HDZ: Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava
Plenković: Medved i Grlić Radman ostaju ministri
Fond: Ukupno 853 prijave za poticaje za električna vozila
Državna matura uspješna, nepravilnosti u dvije gimnazije
Pupovac: Za dužnost potpredsjednika Vlade predložit ćemo Borisa Miloševića

  Ekologija

UNESCO proglasio Muru-Dravu-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svojom baštinom

        11.07.2012.         2545 pogleda
UNESCO proglasio Muru-Dravu-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svojom baštinom

Nakon više od 30 godina, proglašen je drugi rezervat biosfere u Hrvatskoj (prva je planina Velebit, proglašena 1977. godine). Površina rezervata u Hrvatskoj iznosi 395 860,7 ha i proteže se kroz 6 sjevernih hrvatskih županija. Obilježava ga veliko bogatstvo i raznolikost vodenih i močvarnih staništa (sprudovi, mrtvi rukavci, strme obale, poplavne šume i dr.) te biljnih i životinjskih vrsta posebice ptica i riba.

Inicijativu za proglašenje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav potaknuo je njemački Euronatur kojeg su potom podržali WWF i hrvatske udruge za zaštitu okoliša.

 Zaštita u kategoriji rezervata biosfere u Hrvatskoj temelji se na Regionalnom parku Mura - Drava i Parku prirode Kopački rit te ekološkoj mreži RH. Pristupanjem UNESCO-voj mreži rezervata biosfere, prepoznata je izuzetna prirodna vrijednost ovog prostora na svjetskoj i europskoj razini. Stručnu podlogu za Regionalni park Mura - Drava i nominacijski materijal za rezervat biosfere Mura - Drava - Dunav izradio je Državni zavod za zaštitu prirode,  a nominacijski proces i međunarodnu suradnju provelo je i koordiniralo  Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz podršku Hrvatskog odbora za UNESCO-v MAB program.

 Svaki rezervat biosfere treba ispuniti tri funkcije koje se međusobno nadopunjuju: zaštitnu funkciju, razvojnu funkciju i logističku funkciju. Rezervati biosfere su međunarodno priznati oblik zaštite koji promoviraju skladan suživot čovjeka i prirode odnosno pronalaze rješenja za usklađivanje očuvanja bioraznolikosti i socio-ekonomskog razvoja.
Tim povodom WWF i partnerske nevladine organizacije pozvale su Vladu da provodi projekte koji su u skladu s očekivanjima UNESCA-a naglasivši značaj i potrebu očuvanja novostvorenog UNESCO-vog područja

Ponosni smo što je UNESCO prihvatio nominacije i proglasio to područje svojom baštinom. Međunarodne organizacije Euronatur i WWF su napravile prve napore u prepoznavanju ovog područja kao rezervata biosfere još prije desetak godina, otkad su aktivno radile na prepoznavanju i zaštiti ovog područja u suradnji s partnerskim organizacijama. U posljednje dvije godine provodi se projekt „Zaštita Europske Amazone" čiji je glavni cilj upravo pomoć državama u nominiranju tog područja pri UNESCO-u. Nakon ovog priznanja, nevladine organizacije vjeruju da će i Austrija, Slovenija i Srbija slijediti primjer Hrvatske i Mađarske, te da će već iduće godine cjelokupni rezervat biti proglašen UNESCO-vom baštinom", piše u pozivu.

„Moramo biti svjesni da se u istom trenutku na području Mure Drave i Dunava planiraju veliki infrastrukturni projekti koji će degradirati biološku i krajobraznu raznolikost ovog područja. To je kontradiktorno ovom priznanju te pozivamo Vladu Republike Hrvatske da provodi isključivo projekte koji su u skladu s očekivanjima UNESCO-a", ističe Irma Popović Dujmović, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediranskog programa.

WWF je jedna od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom aktivnom u više od stotinu zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi propadanje zemljina prirodnog okoliša te da izgradi budućnost u kojoj ljudi žive u skladu s prirodom čuvajući svjetsku biološku raznolikost te osiguravajući da je upotreba obnovljivih prirodnih resursa održiva, promovirajući smanjenje zagađenja i rasipne potrošnje.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
12.7.2012. 19:02
da, na sreću su rijeke još uvijek hrvatske a na žalost to su samo na zemljopisnim kartama. u stvarnosti su kunska crpilišta raznih kirijaša, nezasitih ljudskih stvorenja te umreženih grabežljivaca čvrste desnice...
Udruga šljunčar
12.7.2012. 15:31
Mura, Drava i Dunav su još uvijek hrvatske rijeke, sviđalo se to nekome ili ne.
Udruga šljunčar
12.7.2012. 15:28
odzvonilo???jeste sigurni, navest ću primjer koji dokazuje suprotno. Dakle Waddensko more koje je također rezervat biosfere, te su ljudske djelatnosti osim turizma: ribarstvo, uzgoj školjaka, iskorištavanje i transport plina i nafte, EKSTRAKCIJA PIJESKA....
fortitude
12.7.2012. 0:31
lokal-patriotski dernečari su Dravu izmuzli .... i još bi ! valjda će se netko od odgovornih dozvati pameti nakon dvadeset godina haračenja po, sada UNESCO-ovoj rijeci..
miško
11.7.2012. 23:47
Vidiš, ja mislim da je ovim proglašenjem konačno odzvonilo šljunčarima. I našim i stranim!
Udruga šljunčar
11.7.2012. 23:07
pa jasna stvar, lokalni šljunčari već spremni i čekaju:)))
a kaj bi možda trebali stranci doći raditi...
fortitude
11.7.2012. 21:09
kakve smo sreće nadležni će angažirat lokalne šljunčare da "urede" i naš dio rijeke Drave......


Još iz kategorije EkologijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.