Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Utapanje demografije u bespućima gospodarstva


  Gospodarstvo           Mate Vukušić           07.11.2018.         1693 pogleda
Utapanje demografije u bespućima gospodarstva

Malo nas je al nas ima, nije važno srušit ćemo snove svima!! Stih iz poznate pjesme kojom su navijači bodrili naše reprezentacije u raznim sportovima, pogotovu nogometnu. Na žalost u realnosti svakodnevnog življenja u Lijepoj našoj pa tako i u Virovitičko-podravskoj županiji taj stihić ne može biti u upotrebi. Ako bi rekli "Malo nas je jer nas nema" bilo bi puno bliže istini, čak šta više i točno.  

Na nacionalnoj razini, od vremena globalne krize, prije desetak godina, broj iseljenih iz RH u zemlje EU iznosi oko 348.000 radno sposobnih građana. Od toga više od 60.000 visokoobrazovanih. Država Hrvatska za svakog diplomiranog studenta platila je ( po podacima iz 2013.) 68.852 eura. Pomnožimo to sa 60.000 i dobijemo više od 4 milijarde eura. U ovih 288.000 s osnovnom i srednjom školom RH je uložila 38.772 eura po osobi. Ukupni iznos je nevjerojatan: više od 11 milijardi eura!! Kad se zbroje osnovno, srednje i visokoobrazovani koji "delaju" u zemljama EU dođemo do iznosa od preko 15 milijardi eura. Tko će u proračun RH vraćati ove milijarde kroz porez na dohodak i ostala davanju državi?? Ovih 348.000, koji su raseljeni u 26 država EU, sigurno neće! 
 
U Hrvatskoj 65% kućanstava nema djece ( u Njemačkoj je čak 80% kućanstava bez djece, ali to je ipak Njemački problem ). Upisao sam tu hrpu brojeva, nije baš zanimljivo za čitati ali su to činjenice. Kao i podatak da smo po učinkovitosti pravosuđa 139. od 140 zemalja. Usput, mišljenja sam da je u tom sektoru ključ svih problema u RH. Početak i kraj.
 
Ovim globalnim vrludanjem stižemo i do Virovitičko-podravske županije. Prema statističkim podacima fantastično se uklapamo u sliku Hrvatske. Čak kao slavonska županija još i držimo vrh. Na zadnjoj sjednici Županijske skupštine, između ostalog, vodila se rasprava i na ovu temu. 

U samo šest godina, od 2011. do 2017. broj stanovnika naše slatke županije pao je sa 84.000 na tek 78.000. Vidljivo je, to ispada cca 1000 manje u svakoj od ovih 6 godina. Neumoljivi statistički podaci o upisu djece u osnovne škole još poraznije izgledaju. 2010 godine upisano je oko 11.900 djece. Sedam godina kasnije samo 6.900. Dakle, punih 5.000 učenika manje. Ove godine u prve razrede srednjih škola upisalo se 708 učenika što je 20% manje od planiranog. Da stvar bude bolja, najviše upisanih je upravo za ona zanimanja kojih na zavodu za zapošljavanje ima najviše! Nema reda..nema strategije. Uporedo s ovim apokaliptičnim podacima stižu i oni o stanju županije u svijetlu gospodarskih aktivnosti, razine plaća, nivoa siromaštva. Prema gospodarskim pokazateljima, prema plaći zaposlenih u VPŽ držimo dno ljestvice s Vukovarskom županijiom. Na ljestvici siromaštva okačili smo se na sam vrh. 

Županija će u narednim godinama investirati 320 milijuna kuna. Na žalost, od svih tih milijuna manji dio je za investicije koje će stvarati dodanu vrijednost. Naravno, valja istaknuti da nemam ništa protiv uzimanja novaca iz fondova EU koji se bespovratni. Mada ni to što je badava nije uvijek najjeftinije. Ali na stranu sve kalkulacije.
 
Valja prihvatiti činjenicu da nešto moramo poduzeti. Isto tako je jasno da ovu situaciju se ne može riješiti bez odluka, zakona i reformi koje mora provesti Vlada RH. Na to ćemo još malo pričekati. Vremena, na žalost, nema. I unatoč ovoj općoj krizi nije u svim županijama isto. Zagreb, kao metzropola, dobro stoji. Nije katastrofično niti u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Šta to znači? Pa znači da se može. Ako se hoće, naravno. U pitanju su ljudi. Bez namjere secirati stanje po regijama i županijama, očito je da je najmanje iseljavanje, najveće plaće i značajniji investicijski zamah upravo tamo gdje HDZ nije na vlasti.
 
Ali niti o tome neću ovom prilikom. Ono što moramo napraviti čim prije, a predložio sam to i na zadnjoj skupštini, je održavanje tematske sjednice skupštine Virovitičko-podravske županije s jednom točkom: Demografska situacija i stanje gospodarstva u VPŽ. Prijedloga i rješenja imamo, sve ćemo iznijeti i elaborirati na sjednici. Nećemo to čuvati za izbore. 
 
Jer, vremena nema. Zato tematska sjednica nužno i čim prije. Sve je na nama!
 
Mate Vukušić
Predsjednik Županijske organizacije
SDP Virovitičko-podravske županije i
Predsjednik Kluba vijećnika u ŽS VPŽ

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: