Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Aktualnosti

Spasimo najmanjeg guštera u Hrvatskoj

        25.11.2014.         3030 pogleda
Spasimo najmanjeg guštera u Hrvatskoj

U posjetiteljskom centru Parka prirode Papuk u Velikoj, održana je radionica za izradu Plana upravljanja s akcijskim planom zaštite ivanjskog rovaša (Ablepharus kitaibelii) u organizaciji Parka prirode Papuk, Državnog zavoda za zaštitu prirode i Hrvatskog herpetološkog društva - HYLA.

Najmanji gušter u Hrvatskoj, ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii Bibron & Bory de Saint- Vincent, 1833), zabilježen je na vrlo malom području u Parku prirode Papuk te na nekoliko lokaliteta u gradu Iloku i bližoj okolici. Postupak procjene ugroženosti ove izuzetno rijetke vrste proveden je 2012. godine prilikom izrade Crvenog popisa i Crvene knjige vodozemaca i gmazova Hrvatske te je ivanjski rovaš ocijenjen kao ugrožena vrsta (EN). Jedna od predloženih mjera očuvanja, prema Crvenoj knjizi vodozemaca i gmazova Hrvatske, je izrada plana upravljanja s akcijskim planom zaštite ivanjskog rovaša. Također, ivanjski rovaš je proglašen strogo zaštićenom vrstom, sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13).

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13 članak 9.) Plan upravljanja strogo zaštićenom vrstom je strateški dokument koji utvrđuje stanje vrste te određuje ciljeve upravljanja, aktivnosti potrebne za postizanje ili održavanje povoljnog stanja vrste i pokazatelje učinkovitosti upravljanja. Planovi upravljanja donose se prvenstveno za vrste za koje postoji vjerojatnost značajnog antropogenog ili drugog utjecaja.

Postupak izrade plana upravljanja s akcijskim planom zaštite ivanjskog rovaša provodi se u suradnji predstavnika svih interesnih skupina te su, radionici prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode - Uprava za zaštitu prirode, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske županije, Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Uprave šuma Podružnica Vinkovci, Uprava šuma Podružnica Požega i Katoličke gimnazije u Požegi. Svrha radionice je bila definirati aktivnosti koje je potrebno provesti kako bi se ostvario cilj - očuvanje ivanjskog rovaša u Hrvatskoj. Za ostvarenje cilja potrebno je da sve interesne skupine zajedničkim naporima, aktivno i koordinirano sudjeluju u provedbi dogovorenih aktivnosti sukladno njihovoj nadležnosti.

Najmanji hrvatski gušter u PP Papuk prvi je puta zabilježen 2008. godine i od tada JU PP Papuk intenzivno radi na zaštiti ove strogo zaštićene vrste. Do sada je dva puta organizirana akcija uklanjanja samoniklih stabala crnog bora sa vršnog dijela Turjaka koje izrazito negativno utječe na stanište koje preferira ivanjski rovaš. U spomenutim akcijama pridružili su nam se i učenici Katoličke gimnazije iz Požege koji su uz samu akciju sječe borova skupljali žireve hrasta medunca i zasadili ih kako bi proširili hrast medunac u čijem sloju listinca ivanjski rovaš pronalazi savršeni dom. Ova radionica još je jedan korak koji JU PP Papuk poduzima kako bi se ova u Hrvatskoj rijetka i značajna vrsta zaštitila i očuvala.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

crni
26.11.2014. 14:50
Jebo vas gušter!


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.