HDZ: Pernar neodgovoran prema hrvatskim građanima
Župan Anušić: Strože mjere za one koji se okupljaju u grupama
Documenta poziva na solidarnost i zajedništvo u borbi s koronavirusom
SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Ukupno 1126 zaraženih, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Gospodarstvo

Srđ - početak hrvatske rasprodaje zemlje, zraka, sunca i položaja

  Miodrag Šajatović/Lider           03.05.2013.         1119 pogleda
Srđ - početak hrvatske rasprodaje zemlje, zraka, sunca i položaja

Odlukom da ih u nedjelju 28. travnja 2013. nedovoljno izađe na referendum protiv gradnje apartmanskog naselja uz budući golfski teren na Srđu Dubrovčani su odredili i početak nove faze u odnosu građana ove zemlje prema prostoru od kojeg se sastoji Republika Hrvatska.

S velikom vjerojatnošću može se tvrditi da nakon tog poraza ni u drugim dijelovima Hrvatske više neće biti otpora sličnim investicijama. Dubrovčani koji su protiv projekta na Srđu, ali ipak nisu izašli na referendum, svjesni su da je prostor još jedino što bi moglo zanimati strane investitore u ovoj recesijskoj zemlji. Posljedica su nedostatka industrijske strategije sve rjeđe investicije u klasične tvornice. Za ulazak u ekstrarizike u rizičnoj zemlji poput Hrvatske, za ozbiljno ulaganje, poduzetnici traže mogućnost ekstraprofita. A on je moguć samo ako se, kad već zemlja nema konkurentskih prednosti, uhvate komparativne. A to su zemlja, zrak, sunce i položaj.

Šareno društvo Bilo bi teško, izvan konteksta prethodne teze, odgovoriti što je zajedničko poduzetnici Maji Brinar, nekad članu Uprave HEP-a, a danas poduzetniku Anti Ćurkoviću, bivšemu ministru turizma Veljku Ostojiću, riječkom gradonačeniku Vojku Obersnelu i predsjedniku Nacionalnog foruma i poduzetniku u zdravstvu Nikici Gabriću.
Idemo po redu. Maja Brinar i njezin bogati suprug mogli su se odlučiti za stotinu drugih investicija. Ali zapeli su za najvredniju lokaciju u Hrvatskoj. Najbliže nesagrađeno a dohvatljivo zemljište iznad bisera svjetskog turizma - Dubrovnika. Lokacija i zemlja, dakle.
Njemačka tvrtka MCI iz Hamburga podnijela je Uskoku kaznenu prijavu protiv hrvatskoga ‘kralja vjetra' Ante Ćurkovića. Pojednostavnjeno, Ćurković je znao koja su polja najbogatija vjetrom, dobio je suglasnosti i sad, navodno, nudi ta polja za vjetroelektrane po visokoj cijeni potencijalnim stranim ulagačima. Lokacija i vjetar, dakle, ključni su.
Veljko Ostojić politički je stradao kad se otkrilo da je pomagao kupnji poljoprivrednog zemljišta koje se iznenada nakon toga premetnulo u građevinsko. U pitanju je, dakle, zemlja.
Uspješni oftalmolog Nikica Gabrić nema s prethodnom dvojicom dodirnih točaka, osim što se njegove glavne političko-ekonomske ideje temelje na prostoru. Zbog bogomdane lokacije Dalmacije on bi nju pretvorio u ‘hrvatsku Floridu' za Europljane starije životne dobi. Lokacija i sunce presudni su, dakle.
I na kraju Vojko Obersnel. Njegova je glavna opsesija vratiti Rijeci mjesto važne luke na Sredozemlju i napokon otkloniti uska grla na, opet bogomdanom, riječkom prometnom pravcu.

Nemojte ‘krčmiti'! Prostor je ostao jedini kapital kojim se još mogu krpati državni dugovi. Ideja da glavni kapital budu ljudi koji će raditi u suvremenim tvornicama i da im učinkovita država omogući utakmicu s ostalim igračima na globalnom tržištu, jednostavno rečeno - propala je. Bar za sljedećih nekoliko godina. Sasvim razumljivo za zemlju koja i dalje nema industrijske politike.
Ostaje nada da faza koja počinje, a u kojoj će se ‘krčmiti' prostor, neće nanijeti nepopravljivu štetu. A ako je nanese, da će prodajom prostora, sunca, vjetra ili s pomoću ‘farbanja' koncesijama građani zemlje imati bar nekakvih koristi.
Samo, da ne bude zabune: investicije koje se temelje na položajnim rentama, čast iznimkama kakve bi mogli proizaći iz koncepta zdravstvenog turizma, neće dugoročno spasiti Hrvatsku. Primjeri Njemačke, Austrije i drugih pametnih zemalja dokazuju da bez prave industrije (naravno, zasnovane na novim materijalima i tehnologijama) nema održivog rasta. Vjetroelektrane, bez obzira na to tko ih gradio, donijet će profit investitorima, ali tu će alternativnu energiju skupljim računima plaćati potrošači u Hrvatskoj. Jednako je sa solarnim elektranama. Obnova pruga može oživiti dio građevinarstva u kolapsu. Provoz kineske ili indijske robe iz Rijeke u Europu može pomoći na mikrorazini Rijeke. Ali na razini države to su ipak vatrogasne mjere.
Na ovogodišnjoj Microsoftovoj konferenciji Windays (Lider je bio partner u poslovnom dijelu) govorilo se o četvrtoj industrijskoj revoluciji, koju najbolje oslikavaju 3D pisači. Koji će omogućiti i malim ekonomijama da se uključe u novu fazu proizvodnje. Tu izlika za Hrvatsku više neće biti. Dok to ne shvate kreatori ekonomske politike, pratit ćemo bujanje ‘prostornih investicija'.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
7.5.2013. 21:35
@mirovnjak šteta vode koju bi poslije svakog tvog komentara trebao povući!
mirovnjak
7.5.2013. 21:30
Fitilj!
Najmanje 5 stvari si pokazao da pojma nemaš, kako se financira izgradnja infrastrukture, kako se ona održava, čak i gdje je Srđ i kako on sada izgleda do toga da neznaš da ministarstvo financija nema ništa sa prostorom do toga da ozbiljne države ne mijenjaju prostorne planove nakon što neki ulagač uloži i dio sredstava bio on domaći ili strani, pa si onda došao do prljavog novca, ali se ustuknuo jer se tu mogao s tim povezati tvoj Karamarko pa se ti jedino ne daš navući da nešto kažeš o svom poslodavcu tvom dragom Tomici i o njegovih 4-5 prvih suradnika. Čim netko kaže Tomica, Milijan, Dubravka, Domagoj ti odmah mijenjaš temu.
Da sam kojim slučajem spomenuo Jadranku ili nekog drugog HDZ-ovca koje je tvoj Tomica žrtvovao odmah bi zagrizao udicu i nazvao ih lopovima i po tvom i Tomičinom programu "izjednači i ogadi" usporedi sve ostale političare naravno izuzev Tvog prijatelja Tomice i njegovih.
fitilj
7.5.2013. 21:26
@mirovnjak pajdo a da te malo prebacim na drugu stranu da mi nisi tako monoton?
fitilj
7.5.2013. 21:23
@mirovnjak pajdo a da te malo prebacim na drugu stranu da mi nisi tako monoton?
mirovnjak
7.5.2013. 21:16
Kakvo bi naselje Kozice bilo da su Kozičani izabrati Fitilja za predsjednika mjesnog odbora i njegovu velebnu stranku Alijansu za pravnu državu,
fitilj
7.5.2013. 17:44
@mirovnjak ja sam svoja razmišljanja, kritike i nedoumice, potkrtijepio desetcima linkova u kojima su izražena mišljenja domaćih i medunarodnih stručnjaka i javnosti.

Ti si svoja, da na kažem tvrdoglava laprdanja, podkrijepio ad hominem napadima i ponavljanjem svega onoga što svi priloženi linkovi jednoglasno ne prihvaćaju kao argument za investicije na Srđu, a još manje da će takvom vrstom investicija u Hrvatska izići iz recesije i otvarati nasušno potrebna radna mjesta.

Pa zato mi u Slatini i jesmo spali na prosjački štap što je glavni mislilac i ideolog HDZ-ove oporbe SDP-ov veleumnik mirovnjak i ono društvo koje ga je uprkos njegove jalovosti u borbi sa HDZ-om uvijek iznova biralo!

Ama dobro smo i prošli! Hvala partiji da smo još uvijek grad, a ne prigradsko naselje Nove Bukovice, ili čak i Kozica bez čijeg spominjanja nemožeš napisati nijedan komentar.
mirovnjak
7.5.2013. 17:17
Fitilj! Je si li ikada bio na Srđu i provozao se cestom Gornji Bgat- Komolac, za razliku od tebe ja bi ti mogao nabrojati koliko ta cesta ima lijevih i desnih zavoja.
Ponovo ponavljam kao čovjek koji je tom zaravni prošao na stotine puta. Srđ je bez ulaganja ruglo od koga ništ koristi, za ulaganje izuzetno atraktivan. Država i građani prodali svoja zemljišta prije 5-7 godina mi sada referendumom želimo mijenjati pravila igre i Šujica prva suradnica tvog Tomice, prijatelja iz Stipine kampanje potpisuje u nazočnosti novinara zahtjev za referendum i nitko je ne pita jeli sa istom olovkom potpisuje sa kojom je potpisivala ugovore o prodaji.
Ja o tome pišem, a ti čim te ulovim da pričaš o čemu nemaš pojma mijenjaš temu, sada je to sumnjivi kapital, pa valjda se mora znati u uređenoj državi što je to, a da se ne dolazi u Kozice po mišljenje. Kod potpisivanja ugovora za to je najodgovorniji bio tvoj dragi istomišljenik Tomica iz programa " Izjednači i ogadi" To je moj fitilj tjeranje investitora, pa makr tko to radio i ne samo sa Srđa veći iz Kupara, Mlina, Plata koji vape za ulaganjima
No ovo više zaista nema smisla 3 puta sam te utjerao u ono o čemu pojma nemaš nemam više namjeru.
Zbogom!
fitilj
7.5.2013. 16:49
@mirovnjak ne želim gubiti vrijeme na jalove rasprave s nekim kome je teško utuviti u glavu da Hrvatska ne mora uništavati svoje prirodne ljepote radi "elitnog" turizma koji i onako ne donosi korist za 1,4 milijuna siromašnih i gladnih hrvatskih građana i 400.000 nezaposlenih, već kapitalu sumnjivog porijekla i individuama koje ne mare za opće dobro i zajednicu.
www.dnevno.hr/info/86186-na-srdu-se-gradi-i-kibuc.html
www.tjedno.com/index.php/categoryblog/2818-na-sru-se-gradi-kibuc

Referendum je u principu uspio, iako su ga bojkotirale budale i neodgovorni za vlastitu sudbinu i sudbinu svoje djece, a u tome su im pomogle političke moralne ruine i mediji koji su na povodcu i valovima prljavog novca.
mirovnjak
7.5.2013. 15:42
Fitilj! Gdje će se otvarati radna mjesta u dubrovačkoj županiji, ako ne u elitnom turizmu.
kapital je plaha životinja i ne treba njemu puno da pobjegne, dovoljno da nešt šušne.
Srđ nije raj na zemlji ovakav kakav je sada već ruglo koje treba privesti namjeni, kako onako kako struka kaže i kao je bilo kada su strani investitor za tekli kada su došli sa novcem, a nikakvi referendumi koje bojkotira 70% građana.
Tko će doći u Kupare, Plat, Mline, ako postoji realna mogućnost da se referendumom promjene urabinistički uvjeti koji su bili na dan kada je netko donio svoj novac, tamo raditi desetak tisuća ljudi, objekti pravo ruglo devastirani 20 godina.
No da ne govorim samo o turizmu koji je nama daleko, evo reci ti meni dvije stvari. Ako udruge nisu za Omblu i plomin za koju centralu bilo hidro, termo ili nuklearnu jesu, a uvozimo najveći postotak energije u regiji. Reci jednu.
I drugo je li tebi normalno da jedan Rokwul nakon uredno dobivene građevne dozvole i izgrađene tvornice, a ta tvrtka ima stotinjak takvih tvornica u svijeta i najveći je proizvođač mineralne vune u svijetu čeka uporabnu dozvolu duže od 5 godina i da nije Vrdoljak imao muda i protivno silnim prosvjedima kao ministar graditeljstva dao uporabnu. Da nije dogodio bi se referendum, a kakva bi to bila poruka investitorima diljem svijeta.
Kada netko kaže da treba donijeti zakon koji će nekim lokalnim šerifima onemogućiti da šerifuju, mijenjaju planove kao kabanice mi kažemo devastirati ćemo prostor.
Mi imamo 45% štićenog prostora, a prosjek je Europe 15%.
Otiđi u Inđiju i pitaj koliko je kod njih potrebno da se dobije građevna i uporabna dozvola i može li bilo koji njihov gradonačelnik ili načelnik promijeniti plan kada mu padne napamet. Pa će ti biti jasno zašto Srbija izlazi prva na ovim prostorima iz recesije.
A da ti nemaš pojma i da optužuješ ljude prema osobnoj percepciji, percepciji mržnje ti apostrofiraš linića i ako je njegovo ministarstvo potpuno izvan ovih problema i nema ama baš nikakove igerencije. Tu su prije svega lokalna samouprava, pa graditeljstvo, zaštita okoliša, gospodarstva, a zatim potpredsjednici vlade zaduženi za te resore, ministarstva financija nema nigdje do li u tvojoj glavi.
fitilj
7.5.2013. 11:00
@mirovnjak ponovno se upuštaš u diskusiju o nečemu o čemu nemaš pojma.

Mnoge si stvari i opis činjeničnog stanja u svom komnetaru točno detektirao, ali iz vega toga izvlačiš pogrešne zaključke, od kojih je prvi taj da je bilo tko za plašenje i tjeranje investitora. Dapače, ako se nekome to može prebaciti onda su uzročnici da nas zaobilaze investitori sve predhodne pa tako i ova SDP-ova vlada i sabor koji ni nakon 17 mjeseci nisu uspjele ukloniti birokratske prepreke koje tjeraju investitore iz Hrvatske. www.index.hr/vijesti/clanak/-vrhunac-antipoduzetnicke-klime-u-hrvatskoj-investitori-glavom-bez-obzira-bjeze-u-srbiju-i-makedoniju/643172.aspx
www.hrt.hr/index.php?id=vijesti-clanak&tx_ttnews%5Btt_news%5D=87644&cHash=266c68e472
arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030215/sibenik03.asp

Prema tome ne tjeraju građani i novinari investitore, već ih tjera nesposobna, koruptna i podmitljiva vlast koja nije u stanju spriječiti poltiku koja je bazirana na prevari i samo budala spremna platiti mito se može upustiti u ulaganje u Hrvatsku. www.udarno.com/hrvatska-je-kuga-investitorima
www.poduzetnistvo.org/tag/birokracija


Prema tome dargi moj mirovnjak nije problem što su građani zabrinuti za devastaciju prirode i protiv izgradnje oaza za elitu, od koji će oaza profitirati samo Linić, već su građani za izgradnju infra struktura i otvaranje radnih mjesta od kojih će živjeti mese onih bez posla. Nije rješenje nezaposlenih u Hrvatskoj ulaganje u "elitni" turizam, niti turizam može nadomjestiti uništena radna mjesta i hraniti 1,4 milijuna siromašnih i gladnih i onih gotovo 400.000 nezaposlenih.

Ali to je moj mirovnjak za tebe zasljepljenog i zadojenog partijskom doktrinom i SDP-ovom vladom nacionalne propasti, viša matematika, iako ti za razliku od mene i mojih jadnih par razreda osnovne škole imaš visoku izobrazbu!
mirovnjak
7.5.2013. 9:48
Mislio sam dalje ne komentirati, ali moram iz istih razloga kao i što sam se prvi put javio.
Poznam dubrovačko područje južno od Neretve do Prevlake, a samo radi građana u kumovskim sam vezama sa jednim bivšim visokim dužnosnikom te županije. pa imam stvarne informacije
Općina Slivno Ravno obala do Neuma, zatim Dubrovačko primorje od Neuma do Dubrovnika i župa Dubrovačka od Dubrovnika do Konavala ispod 30% prijeratnih kapaciteta u funkciji bez ijednog objekta sa 4 ili 5 zvjezdica, a općina Konavle od Cavtata do Prevlake oko 50%
Za ovo trebaju "kamioni" novaca koja ova država nema i neće ih imati u dogledno vrijeme.
Onih 30% koje je u funkciji je na nivou 2 i 3 zvjezdice, a to ja ne konkurentno u vrijeme kada nema sindikalnog masovnog turizma i ne isplativo.
Za to sam podržao one koji kažu da je plašenje investitora propast za tu nekad bogatu regiju sada da nema grada Dubrovnika siromaštvo.
Ja na primjer kažem za Srđ da može postati kotač razvoja i strateška lokacija, a da je sada uzgajalište poskoka i makinje, a oni koji podržavaju rastjerivanje ulagača i nemaju pojma o toj regiji u odgovoru o svemu samo ne o bitnom pa dođoše do Portugala i podmetnutih požara, a neka se ne ljute pojma doista pojma nemaju o čemu pričaju. Što će se graditi i gdje ne komentiram to mora reći struka, a bonitet potencijalnih ulagača neka se nitko ne ljuti ne smiju provjeravati nikakve udruge, a kamoli pojedini novinari i komentatori već HNB i financijske institucije.
Još samo komentar za izlazak Srbije iz recesije. Više je stranih investitora ušlo samo u Inđiju u Srijemu nego u cijelo područje o kojem ja ovdje pišem ili cijelu našu 4 izbornu jedinicu, naravno bez samog grada Dubrovnika, a nama zjape potpuno devastirani ili posluju sa 2 zvjezdice sljedeće lokacije od sjevera prema jugu, Narona Klek, Hoteli Slano, Kupari, Astarela mlini, Hotelsko Plat, Albatros Cavtat, neko bi od toga pravio zlatne koke, a mi provodimo referendume protiv ulagača.
fitilj
6.5.2013. 18:18
@UooH zna se što se može očekivati. Isto, ako ne još i gore od onoga što doživljavaju stanovnici Petrčana.
www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/205688/Ogradili-im-i-naplacuju-plazu-na-koju-imaju-pravo-pristupa.html
www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/85405/Falkensteiner-nudi-Hrvatima-apartmane-po-4000-m2.html
www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/193170/Tko-su-stvarni-vlasnici-Punta-Skale-pored-Zadra.html
www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=1042519
www.zadarskilist.hr/clanci/05052013/u-europu-ce-samo-falkensteiner--mi-ostajemo-ogradeni

UooH
6.5.2013. 17:52
Sramota je kome mi dopuštamo da investira u Srđ. Aaron Frenkela koji je bio upleten i privođen u više korupcijskih afera u Izrajelu, Indiji, Rumunjskoj, Poljskoj, šta očekivati od takvog investitora? ništa dobro.
fitilj
6.5.2013. 14:42
@mirovnjak pajdo moj najpametniji sada nakon si napisao: "Naplata komunalnog doprinosa i naknade su mi struka", postalo mi je jasno zašto me tvoji komentari toliko podsjećaju na onu reklamu; smrdi, smrdi, nešto užasno smrdi"

I molim te nemoj me plašti prijetnjama "I još nešto pa se vjerojatno više neću javljati za komentar.", jer kako ću inače znati da sam pogodio što se ono kaže, u sridu, ako se ti kao stari SDP-ov barjaktar više ne budeš oglašavao i kako ti voliš to lijepo marsistički voliš upakirati u milozvučno napisati: "I samo još nešto zbog ostalih čitatelja ovog portala, da ne pišem napamet."

Napisao si čak četiri komentara, a ni riječi odgovora na temu devastacije Srđa i recimo onih šumskih požara koje si spomenuo. Naime zna se da je većina požara podmetnuta, a postoji i smnja da je jedan dio tih požara koje svako ljeto haraju Hrvatskom, Grčkom Italijom, Španijom, Portugalom djelo građevinske mafije koja podmetanjem požara "čisti" teren za nove građevinske parcele.
dnevnik.hr/vijesti/svijet/pozare-podmece-gradzevinska-mafija.html
www.volim-losinj.org/prostorni-plan/558-spekulacije-sa-spaljenim-zemljitima-u-eu

Da podsjetim: www.index.hr/vijesti/clanak/izbio-veliki-pozar-na-srdju-kod-dubrovnika/354885.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/fotografije-stravicnih-posljedica-pozara-na-dubrovackom-podrucju/355376.aspx
mirovnjak
6.5.2013. 11:14
Samo 8 prostakluka ALA Fitilj. To su jedini Fitiljevi argumenti.
fitilj
6.5.2013. 8:43
@mirovnjak pajdo moj veleumni, ti nikako da shvatiš da te tvoje partijske floskule ne piju vodu. Osim toga objasni ti nama zašto se ti meni podmećeš nešto što nisam napisao, ili je to stara navika da se u nedostatku valjanog odgovora stalno svađaš sam sa sobom? Zabrinjavajuće je to moj pajdo, zabrinjavajuće!!

Nisi mi tako djelovao kod našeg nedavnog susreta, štoviše bio si mi vedar i raspoložen.

Manja su meni šteta oni naši kamenjarski poskoci i slavonske riđovke od ovog postkomunističkog smeća koje je opljačkalo i pokralo Hrvatsku i još i dan danas uništavaju hrvatsko gospodarstvo, poljoprivredu i selo. Inače što se požara tiče svi znamo da većina tih požara nije nastala iz čista mira, već da iz njih stoje oni koji ne misle dobro našim biserima turizma i državi Hrvatskoj.
www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/64818-ubiudr-pozare-na-jadranu-izazivaju-oni-koji-su-1991-bili-na-strani-agresora.html
www.vecernji.hr/regije/veliki-pozar-rudinama-bio-je-podmetnut-clanak-447463
www.index.hr/vijesti/clanak/protiv-trogirskog-piromana-podnesen-optuzni-prijedlog/152718.aspx
www.index.hr/vijesti/clanak/pozar-koji-je-sinoc-izbio-na-korculi-jos-nije-pod-kontrolom/152641.aspx

A što se tiče tog tvog primjera o nekad eksluzivnom hotelu Nimfa Živogošće sada neobnovljen u vlasništvu države sam si sebi skočio u usta, jer kao što vidiš vlast u državi čini sve da zapusti, devastira, i uništi imovinu i vlasništvo naroda, a onda ga proda u bescjenje, umjesto da ga povjeri stručnim, sposobnim i moralnim osobama na upravljanje, a ne stranačkim lupežima i jebivjetrima koji ih nakon što godinama izvlaće novac za održavanje i sanaciju unište, a potom odu u političku mirovimu, ili na novu političku dužnost, a ne u zatvor gdje im je mjesto.

Inače pajdo mirovnjak bilo bi dobro kada bi se više držao istine koja nedvojbeno dokazuje da ni SDP-u kao ni HDZ-u nije nikada prioritet bilo opće dobro i zajednica i narod države kojeg varaju, kradu i vode u propast, već kapital i mito kojeg trpaju u svoje džepove.

Kriminal, mito i korupcija su bile i ostale zakonom zaštićene djelatnosti mafije koja putem pripadnika HDZ-a i SDP-a vodi ovu državu u bankrot.
www.hrsvijet.net/index.php?option=com_content&view=article&id=26402:mladen-pavkovi-veliki-broj-graana-se-osjea-prevarenima-a-branitelji-su-na-margini-margina&catid=1:politika&Itemid=9
mirovnjak
6.5.2013. 8:10
I još nešto pa se vjerojatno više neću javljati za komentar.
Srđ nije ono što fitilj piše, ali može i treba biti nakon ulaganja i privođenja namjeni za što su potrebni investitori sa hrpama novaca, koji će naravno na tome zaraditi, jer se tamo ne smije bilo što graditi.
No što će se graditi koliko čega će se graditi tu je struka i struka to treba reći bez uvođenja stanovnika svakog poljoprivrednog gospodarstva nakon politike i u investicije.
mirovnjak
5.5.2013. 21:44
I samo još nešto zbog ostalih čitatelja ovog portala, da ne pišem napamet. Znam svaku Valu od Dubrovnika do Makarske u mnogim sam gradio. Naplata komunalnog doprinosa i naknade su mi struka, a u Komolcu na izvorištu Omble znači ispod Srđa gradio sam Jadransku magistralu 18 mjeseci. Znam na Srđu svaki kamen
mirovnjak
5.5.2013. 21:37
35 godina sam dole živio i vrlo često bio i na Srđu.
Ako je Srđ za tebe biser prirode i biser jadrana, onda ti očito voliš poskoke i one silne požare kada gori makinja.
Evo ti moj veleumniče koji se u sve doslovce sve razumiješ, ne razumiješ već si u svemu veleumnik 2 primjera iz argumentacije protivnika Srđa:
1, Grad će privatnom investitoru izgraditi infrastrukturu,
Pa svugdje u svijetu svakom investitoru se izgradi infrastruktura, ali od novaca komunalnog i vodnog doprinosa koji investitori plate, pa bili oni privatni, državni ili bilo koji.
2 Lokalna samouprava će morati održavati tu infrastrukturu!
Pa svugdje u svijetu to radi, ali od novaca koje vlasnici plate kroz komunalne i vodne naknade i ostala davanja i još zaradi.
No vidiš moj veleumniče iz Kozica. Ja ljetos oko 15.07. nazvao svog prijatelja u jedan hotel na Makarskoj rivijeri gdje redovito idem hotel sa 4 zvjezdice i on mi kaže . Imam samo u jednom terminu do kraja 8 mjeseca praznu sobu, a na moje pitanje znaš li možda tko ima. Odgovor je bio. Ima Nimfa Živogošće nekad eksluzivan hotel sada neobnovljen u vlasništvu države 2 zvjezdice tamo kaže ne moraš rezervirati možeš doći kad hoćeš, ne mora biti početak subota.
Vidiš moj Veleumniče kada država kaže da takve kapacitete kao Nimfa, Kupari, Srebreno ITD treba hitno privatizirati za udruge Srđ je naš, Pravo na grad i druge koje ti podržavaš to je rasprodaja državnog srebra, srebra koje očito nikome ne treba.
A znaš moj veleumniče koje bio vlasnik ovog prvog hotela? Hrvatske šume Vinkovci pa su ga devastiranog prodale privatniku i on u susjednom malom mjestu do Živogošća je pun od 01.04.-31.10 znači 7 mjeseci sa preko 90% kapaciteta.
fitilj
5.5.2013. 18:35
@mirovnjak veleumniće moj nedostižni, pa nije investicija kada zakolješ tele za jednu šniclu!

Nadam se da ova misao nije bila prevelika za tvoje razumijevanje o tome što investicija, a što uništavanje jednog bisera prirode i bisera Jadrana, kao što je SRĐ.
mirovnjak
5.5.2013. 17:58
Na mogu shvatiti da najveći kritičari stanja u zemlji pozivaju na "OTPOR INVESTICIJAMA"
Možda sam ja ekonomski nepismen, pa bih molio ove naše VELEUMOVE" kojima se klanjam do zemlje na njihovu znanju da me poduče kako naprijed bez investicija.
fitilj
4.5.2013. 11:26
Nebi se osvrtao na komentar ispod teksta, jer zbog ljigavosti kojim odiše ne zaslužuje pažnju!

Nažalost referendum je propao i kao što autor logično zaključuje nakon tog poraza ni u drugim dijelovima Hrvatske više neće biti otpora sličnim investicijama.
www.dnevno.hr/vijesti/novac/86019-srd-pocetak-rasprodaje-jedinog-sto-nam-je-ostalo-hrvatske-zemlje-zraka-sunca-i-mora.html

Ljubo R. Weiss
3.5.2013. 23:43
Promašen tekst, bez razumijevanja što investicija Maje i Aarona Frenkela nosi Dubrovniku, okolici i Hrvatskoj. Pisao sam o tome na portalu "Dubrovački dnevnik" te na www.pollitika.com , pod dva slična naslova, na Dubovačkom dnevniku tekst je objavljen pod naslovom "Tko i zašto "brani" Srđ od Izraelaca" a na www. pollitika.com pod naslovom "Tko i zašto "brani" Srđ?"


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.