Građani na svojim balkonima i
SUH traži javnu osudu Pernarova istupa protiv starijih osoba
SUH traži javnu osudu Pernarova istupa protiv starijih osoba
Sabor raspravio predložene izmjene turističkih zakona
Sabor: Oporba uz niz kritika i vlastitih prijedloga najavila potporu Vladi
CARNet: Uspješna provedba nastave na daljinu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Grad

Spaljena površina: Kakvim je herbicidom tretiran prostor oko dvorca i zašto?

  vn           17.06.2019.         5181 pogleda
Spaljena površina: Kakvim je herbicidom tretiran prostor oko dvorca i zašto?

Potpuno „spaljena“ površina oko Dvorca Pejačević uznemirila je dio građana jer je prostor očito tretiran totalnim herbicidima. Kako se radi o potencijalnoj ugrozi za insekte, endotermne životinje ali i ljude gradski vijećnik Darko Lešković službeno je postavio nekoliko pitanja gradskoj upravi i Zavodu za javno zdravstvo Sveti Rok.

Radi li se doista o primjeni totalnog herbicida u samom centru grada? Tko je i na koji način izvršio tretiranje? Da li su primijenjene mjere sigurnosti?

Iz gradske uprave odgovorili su sljedeće:

Da bi se tlo nakon završetka radova na navodnjavanju pripremilo za sjetvu trave bilo je potrebno ukloniti sav korov koji je velikim dijelom preuzeo cijelu površinu parka. Zbog toga smo tražili način kako to najučinkovitije da ne bi korov ponovno preuzeo tlo nakon hidrosjetve trave. Struče osobe iz tvrtke Asanator koja je registrirana za ovu djelatnost predložile su kemijsko tretiranje nakon kojeg se u određenom periodu od dva do tri tjedna skinuo sav korov sa osušenim korijenom, što omogućuje učinkovitu sjetvu trave.

Aktivnost je u korelaciji sa stavkom troškovnika 1.7. Izvedba travnjaka u površini od 28.000 četvornih metara u troškovniku Flore Vtc i 20.000 četvornih metara u troškovniku Radnika d.d.

Uklanjanje korova kemijskim tretiranjem nije previđeno troškovnicima izvođača radova. Troškovi se ne potražuju kroz projekt „5 do 12“, a uslugu plaća Grad Virovitica.

Iz Asanatora su odgovorili da je tretiranje izvršeno zbog izrazito bujne nepoželjne vegetacije kojoj je pogodovalo dugo kišno razdoblje i nije se moglo prići sadnji trave dok se ne eliminiraju korovi što je uobičajeni postupak. Mehaničko uklanjanje nije bilo moguće provesti zbog izuzetno natopljene zemlje te mogućnosti ulaska mehanizacije koja bi potpuno degradirala tlo.

TOTAL TF je herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih te drvenastih i vodenih korova u ratarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, šumarstvu, na strništima, travnjacima te nepoljoprivrednim i vodenim površinama. Na nepoljoprivrednim površinama primjenjuje se za suzbijanje korova uz ograde, u gospodarskim dvorištima, oko zgrada i skladišta, uz prometnice, staze, jarke i željezničke pruge kada su u aktivnom porastu. Tretiranje se obavilo ručnim i leđnim motornim prskalicama.

Herbicid se apsorbira preko zelenih dijelova biljke i putem sokova uključujući i podzemne organe, raspoređuje se po čitavoj biljci te postaje neškodljiv za insekte i životinje. Na tržištu je u slobodnoj prodaji i svakome je dostupan. Korišten je u svrhu za koju je namijenjen po pravilima struke.

Herbicidi nemaju karencu. Karenca je za insekticide i predstavlja vrijeme koje mora proći od tretiranja do konzumiranja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Survive
17.6.2019. 14:13
Ovim tretiranjem dobili smo boju okoliša dvorca koja se slaže s bojom fasade. Još samo treba dovesti pustinjskog pijeska pa bi ugodjaj bio potpun. Ne bi trebalo ništa kositi ni zalijevati. Koga briga za podzemne vode?


Još iz kategorije GradVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.