22 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula peta žrtva
Peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je iz Karlovca
Utvrđeno 865 slučajeva kršenja samoizolacije
Pismo dječjoj pravobraniteljici: Djeca su preopterećena nastavom na daljinu
Plenković: Odluke Stožera po zakonu i primjereno naravi pogibelji koja nam prijeti
Plenković: Kriza gora od one 2008. slijede novi paketi pomoći gospodarstvu
Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske

  Aktualnosti

Vježba Gorske službe spašavanja u Parku prirode Papuk

  gss           03.02.2020.         669 pogleda
Vježba Gorske službe spašavanja u Parku prirode Papuk

S ciljem podizanja spremnosti, vještina i znanja kao odgovor na izazove s kojima se susreće kao jedna od Operativnih snaga sustava civilne zaštite HGSS Stanica Orahovica sustavno je angažirana na edukaciji i uvježbavanju vlastitih pripadnika. Gorski spašavatelji, uz adekvatnu opremu, najvažniji su resurs temeljnih operativnih snaga za rad na nepristupačnim i neurbanim terenima kao i u situacijama koje zahtijevaju njihova specifična znanja i vještine u urbanim sredinama.

U Parku prirode Papuk, ove je subote tako održana vježba potrage i spašavanja za nestalom osobom. Vježba je sadržavala elemente potrage, lociranja, medicinskog zbrinjavanja i transporta uz različitim tehnikama spašavanja.

Iskustveno gledajući, uz potrage za nestalim starijim osobama u našim neurbanim, ruralnim područjima, najveći dio akcija spašavanja HGSS Stanice Orahovica odvija se u Parku prirode što nije ništa neobično obzirom da je broj posjetitelja u Parku u posljednjih godinu dana narastao za gotovo 50%. Unatoč dobroj suradnji Parka i gorske službe kroz zajedničko preventivno djelovanje i podizanje sigurnosti posjetitelja, nesreće će se, na žalost, uvijek događati. Zadaća je HGSS Stanice Orahovica biti spremna i operativna pri svakom pozivu i izlasku na teren.

HGSS Stanica Orahovica djeluje na području Virovitičko-podravske županije. U svojem sastavu ima trideset spašavatelja obučenih za spašavanje u neurbanim i nepristupačnim terenima: u planinama, gorjima, na stijenama, u speleološkim objektima, na brzim vodama i u poplavama, u svim vremenskim uvjetima, najčešće najtežim. Svi spašavatelji su obučeni i licencirani za pružanje prve pomoći u najtežim uvjetima i situacijama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.