Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Kultura

Večeras je u crkvi sv. Roka svoj koncert održala Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet

  FRKA           30.09.2017.         1585 pogleda
Večeras je u crkvi sv. Roka svoj koncert održala Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet

Večeras je u sklopu programa Festivala radosne kulture u crkvi sv. Roka nastupila Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet.  Publika je imala priliku uživati u  koncertu glazbenog sastava kojega rijetko ima priliku čuti i u velikim glazbenim središtima. Radi se spoju gudačkoga kvarteta i oboe, jednome izuzetno milozvučnom i elegantnom suzvučju. Svirali su poznata djela Mozarta, Crusella i AntoninaReiche i Andante za gudački kvartet hrvatskoga skladatelja Željka Brkanovića.

Petra Labazan nakon prve glazbene poduke iz harmonike u rodnom Čakovcu uči obou na Glazbenoj školi u Varaždinu kod profesora Vitez Stjepana. Godine 1999. upisuje studij oboe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu koji uspješno završava 2003. u klasi Branka Mihanovića. Tijekom studija polazi nastavu barokne glazbe u klasi Maria Penzara i kroz četiri je godine stipendistica austrijske Međunarodne ljetne škole Prag-WienBudapest. Poslijediplomski studij "Diplome duConcert" pohađala je u Lausannei u Švicarskoj u klasi Gay-Balmaz Vincenta. Usavršavala se u solističkoj interpretaciji kod brojnih renomiranih oboista .Od 2007. bavi se povijesno osviještenom interpretacijom rane glazbe muziciranjem na baroknoj oboi. Koncertira diljem Europe te surađuje s mnogim domaćim i inozemnim ansamblima. od 2009. godine je u statusu samostalnog umjetnika.

Varaždinski kvartet osnovan je 1999. godine. U gradu duge gudačke tradicije do ideje osnivanja kvarteta glazbenici su došli muzicirajući zajedno u Varaždinskom komornom orkestru. Bili su članovi mnogih istaknutih hrvatskih orkestara - Simfonijski orkestar HRT, Orkestar kazališta Komedija, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački komorni orkestar, a bavili su se i pedagoškim radom.
Kvartet je redovito prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, gdje održava koncertnu sezonu. Tijekom proteklih 15 godina kvartet je ostvario širok koncertni repertoar, na kojem se nalaze djela najpoznatijih imena klasične glazbe (Beethoven, Brahms, Mozart, Haydn, Dvoržak, Smetana, Šostakovič, ...). Također, kvartet često izvodi djela domaćih, varaždinskih autora (Padovec, Bobić, Igrec, Skender...), te na taj način podržava i kulturno stvaralaštvo sredine u kojoj se nalazi.

U proteklih pet godina kvartet redovno održava koncerte s aranžmanima pop, rock i evergreen pjesama, te na taj način širi svoj djelokrug i repertoar, privlačeći na svoje koncerte publiku svih uzrasta i interesa.Svoju koncertnu djelatnost kontinuirano upotpunjuje koncertima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.
Svi članovi kvarteta akademski su glazbenici, diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu.Kvartet svira na instrumentima varaždinskog majstora Vladimira Proskurnjaka.
Povodom 10. obljetnice djelovanja i doprinosa u razvoju glazbene kulture grada Varaždina, 2009. godine kvartet je primio javno priznanje - Plaketu grada Varaždina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.