Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Aktualnosti

Transparetnošću i otvorenošću do uspješnog dijaloga županija i građana

        01.10.2015.         1166 pogleda
Transparetnošću i otvorenošću do uspješnog dijaloga županija i građana

Koliko je zapravo važno pravo na pristup informacijama, postanemo svjesni tek kad neku informaciju trebamo. Do nje katkad nije lako doći jer se Zakon o pravu na pristup informacijama u tijelima javne vlasti ne shvaća dovoljno ozbiljno. O važnosti pravilne primjene Zakona o pravu na pristup informacijama u svom je izlaganju na forumu 'Građani u fokusu' ukazala povjerenica za informiranje Anamarija Musa.

 „Provedba Zakona o pravu na pristup informacijama ključan je instrument za transparentno i otvoreno funkcioniranje tijela javne vlasti te za ostvarivanje uspješnog dijaloga jedinica lokalne i regionalne samouprave s građanima“, istaknula je povjerenica predstavivši analizu podataka prikupljenih iz 19 županija.

 Istraživanje je pokazalo da županije proaktivno objavljuju vijesti, opće akte, unutarnje ustrojstvo, informacije o sjednicama, proračunu i javnoj nabavi, a svakako bi trebale poraditi na objavi informacija o sudjelovanju građana na sjednicama, uključivanju građana u izradu proračuna, objavi proračuna za građane, javnih usluga, e-javnih usluga i otvorenih podataka.

Najviše zahtjeva za pristup informacijama u 2014. godini primila je Sisačko-moslavačka županija, a na vrhu ljestvice po najvećem broju predmeta nalazi se Primorsko-goranska županija. Gotovo su uvijek građani ti koji koriste svoje pravo na pristup informacijama, slijede pravne osobe i druga tijela javne vlasti, udruge te novinari.

 Kako bi se smanjila statistika koja pokazuje da službenici za informiranje u praksi nailaze na mnoge izazove u vezi s ostvarivanjem prava građana na pristup informacijama, vrlo je važna edukacija osoba zaduženih za informiranje kako bi se informacije objavljivale proaktivno i na ispravan način koji bi građanima znatno olakšao pristup otvorenim podacima na koje imaju pravo.

 Povjerenica je zaključno na forumu iznijela niz preporuka za pravilno objavljivanja informacija u svrhu poticanja gospodarskog i društvenog razvoja županija. „Županije svoju ulogu mogu ostvariti samo kao transparentna i otvorena tijela javne vlasti koja pravovremeno i točno informiraju javnost. Građani zaista trebaju biti u fokusu i treba ih se pitati što i kako“, kazala je Musa.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.