Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Gospodarstvo

U Virovitičko-podravskoj županiji mjerama samozapošljavanja osnovano 340 tvrtki

        30.10.2014.         1505 pogleda
U Virovitičko-podravskoj županiji mjerama samozapošljavanja osnovano 340 tvrtki

Poticajnim mjerama za samozapošljavanje u četiri godine u Virovitičko-podravskoj županiji registrirano je 340 obrta i tvrtki od kojih je 276 opstalo na tržištu rečeno je danas na okruglom stolu "Samozapošljavanjem protiv dugotrajne nezaposlenosti" Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Virovitica održanom u Kongresnoj dvorani Poduzetničkog inkubatora.

Riječ je o programu namijenjenom nezaposlenim osobama bez obzora na radni staž, godine života, zanimanje i kvalifikaciju prijavljenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Korisnici su osobe kojima je poslodavac otkazao ugovor o radu, koje su same dale otkaz iz raznih razloga i one koje su se poslom bavile "na crno".

Program samozapošljavanja krenuo je 2010. godine kada je registrirano 12 poslovnih subjekata (9 obrta) od kojih je 6 još uvijek prisutno na tržištu (50 posto). Godinu dana kasnije posredstvom ovog programa zaposlilo se 39 tada nezaposlenih osoba (33 obrta) od kojih 23 još uvijek radi(59 posto).

U 2012. godini registrirano je 60 novih tvrtki (49 obrta) od kojih 41 obavlja djelatnost (68) posto. Godine

Godine 2013. 117 registriranih poslovnih subjekata (98 obrta) od koji 81 još uvijek rad (69) posto.

Ove godine zaprimljeno je 112 zahtjeva, 41 je ocijenjen negativno, 54 pozitivno (40 obrta), a 17 zahtjeva je u obradi.

"Hrvatski zavod za zapošljavanje mjere aktivne politike zapošljavanja koristi od 2006. godine. U vrijeme gospodarske krize kada je ponuda radnih mjesta manja od potražnje sve više ljudi se odlučuju za osnivanje vlastitog poduzeća", rekao je mr.sc Ivan Baborski, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Virovitica.

O svojim iskustvima govorile su bivše nezaposleno osobe koje danas vode uspješne tvrtke ili obrte na području ugostiteljstva, metaloprerađivačke industrije, slastičarstva, marketinga i zdravstva.

U Virovitičko-podravskoj županiju trenutno je nezaposleno 9317 osoba.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.