DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Treba nam nova politika u funkciji gospodarstva


  To           Franjo Halusek           01.12.2011.         2072 pogleda
Treba nam nova politika u funkciji gospodarstva

Razvoj gospodarstva započinje i završava s politikom u najširem smislu te riječi. To je, možda, suprotno onima koji populistički vele: „Politika van iz gospodarstva". Ali, zar POLITIKA nije prije svega odgovorna za uređenje društva u najširem smislu, njegovih dijelova, od kojih GOSPODARSTVO bi trebalo biti najznačajniji njen dio, zatim INSTITUCIJA i svakako PROJEKTE. Naime, u vremenu u kojemu svjedočimo o krizi, stagnaciji, recesiji  i drugim negativnim pojavama, očigledno se moramo zapitati: Što je tome uzrok?

I bez konačnog  i jednoznačnog odgovora nije teško zaključiti da ako ne ide „po starom" i poznatom, onda nam očigledno treba NOVA POLITIKA. Pritom ne mislim na onu stranačku, nego na NOVU NACIONALNU, pa i GLOBALNU POLITIKU, u kojoj će cjelina djelovati drugačije na pojedinca, ali i obrnuto, pojedinac na nacionalna, odnosno globalna kretanja, bez obzira kako to možda izgleda nemoguća misija. 

Svakako takva promjena nije moguća i bez političara i to političara s vizijom i sposobnošću djelovanja na okruženje, ali i obratno, pojedinaca odnosno okruženja na politiku. S tim u svezi nema malih interesa koji nemaju značaj na velike, razvojne i opće! Danas zahvaljujući i medijima, društvenim mrežama i drugim modernim oblicima uistinu može „mali leptir" ( neki događaj, pojedinac ) izazvati pravi „potres" i promjenu.

A kako to izgleda malo konkretnije?

Osjećate li, ako ste poduzetnik, da ste dio cjeline u kojoj moć i djelovanje ide dvosmjerno: od vas, odozdo, prema gore i obratno? Na primjer kada vas nešto naročito sputava da ne možete uspješno raditi. Pretpostavljam što ćete odgovoriti. Ali što činite da imate veći utjecaj na promjenu stanja?

Iako mala, ali ipak prilika za djelovanje, jesu i predstojeći Parlamentarni izbori, ili bolje konkretni, kompetentni kandidati-nosioci i pokretači aktivnosti za osmišljavanje „okidača, mjera, regulatora, financija, klime, jednom riječju: okvira za unapređenje gospodarstva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
2.12.2011. 8:59
Ovom lučonoši treba osigurati mjesto docenta na Visokoj školi za magement!


Još iz kategorije ToOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: