Svjetska banka. Nastojimo unaprijediti način prezentacije i interpretacije ovog parka približavajući ljudima taj izuzetno zanimljiv prostor kako bi spoznali njegove vrijednosti i potrebu njegova očuvanja - kaže Radonić. Uz to u Parku prirode Papuk nastavljaju i s redovitim inventarizacijskim radovima te praćenjem i zaštitom različitih biljnih i životinjskih vrsta. Neće biti zanemarena ni istraživanja speleoloških objekata.

 - U posljednjih osam godina otkriveno je 40-ak speleoloških objekata - manjih jama, špilja i ponora. Posebno su važni ponor Uviraljka, jama Suhodolka i podzemni tok potoka Kovačice, ističe stručna suradnica Gordana Škrnjug. U JUPP najavljuju i nastavak uređenja geotrga u Velikoj, uređenje i gradnju poučnih staza Turjaka i Trešnjevice, a sve da Papuk postane nezaobilazno mjesto izletnicima i ljubiteljima prirode.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Ekologija



Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: