Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Večeras u Virovitici zanimljivo predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović“


  Petar Preradović - 200. godišnjica rođenja           Marina Mađarević           20.11.2018.         1852 pogleda
Večeras u Virovitici zanimljivo predavanje „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović“

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici nakon uspješnih će književnih tema ovoga mjeseca ukazati na povezanost melodije i teksta te na važnost glazbe – kako za hrvatsku kulturu i identitet, tako i za internacionalnu povezanost.

U utorak, 20. studenoga 2018. godine s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica stručnim predavanjem „Od Josepha Haydna do Paule von Preradović: Hrvatsko-austrijske glazbene spone“ obilježit će se 200. godišnjica rođenja Petra Preradovića (1818. – 1872.), jednoga od najpoznatijih hrvatskih romantičarskih pjesnika i predanoga sudionika hrvatskoga narodnoga preporoda rođenoga u Grabrovnici pored Pitomače. Predavanje je nastalo u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Virovitici i Austrijskoga kulturnoga foruma u Zagrebu, a u sklopu projekta „Kalliope Austrija – Žene u društvu, kulturi i znanosti“.

Okvir predavanja čine dvije austrijske himne: prva je himna Habsburške monarhije„Gott erhalte Franz den Kaiser“ koju je, uz melodiju istovjetnu napjevu Gradišćanskih Hrvata, 1797. skladao Joseph Haydn. Druga himna je ona Republike Austrije, „Land der Berge, Land am Strome“, čiji je tekst napisala Preradovićeva unuka Paula von Preradović.

O navedenoj temi govorit će muzikologinja i viša leksikografkinja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža Marijana Pintar koja dugi niz godina u svojim uredničkim i autorskim knjigama (Hrvatski biografski leksikon (2000.), Josip Vrhovski: skladatelj, dirigent, pedagog (1997.) i Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu 1969–2009 (2009.)), znanstvenim, stručnim i glazbeno-publicističkim radovima te svojim iscrpnim predavanjima u školama i na fakultetima njeguje značenje glazbene i plesne umjetnosti u cjelokupnoj hrvatskoj kulturi.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Petar Preradović - 200. godišnjica rođenjaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: