Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Svestrano i plodno umjetničko stvaralaštvo Biljane Mandić Kovačević u Cugu


  Roklicerove večeri           Sandra Pocrnić Mlakar           06.04.2018.         2175 pogleda
Svestrano i plodno umjetničko stvaralaštvo Biljane Mandić Kovačević u Cugu

Na Virovitičkim umjetničkim večerima ove subote predstavit će se Biljana Mandić Kovačević, rođena Virovitičanka, pjesnikinja koja u Cug na Velikoj stanici stiže iz susjedstva - iz kuće na adresi Stjepana Radića 85, gdje se nalazi Sax Design, majstorska obrtnička radionica za sitotisak i dizajn, koju vodi sa suprugom Zlatkom Kovačevićem Saxom. Kako kaže Biljana Kovačević, kod nje se isprepliće ljubav prema muzici i dobrom tekstu. Voli svaki oblik umjetničkog stvaranja, ali riječ joj je ipak najdraža. Biljana Kovačević piše pjesme i kratku prozu, bavi se fotografijom i glazbom te sanja o objavljivanju svoje prve knjige. Jedno vrijeme pjevala je u zboru "Češka Beseda" i uči češki. Fotografije šalje na natječaje i nedavno je jedna od njezinih fotografija izložena na Međunarodnoj izložbi Voda posvećenoj Danu voda u Novalji na Pagu.

Biljana Kovačević pjesme piše od djetinjstva i nagrade za poeziju dobivala je i u osnovnoj školi. Kao gimnazijalka pjevala je u Rodoljubu pod ravnanjem Rudolfa Halupe. Na prvoj godini Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, 1978. godine, bila je članica uredništva koje je pokrenulo časopis Zoon Politikon i za znanstveni rad osvojilo nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, vrlo uglednu nagradu na razini Jugoslavije, namijenjenu mladim znanstvenicima, umjetnicima i sportašima u dobi do 27 godina. Nakon studentskih godina u Zagrebu, u Virovitici se povetila vođenju obrta za sitotisak i dizajn sa suprugom

Nakon glumačkog para Vlaste i Igora Golub, očekuje se da će se na ovotjednoj Virovitičkoj umjetničkoj večeri predstaviti umjetnički par Zlatko i Biljana Kovačević te da će na večeri na kojoj je njegova supruga glavna gošća, zasvirati i Zlatko Kovačević Saxa. Virovitičke umjetničke večeri održavaju se u Cugu svake subote već šesnaesti put. Oživljavaju društveni život grada i afirmiraju virovitičke umjetnike i njihovo stvaralaštvo predstavljaju sugrađanima.

Na Virovitičkim umjetničkim večerima Biljana Mandić Kovačević predstavit će se svojom poezijom koju dobro poznaju njezini prijatelji na Facebooku. Virovitičke umjetničke večeri organizira udruga FRiKK, a voditelj je Robert Roklicer. Program u Cugu započinje u 21 sat.

Kod mene cvjetaju jaglaci
Zakašnjeli cvjetovi i sivi oblaci
Proljeće je već odavno trebalo biti svo u cvatu
U Kini šareni tepisi, procvjetale krošnje
Na jednoj strani
A drugu zapuhali pješčani vjetrovi
I moj pogled pun je latica
Ružičast svijet mi se sad čini
Ja rado biram sad ovu stranu
Da se osjećam kao u Japanu
Slavljena kao da sam trešnjin cvijet
Ja znam kakav je osjećaj imati oči pune zrnaca pijeska
I znam koliko boli kad gledaš kako se sunce na vodi ljeska
Zato pozdravljam cvijetni put
Bio on jaglac ljubičast ili narcis žut
I forzicije se otvaraju polako
Kao i sama kad se nečeg stidim
I nitko ne može pokvariti sreću što sve ovo oko sebe vidim! Vidim!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeriOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: