Sabor: MIP predložio pokretanje kaznenog postupka protiv Kuščevića
Sabor u petak o konačnom prijedlogu Zakona o službenoj statistici
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Saborski odbor prihvatio izvješće pučke pravobraniteljice za 2018.
Kina: najranije cjepivo protiv koronavirusa biti dostavljeno na ispitivanja krajem travnja
Samsung se ispričao zbog slučajne obavijesti poslane korisnicima
Amsterdam planira erotski kompleks umjesto Crvene četvrti

  Poljoprivreda

Svakom redovnom studentu poljoprivrede koji studira u Slavoniji 10.000 kn stipendije

  Vesna Latinović/Glas Slavonije           06.03.2019.         1545 pogleda
Svakom redovnom studentu poljoprivrede koji studira u Slavoniji 10.000 kn stipendije

Mladi su budućnost hrvatske poljoprivrede. Poruka je to 4. nacionalne poljoprivredne konferencije Slavonika, održane jučer na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. O važnosti mladih poljoprivrednika za budućnost hrvatske poljoprivrede govorio je i Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede - piše Glas Slavonje

Naglasio je važnost edukacije poljoprivrednika te objavio ekskluzivnu vijest o stipendiranju studenata poljoprivrede.- Ministarstvo poljoprivrede stipendirat će sve studente poljoprivrede koji studiraju u Slavoniji, i to od druge do završne, pete studijske godine. Dakle, stipendije neće dobiti jedino studenti prve studijske godine. Stipendije kreću od listopada, dakle od iduće akademske godine, a svaki će student dobiti stipendiju u iznosu od 10.000 kuna godišnje. Ove stipendije dobit će studenti poljoprivrednih smjerova u Osijeku, ali i u Požegi, Slavonskom Brodu i ostalim slavonskim gradovima gdje postoje takvi studiji - pojasnio je ministar Tolušić.

Pod okriljem platforme Inspiriramo poljoprivredu, konferencija Slavonika i ove je godine okupila velik broj sudionika, njih 360, iz različitih dijelova poljoprivredne zajednice: predstavnike OPG-ova, malih, velikih i srednjih tvrtki, stručnjake velikih poljoprivrednih kompanija, predstavnike državnih institucija, akademsku zajednicu, i najvažnije, studente koji predstavljaju budućnost hrvatske poljoprivrede.
I ovaj put, kao i prošle godine, studenti su imali priliku postavljati pitanja ministru Tolušiću. Riječ je o studentima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Visokog gospodarskog učilišta Križevci te osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. A zanimalo ih je doista sve, od mjera koje donosi Ministarstvo poljoprivrede, preko obrazovanja, profitabilosti kultura koje se uzgajaju na poljoprivrednim zemljištima, pa do Zakona o hrani i povezivanja seoskih gospodarstava s turizmom.

Konferencija je bila podijeljena u tri tematska sklopa na kojima su 22 poljoprivredna stručnjaka kroz predavanja iznijeli svoja razmišljanja i svoj pogled na rješenje problema. To su: "Uloga institucija u razvoju hrvatske poljoprivrede", "Pozitivni primjeri" i "Digitalna transformacija, konkurentnost i opstanak hrvatske poljoprivrede". Održana je i panel-rasprava na temu "Kako ojačati proizvođače u lancu opskrbe i osnažiti domaći vertikalni lanac od poljoprivrede do turizma?".

Od brojnih izlaganja izdvajamo ono pod nazivom Perspektiva hrvatske poljoprivrede - pogled s međunarodne razine, a predavač je bila Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvitak u Republici Hrvatskoj.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, uz suorganizaciju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Studenti poljoprivrede u Slavoniji dobit će stipendije u iznosu od deset tisuća kuna godišnje.

Neprekidna edukacija jedan je od izazova poljoprivrede u našoj zemlji

“Hrvatska se poljoprivreda transformira, njena je budućnost u znanju, stoga je neprekidna edukacija jedan od izazova poljoprivrede u našoj zemlji. Tu veliku ulogu imaju službe i institucije koje služe kao servis poljoprivrednicima”, rekao je predsjednik organizacijskg odbora konferencije Danijel Koletić. Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, domaćina skupa, istakno je da su hrvatsko selo i poljoprivreda u velikoj krizi, no da takve trendove treba što prije zaustaviti, a da na tom zadatku aktivno rade u Ministarstvu poljoprivrede.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.