DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Večeras je u crkvi sv. Roka svoj koncert održala Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet


  Kultura           FRKA           30.09.2017.         1247 pogleda
Večeras je u crkvi sv. Roka svoj koncert održala Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet

Večeras je u sklopu programa Festivala radosne kulture u crkvi sv. Roka nastupila Petra Labazan i varaždinski gudački kvartet.  Publika je imala priliku uživati u  koncertu glazbenog sastava kojega rijetko ima priliku čuti i u velikim glazbenim središtima. Radi se spoju gudačkoga kvarteta i oboe, jednome izuzetno milozvučnom i elegantnom suzvučju. Svirali su poznata djela Mozarta, Crusella i AntoninaReiche i Andante za gudački kvartet hrvatskoga skladatelja Željka Brkanovića.

Petra Labazan nakon prve glazbene poduke iz harmonike u rodnom Čakovcu uči obou na Glazbenoj školi u Varaždinu kod profesora Vitez Stjepana. Godine 1999. upisuje studij oboe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu koji uspješno završava 2003. u klasi Branka Mihanovića. Tijekom studija polazi nastavu barokne glazbe u klasi Maria Penzara i kroz četiri je godine stipendistica austrijske Međunarodne ljetne škole Prag-WienBudapest. Poslijediplomski studij "Diplome duConcert" pohađala je u Lausannei u Švicarskoj u klasi Gay-Balmaz Vincenta. Usavršavala se u solističkoj interpretaciji kod brojnih renomiranih oboista .Od 2007. bavi se povijesno osviještenom interpretacijom rane glazbe muziciranjem na baroknoj oboi. Koncertira diljem Europe te surađuje s mnogim domaćim i inozemnim ansamblima. od 2009. godine je u statusu samostalnog umjetnika.

Varaždinski kvartet osnovan je 1999. godine. U gradu duge gudačke tradicije do ideje osnivanja kvarteta glazbenici su došli muzicirajući zajedno u Varaždinskom komornom orkestru. Bili su članovi mnogih istaknutih hrvatskih orkestara - Simfonijski orkestar HRT, Orkestar kazališta Komedija, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački komorni orkestar, a bavili su se i pedagoškim radom.
Kvartet je redovito prisutan u glazbenom životu grada Varaždina, gdje održava koncertnu sezonu. Tijekom proteklih 15 godina kvartet je ostvario širok koncertni repertoar, na kojem se nalaze djela najpoznatijih imena klasične glazbe (Beethoven, Brahms, Mozart, Haydn, Dvoržak, Smetana, Šostakovič, ...). Također, kvartet često izvodi djela domaćih, varaždinskih autora (Padovec, Bobić, Igrec, Skender...), te na taj način podržava i kulturno stvaralaštvo sredine u kojoj se nalazi.

U proteklih pet godina kvartet redovno održava koncerte s aranžmanima pop, rock i evergreen pjesama, te na taj način širi svoj djelokrug i repertoar, privlačeći na svoje koncerte publiku svih uzrasta i interesa.Svoju koncertnu djelatnost kontinuirano upotpunjuje koncertima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.
Svi članovi kvarteta akademski su glazbenici, diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu.Kvartet svira na instrumentima varaždinskog majstora Vladimira Proskurnjaka.
Povodom 10. obljetnice djelovanja i doprinosa u razvoju glazbene kulture grada Varaždina, 2009. godine kvartet je primio javno priznanje - Plaketu grada Varaždina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: