Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Poljoprivreda

Tvrtka Raiffeisen Ware Austria u Koriji otvorila mješaonu gnojiva, jedini takav pogon u Hrvatskoj

  Goran Gazdek           22.09.2017.         2612 pogleda
Tvrtka Raiffeisen Ware Austria u Koriji otvorila mješaonu gnojiva, jedini takav pogon u Hrvatskoj

U virovitičkom prigradskom naselju Korija, tvrtka Raiffeisen Ware Austria RWA otvorila je mješaonu gnojiva koja će poljoprivrednicima omogućiti nabavku 'ciljanog gnojiva' čija uporaba povećava prinose i smanjuje troškove proizvodnje po hektaru. Jedini je to takav pogon u Hrvatskoj u koji je, uz nove silose i skladišta, uloženo, 10 milijuna kuna. Pogon u Koriji jedna je od tri velike investicije tvrtke RWA u Hrvatskoj, vrijedne ukupno 5 milijuna eura.

„Konceptom ciljane gnojidbe žele se optimalizirati troškovi, a da se pri tome ne utječe na smanjenje prinosa već da biljka dobije sve ono što je potrebno u vegetacijskoj godini, uzimajući u obzir potrebe biljke kao i rezerve pristupačnih hranjiva u tlu. Mineralna gnojiva sudjeluju u velikom postotku u ukupnim troškovima poljoprivredne proizvodnje koji često premašuju 50 posto svih troškova repromaterijala“, objašnjava direktor RWA Hrvatska, Zlatko Janečić.

Kako bi odnos uloženog i dobivenog bio što bolje optimaliziran valja voditi računa o svakom čimbeniku koji sudjeluju u procesu poljoprivredne proizvodnje i na a na koju poljoprivrednici mogu utjecati. Jedan od čimbenika svakako je pravilna gnojidba. Da bi se koncept ciljane gnojidbe uspješno proveo, objašnjavaju u RWA, potrebna su tri koraka bitna za uspjeh: uzimanje uzoraka tla i njegova analiza jer su potrebne točne informacije o sastavu hranjivih tvari u tlu; plan sjetve jer svaka kultura ima različite zahtjeve prema hranjivima i na koncu priprema, odnosno miješanje gnojiva.

Nakon analize tla, za svaku pojedinu oranicu i kulturu ratari će moći dobiti specifičan omjer kvalitetnih sastojaka u gnojivu, primjerice, više dušika ili kalija, sukladno rezultatima analize i planovima proizvodnje.
U Virovitičko-podravskoj županiji RWA ima približno 150 kooperanata. Jedan od njih je Stjepan Majsec iz Lukača koji obrađuje stotinjak hektara zemlje. „Dvije godine surađujem s RWA, a zadnju godinu radim analizu tla kako bi koristio mješavinu gnojiva i nadam se dobrim rezultatima“, rekao nam Majsec. Boljim rezultatima nada se i Zlatko Katančić iz Lukača koji proizvodi kukuruz, pšenicu, šećernu repu, suncokret i soju. Dugogodišnji je kooperant RWA, kako kaže, 'dok još nisu bili toliko poznati'. „Vjerujem da će nam ciljana gnojidba znatno pomoći, ali u Hrvatskoj je problem jer usitnjenu zemlju“, kaže Katančić.
RWA posluje u 8 zemalja – Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Ukrajini. Vlasnici su joj austrijski poljoprivrednici, a od 1999. godine u strateškom savezu s njemačkom firmom BayWa AG.

RWA Hrvatska d.o.o. osnovana je 1998. godine i u početku je to bila mala firma s dvoje zaposlenih koji su se bavili prodajom sjemena RWA kultivara ratarskih vrsta. Danas je to srednje velika tvrtka s pedeset stalno zaposlenih radnika.

Tvrtka je orijentiranoj na cjelokupnu poljoprivrednu proizvodnju, od sjemena, merkantila do zaštitnih sredstava. Vodeća je trgovačka tvrtka za potrebe agrara u Austriji i srednjoistočnoj Europi, bavi i trgovinom građevinskog materijala, vrtnog programa i energetike Danas sebe vidi kao lidera u inovacijama i dobavljača “know-how” u poljoprivrednom sektoru.

U segmentu sjemena pozicionirana je kao bitan faktor na hrvatskom tržištu s dvije vlastite dorade sjemena, u Osijeku (s pakirnicom) i Novigradu Podravskom. „U međuvremenu smo razvijali prodaju i ostalih proizvoda pa smo postali jedan od najvećih dobavljača mineralnog gnojiva u Hrvatskoj. Kooperacija s hrvatskim farmerima raste iz godinu u godinu tako da ćemo u 2018. otkupiti približno oko 100 tisuća tona merkantilih roba“, kaže Jenečić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.