Jokić: Reforma obrazovanja povećava šanse za širu društvenu promjenu
Ministrica Vučković: Njavro i Rimac nisu na mene utjecale
Plenković: Josipa Rimac i drugi upleteni u aferu trebali bi biti isključeni iz HDZ-a
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Grčić: Hrvatska posljednja po iskoristivosti EU-ovih fondova
Bulj smatra da nisu krivi samo privedeni, nego i politike vlada

  Prosvjeta

Učenici u Slatini uspoređivali stihove Tina Ujevića i pjevača Mile Kitića

  Petar Žarković/Glas Slavonije           30.11.2014.         1261 pogleda
Učenici u Slatini uspoređivali stihove Tina Ujevića i pjevača Mile Kitića

Među brojnim aktivnostima kojima je obilježen Mjesec hrvatske knjige, za svaku je pohvalu originalna zamisao profesorica u OŠ Eugena Kumičića da s učenicima razrade temu Narodnjačka poetika u životu mladih. Bio je to sadržaj korelacijsko-integracijske nastave koju su s učenicima jednoga sedmog razreda u školskoj knjižnici održale nastavnica hrvatskoga jezika Elvira Vujčić i knjižničarka Melita Schmitz. Zajedno s učenicima, one su utvrdile da je sve veći zamah slušanja narodnjačkih pjesama, takozvanih cajki, u svim slojevima društva zabrinjavajuća pojava, kako za usvajanje glazbenog ukusa, tako i za razvijanje literarnog i poetskoga smisla i osjećaja za lijepu i vrijednu književnost. Nastavni sat koji su nastavnice osmislile  pokazao je i trivijalnost i besmislenost narodnjačkih stihova te slabu glazbenu vrijednost takvih kompozicija.

 Učenici su uspoređivali stihove koje pjeva srpski pjevač Mile Kitić u pjesmi Milioni, kamioni sa stihovima pjesme Odlazak Tina Ujevića, koju je uglazbio Arsen Dedić. Kroz analizu stihova narodnjačke pjesme učenici su uvidjeli da je riječ o lakim notama kratkoga trajanja i besmislenim stihovima, koje će vjerojatno, kako su sami rekli, već sutra zaboraviti. 

S obzirom da škole kroz međusobnu suradnju žele ostvariti što kvalitetniji nastavni proces i implementaciju zanimljivih nastavnih sadržaja, prof. Melita Schmitz održala je radionicu s istom tematikom i u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina, na poziv psihologinje prof. Ljiljane Matošević.

Srednjoškolci su slušali i analizirali tekstove narodnjačkih pjesama srpske pjevačice Cece i pjevača Mile Kitića. Vrlo brzo uvidjeli su da je riječ o tekstovima bez dubljega poetskog značenja, gdje je izbor riječi izvršen isključivo u svrhu ostvarivanja rime između stihova, ali i da ne postoji značajna glazbena vrijednost takvih kompozicija. Učenicima su bili predstavljeni i tekstovi renomiranih hrvatskih autora A. G. Matoša i Tina Ujevića koje su uglazbili grupa Hladno pivo i kantautor Arsen Dedić. Učenici su prepoznali i pjesnike, i izvođače pjesama.

– Razgovarala sam s učenicima o cjelokupnoj „cajkaškoj subkulturi“, koja za sobom povlači i način odijevanja i ponašanja posjetitelja narodnjačkih klubova, kao što su konzumiranje alkohola, cigareta i drugih opojnih sredstava, izlasci koji traju do ranih jutarnjih sati i drugo. Zanimljiva je učenička svjesnost o upitnom načinu provođenja njihova slobodnoga vremena u narodnjačkim klubovima, te se iskreno nadamo da će u budućnosti promišljati i osmisliti kvalitetnije i zanimljivije načine provođenja slobodnoga vremena, kaže prof. Melita Schmitz.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.