Đikić: Bude li opuštanja, virus preuzima ritam
Mrsić: Nacionalni stožer Civilne zaštite ostao bez kredibiliteta
Večernji list: Gradit će se kampus gaming industrije u Novskoj
Jutarnji list: U Hrvatskoj oko 16.000 turista iz BiH i Srbije
Do 16 sati u Orahovici glasovao 1524 glasača ili 34,72%
Đikić kod Stankovića: Nemoguće je da nitko od pola milijuna turista nije zaražen
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Slatina

Slatina - za mlade najrizičniji grad u županiji

  Petar Žarković/Glas slavonije           26.11.2009.         1505 pogleda
Slatina - za mlade najrizičniji grad u županiji

SLATINA - Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Slatine Zorica Vujanović postavila je pitanje stanja sigurnosti djece i mladeži u gradu. - Svakog smo vikenda svjedoci tučnjava koje poprimaju šire razmjere. Prema podacima Hitne službe i broju "crvenih" prijava, koje se mogu provjeriti, i prema policijskim podacima, proizlazi da je grad Slatina, nažalost, sredina s najvišim stupnjem rizika na području Virovitičko-podravske županije. Ne želeći imenovati pojedince ni grupe i "grupacije" mladih, kao ni iz kojih ugostiteljskih objekata dolaze, vijećnica Vujanović zamolila je da se reagira na postojeće stanje i da se zatraži poduzimanje mjera kojima će se osigurati "da djeca odlaze u grad bez straha i da se iz grada vraćaju bez posljedica za vlastitu sigurnost i zdravlje".

- Mislim da stanje nije baš takvo, to primjećuju ljudi koji iz drugih sredina dolaze i bolje od nas vide da je stanje mnogo bolje, i u gradu, i u školama - rekao je gradonačelnik Ivan Roštaš.
- No, svima nam je poznato tko je odgovoran za stanje sigurnosti u gradovima pa smo i mi u više navrata pozivali odgovorne službe da se pobrinu za sigurnost, posebno naših najmlađih. Mislim da se u tome moramo svi angažirati, kao lokalna zajednica, jer smo istovremeno u ulozi roditelja i drugim ulogama, i samo zajedno možemo smanjiti te rizike.

Problematično ponašanje mladih eskalira u dane vikenda, kad (najčešće uz "blagoslov" roditelja) mladež ostaje u kafićima do jutarnjih sati, a onda se teturajući vraća kući, uz galamu, psovanje, razbijanje boca i koševa za otpatke, a nerijetko i uz fizičke obračune. Među njima su ponekad i maloljetnici, čiji roditelji ne vode računa o Obiteljskom zakonu i svojim roditeljskim obvezama. Ako takvi slučajevi i nisu toliko česti kao što vijećnica Vujanović upozorava, sigurno je da nepoduzimanje mjera ohrabruje mlade nasilnike na ponavljanje izgreda i osjećaj da mogu raditi što hoće, jer ih nitko neće kazniti i ništa im se neće dogoditi. Zato će problem nasilnog ponašanja mladih razmotriti gradsko Povjerenstvo za prevenciju, a škole i sportski klubovi ukazivati na potrebu tolerancije i značajnije provoditi različite akcije pod zajedničkim nazivom "Sportom protiv ovisnosti".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SlatinaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.