Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije - 801 milijun kuna


  Gospodarstvo           hgk           25.11.2017.         736 pogleda
Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije - 801 milijun kuna

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanca, direktora tvrtke Zanatpromet-trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe, danas je održana 15. sjednica Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica.

Sjednici je prisustvovao i uvodno govorio Ivan Slamić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, koji je naglasio da je trgovina važan segment reprodukcijskog poslovnog procesa jer distribuira i plasira sve ono što se proizvede u industrijskoj i agrarnoj proizvodnji.

Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstatirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko-podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije smanjen s 29,85 posto u 2003. godini na 20,64 posto u 2016. godini, dok je u strukturi ukupnih rashoda udio trgovine bio 20,88 posto.

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2016. godini realiziralo je 259 županijskih tvrtki iz djelatnosti trgovine, a ukupni prihod je iznosio 801 milijun kuna, a ukupni rashodi 782 milijuna kuna, tako da je ostvarena razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 19 milijuna kuna.

U 2016. godini u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije bilo je 259 tvrtki, što je više za 1,97 posto ili 5 tvrtki, prema 2010.g., u kojoj je bilo 254 tvrtke.

U 2016.g., u djelatnosti trgovine u Virovitičko-podravskoj županiji, zaposleno je 896 djelatnika, a 2010. godine bilo je 1.301 zaposlenih ili 45,2 posto više.

U 2016.g., prema 2015.g., u djelatnosti trgovine na području Virovitičko-podravske županije, bilježe se pozitivni trendovi revitalizacije ove djelatnosti:

            - broj poduzetnika povećan je za 21,6 posto
            - ukupni prihodi su veći za 13,6 posto
            - ukupni rashodi su veći za 13,7 posto
            - razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda iznosila je 19 mil. kuna,      što je više za 10,6 posto, prema 2015.g.

Prosječna je mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko-podravskoj županiji u 2016. godini iznosila 3.480 kune, što je manje za 0,11 posto ili 4 kune u odnosu na isplaćenu neto plaću po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u 2015.g. u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • trgovina je bitan i neizostavni dio cjelokupnog poslovnog reprodukcijskog procesa
  • gospodarski subjekti trgovine na području VPŽ trebaju povećati svoj udio na tržištu i međusobno se povezati, kako bi kod dobavljača ostvarili bolje uvjete i racionalizirali svoj poslovni proces
  • predlaže se da svi subjekti registrirani na području Virovitičko-podravske županije imaju isti status i pogodnosti, u pojedinim gradovima i mjestima županije, kao i oni koji su registrirani na tom području
  • nedopustiv je nejednak tretman pojedinih inspekcija, u postupanju po istoj stvari, kod malih trgovina u odnosu na objekte velikih, osobito stranih trgovačkih lanaca
  • kod uvoza raznih reprodukcijskih materijala, osobito namijenjenih agrokompleksu, treba racionalizirati i ubrzati administrativnu proceduru, osobito iz razloga što se najčešće radi o robama čija upotreba je sezonskog karaktera
  • evidentan je nedostatak kvalitetnih djelatnika za rad u trgovini
  • pohvaljuju se mjere Vlade kojima se rasterećuju građani, što je imalo refleksiju na porast njihove kupovne moći i povećalo potrošnju
  • evidentno je da se isplata poticaja agroproizvođačima reflektira na porast tražnje i prometa u djelatnosti trgovine
  • inzistira se na povratu informacija od resornog ministarstva i Središnjice HGK

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: