Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Aktualnosti

Sramota u HAC-u :Kako se HSS-ovac Ž. Tomljanović uhljebio u državnoj tvrtki

  Izvor: Krešimir Žabec/Jutarnji list           22.03.2012.         2541 pogleda
Sramota u HAC-u :Kako se HSS-ovac Ž. Tomljanović uhljebio u državnoj tvrtki

Četiri mjeseca rada - trošak veći od 450 tisuća kuna.Toliko bi Hrvatske autoceste mogle isplatiti bivšem članu Uprave Željku Tomljanoviću koji je na tome mjestu radio od 24. listopada 2011. do l. ožujka 2012. godine. Raritet ovog slučaja je činjenica da je nakon samo četiri mjeseca rada u HAC-u Tomljanović sebi osigurao pravo na otpremninu u visini od 12 mjesečnih plaća.

Slučaj Željka Tomljanovića eklatantni je primjer poli­tičkog uhljebljivanja strana­čkog miljenika u državnoj tvrtki samo radi stjecanja imovinske koristi, a kao re­zultat koalicijskog dogovora HDZ-a i HSS-a.Tomljanović je član HSS-a iz Virovitice i potpredsjednik tamošnjega Gradskog vijeća.

Sve odobrio Kalmeta

Četrdeset dana prije parla­mentarnih izbora, 24. listopa­da 2011., potpisuje ugovor o radu s Hrvatskim autocesta­ma za radno mjesto člana Uprave tvrtke, iako za to mje­sto prethodno nije bio propi­san natječaj, U ime HAC-a ugovor je potpisao predsje­dnik NO-a Rajko Čupić. Iako je ugovor potpisan 24. listopa­da, njegov četverogodišnji mandat člana Uprave počinje teći i. listopada. No,kako saz­najemo u HAC-u, plaću za listopad je dobio samo od 24. dana tog mjeseca.To je samo jedno u nizu pogodavanja uglednom članu HSS-a koje je odobrio Božidar Kalmeta, bivši ministar prometa i jedi­ni član Skupštine HAC-a.

Člankom 6 ugovora o radu Tomljanovićeva plaća iznosi 23.090 kuna neto. No, sukla­dno odluci Vlade o smanjenju plaća članovima uprava trgo­vačkih društava,Tomljanović je do 31. prosinca imao pravo na 16.440 kuna plaće. Kako je nova Vlada tu odluku produžila Tomljanoviću je od l. siječnja 2012. isplaćena plaća od 16.444 kuna iako se nikakav aneks ugovora nije potpisao. Kao član Uprave To­mljanović je imao i pravo na korporacijsku karticu, auto­mobil visoke klase i mobite Člankom 7 "član Uprave ima pravo na naknadu, koja uključuje i najam stana te troškove režija, i to u mjese­čnom iznosu od 5000 kuna neto, a sve za vrijeme dok član Uprave nema prebiva­lište na području Grada Za­greba, Član Uprave ima pra­vo na naknadu za odvojeni ži­vot u maksimalnom neopo­rezivom iznosu za vrijeme trajanja okolnosti za koje se ova naknada isplaćuje". Ta naknada iznosi 2200 kuna.

Mjesto savjetnika

HAC je na Tomljanovićevo ime sklopio policu životnog osiguranja na vrijeme od dva­deset godina s godišnjom premijom u kunskoj protu­vrijednosti od 4000 eura. Pre­miju naravno plaća HAC, a Tomljanović nakon smjene može tražiti isplatu otkupne vrijednosti ili nastaviti plaća­ti premiju. HAC je sklopio i policu osiguranja od štete ako je Tomljanović počini tvrtki. Njena vrijednost je osam ti­suća eura. Kako Tomljanović u pet mjeseci nije napravio nikakvu štetu, isplatit će mu se tih osam tisuća eura. Dakle, u pet mjeseci, koli­ko je bio član Uprave, HAC je Tomljanoviću isplatio malo više od 150 tisuću kuna na ime plaća, unajmljenog sta­na, režija, naknada za odvoje­ni život te police osiguranja od štete.Tome trebe pridoda­ti i troškove kartice, mobite­la, automobila i police živo­tnog osiguranja. Prema ugo­voru, Tomljanović ima pravo i na plaćanje edukativnih te­čaja i seminara te godišnji li­ječnički pregled.No, upitno je da li je to uspio iskoristiti. Tomljanović je s dužnosti člana Uprave smijenjen 1. ožujka. No, ugovorom o radu financijski je zbrinut za odre­đeno vrijeme. Člankom 15 ugovora ima pravo na otka­zni rok od šest mjeseci sa svim pravima koje je imao i kao član Uprave. Nadalje, ako odluči otići iz tvrtke ima pra­vo na otpremninu u iznosu od 12 mjesečnih plaća u visi­ni plaće isplaćene u mjesecu prije smjene. Dalde, 12 plaća po 16.444 kuna. To ukupno iznosi 197 tisuća kuna neto, a HAC će platiti sve porezne namete.Ako ostane u HAC-u, ima pravo na ugovor o radu na neodređeno vrijeme na mjesto savjetnika s koefici­jentom 8,20.

Nema specifikacije

Sve ove pogodnosti Tomlja­nović je dobio iako nitko u HAC-u zapravo ne zna za što je bio zadužen, a to nije speci­ficirano ni u ugovoru o radu. U samoj tvrtki nitko ga se ne sjeća niti se sjeća da je održao neki sastanak sa zaposlenici­ma. Bez obzira na to, Tomlja­nović, po struci građevinar i nekadašnji direktor Županij­ske uprave Hrvatskih cesta, svoj kratkotrajni izlet u Za­greb dobro je naplatio pore­znim obveznicima.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

slavujj
23.3.2012. 16:23
guru,
slažem se da je morao dizati ruku po nečijim uputama,
ali ne slažem se s ovim "protivno svojim uvjerenjima",
jer se u takvim slučajevima ne može govoriti ni o kakvim uvjerenjima,
u takvim slučajevima postojim samo jedno uvjerenje a to OSOBNI INTERES !,sve drugo ne postoji,moral, poštenje, etičnost to su za njih nepoznati pojmovi,
za nas je utjeha a na njihovu žalost ipak svemu jednom dođe kraj!
guru
23.3.2012. 15:28
Kao što se da isčitati sve po zakonima HDZ i interesima stranke.
Jadan Želja koliko je samo puta morao dizati ruku protivno svojim uvjerenjima.
maky_horzic
23.3.2012. 9:18
opla, počelo se i želju natresat, ajde ajde, polako ali ide, ima ih još u ovom gradu čarobnjaka i vračeva.
Mikeš09
23.3.2012. 8:22
Ekipa koja piše takve štetne zakone i ekipa koja ne poduzima da se to ispravi su iste...znakovito...a vi i dalje šutite i nemojte izaći na glasanja...tak nam i treba i zato bježte djeco dok je još vrijeme...
slavujj
22.3.2012. 22:13
Još jedan dokaz kakvi ljudi(bez morala ,etike, ,humanosti i osjećaja za drušvto i malog čovjeka)
i zbog čega ulaze u politiku ,
to su ljudi koji imaju osjećaj za Hrvatsku i hrvatskog čovjeka jednak onima koji su rušili Hrvatsku sa topovima i tenkovima,
samo ovi je ruše na drugi način,
na način za koji procjene da je za njih apsolutno siguran,
oni jadnici u tenkovima su se barem morali bojati za svoju sigunost,
a ovi su sigurni jer su su donijeli takve zakonske odredbe da se ne moraju bojati, a morala niti srama nemaju, pa se još nazivaju nekakvim poslovnjacima,
Takvi su sramota RH, ali oni toga nisu svjesni,
jer takav postupak najbolje govori o kakvim se osobama radi, pa tko njega može "oblatiti"više nego taj sam sebe, djeca treba da ih se srame!
Zbog toga i takvih se uvijek zalažem za promjenu izbornog zakona u kojem ćemo birati ljude izravno ,imenom i prezimenom, a ne nikakvim stranačkim listama, koje su zapravo obmana birača.

U ovom slučaju kao i u sličnima sigurno se može naći elemenata nezakonitog postupanja i kršenja
zakonskih odredbi, stoga nadležna tijela ne smiju mirovati dok postoji i jedan ovakav slučaj !Mikeš09
22.3.2012. 21:03
Zemljo otvori se...
SIDRO
22.3.2012. 9:16
A šta reći nego da nam treba još ovakvih domoljuba!


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.