HDZ: Krunoslav Katičić novi glavni tajnik HDZ-a
Plenković: Vlada će biti nešto manja od prethodne
Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava
Plenković: Medved i Grlić Radman ostaju ministri
Fond: Ukupno 853 prijave za poticaje za električna vozila
Državna matura uspješna, nepravilnosti u dvije gimnazije
Pupovac: Za dužnost potpredsjednika Vlade predložit ćemo Borisa Miloševića

  Gospodarstvo

Studentice FER-a osmislile aplikaciju za lakše vođenje pčelarskog biznisa

  poslovni.hr           21.08.2015.         2174 pogleda
Studentice FER-a osmislile aplikaciju za lakše vođenje pčelarskog biznisa

Antonija Mušćet, Snježana Draženović, Martina Majcen i Matea Tomeljak studentice su četvrte godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, smjer Telekomunikacije i informatika.

Na App Start Contest odlučile su se prijaviti kako bi poboljšale svoje vještine, naučile nešto novo i uspostavile korisne kontakte, u čemu su i uspjele te ušle u samo finale natjecanja. Do ideje za aplikaciju Beekeeper došle su zajednički, a kako im se učinila zanimljivom, odlučile su je i realizirati.

“Budući da smo na faksu skupa po cijele dane, u pauzama smo smišljale kakva je aplikacija potrebna tržištu, a koja bi nam istovremeno bila zanimljiva za implementaciju i kroz čiju bi izradu svaka od nas pokazala ono što najbolje zna. Matein tata koji je pčelar predložio je da napravimo aplikaciju za pčelare. To nam se svidjelo pa smo zajedno osmislile sve detalje”, pojasnila je Snježana Draženović, jedna od članica tima Beekeeper.

Prvo su proučile postoji li na hrvatskom tržištu slična aplikacija i uvidjele da nema ništa sličnog. Nakon toga su istražile koliko postoji registriranih pčelara i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja se bave pčelarstvom kako bi znale okvirni broj pčelara. Nakon svih istraživanja došle su zaključka da je pčelarstvo svake godine sve više zastupljeno i da je vrijeme da se pčelarima olakša taj posao.

“Kako bi napravile dobru aplikaciju morale smo se upoznati sa svime s čime se pčelari svakodnevno susreću. Budući da nismo raspolagale znanjem o pčelarstvu i pčelama pomoć smo potražile kod nekoliko pčelara koji su nam rado objasnili sve što nas je zanimalo, a svaki od njih je imao i svoje prijedloge u vezi aplikacije. Dok smo razvijale aplikaciju često smo je pokazivale pčelarima i tražile njihovo mišljenje. To nam je puno pomoglo jer je teško predvidjeti hoće li korisnik biti zadovoljan aplikacijom, tako da su nam pohvale i kritike iz prve ruke jako puno značile”, tvrdi Snježana Draženović. U ideju su osim ovog studentskog tima, uključeni pčelari iz Splitsko-dalmatinske, Karlovačke i Zagrebačke županije. Tijekom razvoja aplikacije surađivale su i s profesorima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Što se tiče podjele posla, Martina Majcen i Matea Tomeljak su radile back-end posao, točnije programirale su samu logiku aplikacije, a Antonija Mušćet i Snježana Draženović radile su front-end dio, odnosno korisničko sučelje. “Osim osnovne podjele zadataka, zajedno smo rješavale zadatke vezane uz testiranje aplikacije, detalje dizajna, marketing te proučavanje tržišta i izrade poslovnog plana. Bilo je tu puno posla, no možemo reći da smo kao tim sjajno funkcionirale i međusobno se nadopunjavale”, kaže Snježana Draženović.

Aplikacija Beekeeper omogućava vođenje cjelokupne evidencije potrebne za pčelarstvo poput zatečenog stanja opreme i materijala (košnice, vrcaljka i kompletan pribor i alat potreban za pčelarenje), nabave nove opreme i materijala (cijena i datum nabave), stanja skladišta (meda, peluda, matične mliječi, pčelinjeg otrova), prihoda i rashoda (mjesečna i godišnja statistika), vrsta i datum početka određene paše i količina izvrcanog meda. Specifično za aplikaciju je što se mogu pohranjivati i podaci karakteristični samo određenoj košnici, kao primjerice starost matice, pregled, vađenje meda (količina) i ostalih proizvoda i slično. Cilj aplikacije je pomoći pčelarima u svakodnevnom poslu kojeg obavljaju, odnosno olakšati im administraciju koju moraju voditi i koju dan danas vode na raznim papirima i nepreglednim tablicama. Aplikacija im pomaže pri računanju prihoda i rashoda poslovanja nudeći im slikovit prikaz putem grafova. Kako kaže Snježana Draženović, aplikacija je vrlo intuitivna i vodile su računa o tome da se u njoj mogu snaći apsolutno svi pčelari neovisno o informatičkom znanju te neovisno o tome s kojeg uređaja aplikaciji pristupaju.

“Ideja je realizirana i aplikacija je spremna za uporabu. Već imamo uspostavljene kontakte s pčelarima koji jedva čekaju početi koristiti aplikaciju. Omogućit ćemo im da ju isprobaju besplatno. U skoroj budućnosti planiramo uvesti još neka poboljšanja te naplaćivati ovisno o broju košnica koje pčelari imaju, odnosno o kojima vode evidenciju putem naše aplikacije”, kaže Snježana Draženović.

Ove inovativne i poduzetne studentice su se složile da se svakako isplati potruditi i prijaviti na natjecanja poput App Start Contesta u čije su finale uspješno ušle. “To je odlična prilika gdje mišljenje o aplikaciji možete dobiti od predstavnika vodećih firmi u Hrvatskoj te profesora fakulteta i ostalih stručnjaka. Također, održavaju se razna predavanja gdje se iz prve ruke mogu čuti informacije o stvarnom poslovnom svijetu koje se na fakultetu rijetko kada mogu čuti. Ako imate dobru ideju, uložite trud i vrijeme i svakako će se isplatiti”, poručila je Snježana Draženović.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.