Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Gospodarstvo

U djelatnosti trgovine manji broj tvrtki i zaposlenih, a smanjeni i prihodi

        25.11.2014.         1516 pogleda
U djelatnosti trgovine manji broj tvrtki i zaposlenih, a smanjeni i prihodi

U HGK-Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Maria Bobanac, direktora tvrtke Zanatpromet trgovine d.o.o. iz Virovitice i predsjednika Strukovne grupe,  21. studenog 2014.g. održana je 12. sjednica Strukovne grupe trgovine HGK-Županijske komore Virovitica. Članovi Strukovne grupe raspravljali su o aktualnom stanju u trgovini na području Virovitičko-podravske županije.

Konstituirano je da je dolaskom velikih trgovačkih lanaca, koji imaju sjedište izvan Virovitičko – podravske županije, udio domicilnih tvrtki trgovine u ukupnom prihodu Virovitičko – podravske županije smanjen sa 29,85 posto u 2003.g., na 16,75 posto u 2012.g. U 2013.g. udio trgovine u ukupnom prihodu poduzetnika Virovitičko – podravske županije povećan je18,59 posto, dok je u strukturi ukupnih rashoda, udio trgovine 18,60 posto.

Ukupan prihod trgovine na veliko i malo Virovitičko-podravske županije u 2013. god. bio je 705,2 mil. kuna što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu za 2,8 posto. Ukupni su rashodi za isto razdoblje bili 701,6 mil. kuna što je smanjenje za 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ostvarena je razlika između ukupnog prihoda i ukupnog rashoda u iznosu od 3,6 mil. kn.

U 2013. god. u trgovini na veliko i malo Virovitičko-podravske županije je bilo 227 tvrtki (2010.g. 254 tvrtke ili 11,9 posto više) u kojima je bilo zaposleno 883 djelatnika (2010.g. 1.301 zaposlenih ili 47,3 posto više).

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u trgovini na veliko i malo u Virovitičko – podravskoj županiji u 2013. god. iznosila je 3.393 kune, što je niže za 4,32 posto u odnosu na isplaćenu neto plaću u istom razdoblju, u Virovitičko – podravskoj županiji.

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi nazočni članovi Strukovne grupe trgovine Županijske komore Virovitica, zaključeno je:

  • pad životnog standarda i opća gospodarska kriza, imaju odraz i na smanjenje prihoda na tvrtke iz djelatnosti trgovine u Virovitičko – podravskoj županiji. U tim uvjetima u djelatnosti trgovine izvršene su maksimalno moguće racionalizacije, u cilju opstojnosti tvrtki i poslovanja
  • inzistira se i traži od jedinica lokalne samouprave zbog novog načina financiranja iz državnog proračuna da ne nadoknađuju planirano ostvarenje svojih prihoda, dodatnim terećenjem gospodarskih subjekata
  • da bi se smanjili fiksni troškovi poslovanja potrebno je broj djelatnika u državnoj upravi i područnoj samoupravi reducirati, kao i prosječne plaće, koje su veće nego u realnom sektoru
  • da postupci i pristup inspekcijskih službi budu transparentni a ne selektivni, te da budu preventivni, a ne samo represivni, te da se što prije implementira način vršenja inspekcija po uzoru na EU
  • da se PDV veže s naplatom svih računa, za sve poduzetnike i gospodarske subjekte, a ne samo za obrte i visinu prometa
  • regulativa nije složena u cilju učinkovite zaštite vjerovnika (sudski procesi u svezi naplate dospjelih, a ne naplaćenih potraživanja su spori i trebalo bi ih ažurirati), prosječan rad vođenja parnice za naplatu je 10 g., osobito u velikim urbanim centrima.         
  • u velikim lancima, koji nastupaju s damping cijenama, su liberalniji uvjeti distribucije, u odnosu na uvjete prodaje u važećim specijaliziranim prodajnim objektima, svi trebaju imati iste uvjete.

                                                                                 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
26.11.2014. 9:06
Veliki trgovački lanci se za svoje kupce bore letcima. Malim dućanima je to možda komplicirano i skupo. Ali negde se i mali dućan mora izboriti za tržište. Neka korise evo ovakve medije gde ljudi svakodnevno dolaze na par minuta na neku informaciju što se događa u gradu.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.