Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Virovitičko-podravska županija postaje Rezervat biosfere u sklopu Regionalnog parka Drava - Mura


  Ekologija           vpž           09.11.2009.         3306 pogleda
Virovitičko-podravska županija postaje Rezervat biosfere u sklopu Regionalnog parka Drava - Mura

Virovitičko-podravska županija, s općinama koje su naslonjene na rijeku Dravu (Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Suhopolje, Gradina, Sopje, Čađavica) postat će Rezervat biosfere u sklopu proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava koji su sredinom rujna potpisali hrvatski ministar kulture i mađarski ministar okoliša uz prisustvo predsjednika vlade Republike Hrvatske i Republike Mađarske u susjednom gradiću Barcsu.

Uz Virovitičko-podravsku, Regionalni park Mura – Drava sačinjava još Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Osječko-baranjska županija. U tijeku je postupak proglašenja Regionalnog parka Mura - Drava, za koji će ovih dana započeti postupak javnog uvida u trajanju od mjesec dana. Potom tek slijedi predaja nominacije za Rezervat biosfere, te se očekuje da će biti proglašen u 2010. godini. Javni uvid provest će se izlaganjem jednog primjerka Stručne podloge za proglašenje područja Mura - Drava u Republici Hrvatskoj regionalnim parkom s kartografskim prikazom Regionalnog parka u trajanju od 30 dana, i to od 9. studenog 2009. do 9. prosinca 2009. godine u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Virovitici i Osijeku.

Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u Virovitici u prostorima Virovitičko-podravske županije (Trg Ljudevita Patačića 1), Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša. Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Tako će područje Virovitičko-podravske županije s navedenim općinama postati Rezervat biosfere koje kao veliko ekološko područje ima osnovnu zadaću očuvanja prirodnih vrijednosti, poticanje održivog razvoja te poticanje znanstvenog rada vezanog uz unapređenje kvalitete života i održivo korištenje prirodnih dobara. Kako naglašavaju u Ministarstvu kulture, proglašenjem rezervata biosfere osigurat će se dodatni poticaj građanima i nadležnim vlastima za razvojem usklađenim s prirodom i okolišem, jer samo potrajnom upotrebom prirodnih dobara osiguravamo kvalitetan život ljudi, ali i nasljeđe za buduće generacije.

Poziva se cjelokupna javnost, zainteresirani građani, udruge, stručne institucije, jedinice lokalne samouprave, predstavnici tvrtki, obrta i poljoprivrednih gospodarstava koji na širem dravskom području imaju svoje interese, da se odazovu uvidu i javnog raspravi s predstavnicima Ministarstva kulture i Državnog zavoda za zaštitu prirode radi upoznavanja s mjerama i eventualnim ograničenjima koje zaštita rijeke Drave i Mure u kategoriji regionalnog parka donosi. Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava održavat će se u: Čakovcu, Ruđera Boškovića 2, Međimurska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša; Varaždinu, Franjevački trg 7, Varaždinska županija, Upravni odjel za zaštitu okoliša, promet i komunalno gospodarstvo; Koprivnici, Antuna Nemčića 4a/II, Koprivničko–križevačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša; Virovitici, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitičko–podravska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša; Osijeku, Europske avenije 11, Osječko – baranjska županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, dnevno između 8 i 12 sati.

Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Regionalnog parka Mura – Drava u postupku javnog uvida održat će se: 16. studenog 2009. u 12 sati, u Čakovcu, u Velikoj vijećnici Međimurske županije, Ruđera Boškovića 2, Čakovec; 10. studenog 2009. u 11 sati, u Virovitici, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, Trg dr. Franje Tuđmana bb, Virovitica; 11. studenog 2009. u 11 sati, u Varaždinu, u Dvorani Skupštine Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Varaždin; 12. studenog 2009. u 12 sati, u Osijeku, Europske avenije 11, dvorana Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Osijek; 13. studenog 2009. u 11 sati, u Koprivnici, u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1/I, Koprivnica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije EkologijaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: