Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Udruga SOS čestitala 8. ožujka i podsjetila na položaj žena u društvu


  Aktualnosti           sos           08.03.2019.         1373 pogleda
Udruga SOS čestitala 8. ožujka i podsjetila na položaj žena u društvu

SOS Virovitica u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije obilježava „Međunarodni dan žena“. To je dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi dan žena obilježen je 8.ožujka 1909. u Americi.

Danas, 110 godina poslije možemo reći da je učinjen veliki napredak u pogledu ostvarivanja ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti ali još uvijek postoje diskriminatorni faktori kojima su današnje žene izložene.

Nakon stoljetne borbe za radnička prava, žene su u 21. stoljeću potplaćene i primaju manje plaće za isti rad ,imaju manje mirovine i izložene su većem riziku od siromaštva.

U političkom životu su podzastupljene i uvijek na začelju kandidacijskih lista te samim tim i na marginama odlučivanja.

Neplaćene kućanske poslove u najvećem postotku i dalje obavljaju žene,a taj rad ne samo da nije plaćen već nije ni prepoznat i vrednovan kao rad.

Zaštita od nasilja nad ženama još uvijek nije dovoljno prepoznata kao problem društva a ne pojedinca i ne pruža se žrtvama dovoljno sigurnosti.

Žene su danas suočene s pokušajima oduzimanja nekih davno stečenih prava poput prava na legalan i dostupan pobačaj.

Budimo hrabre i čuvajmo stečena ženska prava ali i postavljajmo nove zahtjeve za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju.

Dan žena je dan slavlja, ali i otpora i borbe za sve one obespravljene i ranjive društvene skupine. Bitka za bolji svijet nema ni rod ni spol, zbog toga pozivamo i muškarce da nam daju podršku u nastojanjima da ovo društvo učinimo ravnopravnijim , pravednijim,tolerantnijim i ugodnijim za život svih nas.

Svim ženama čestitamo 8.ožujak-Dan žena

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: