Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Politika

Škrgut novih zuba

  Boris Pavelić/Novi list           15.05.2014.         1237 pogleda
Škrgut novih zuba

Podsjetimo dakle: 3. svibnja, na obnoviteljskom saboru Zajednice branitelja Gojko Šušak – što je poruka samo po sebi – Karamarko je svoje uskrisivanje tuđmanizma završio ovako: »Svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država – Domovinski rat, naše branitelje i poginule te političku doktrinu dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška«. Internet portal forum.tm potom je prikupio komentare. Zagrebački profesor filozofije Hrvoje Jurić Karamarkov je stav nazvao besmislenim, »jer Hrvatske o kojoj je Tuđman nekad govorio ionako više nema«. »To što Karamarko govori najava je ničega, jer se sve već dogodilo. Hrvatsku o kakvoj su govorili sami su prodali EU i anonimnom svjetskom kapitalu«, kazao je Jurić. 

    Izjava dobronamjernoga mladog etičara tipična je za uvjerenja ovdašnje svjetonazorske ljevice. Riječ je o još jednoj varijanti račanizma, koji je odvraćanje pogleda pretvorio u pogled na svijet. Suvremena inačica te obnevidjelosti jest pogađanje u pogrešnu metu: umjesto da prepozna eksplozivnu prijetnju novoga hrvatskog šovinizma, ovdašnja ljevica žonglira antiglobalističkim frazama, odbijajući vidjeti što joj je pred očima. Nacionalizam otpisuje tvrdnjom kako se »sve već dogodilo«, ne videći da problem i jest upravo u tome – da se dogodilo, i da se želi dogoditi i opet. 

    Ne brine ljevicu to što se socijaldemokratski gradonačelnik drugoga hrvatskog grada na Dan pobjede ulaguje šovinistima, otkrivajući spomenik nasljednicima Crne legije. Ne komentira ona to što glavna opozicijska stranka najavljuje suradnju – a u Novskoj već koalira – sa strankom čiji predsjednik negira holokaust, slavi 10. travnja, jasenovački muzej proglašava »jugokomunističkom tvornicom laži«, vrijeđa i tuži ravnateljicu jasenovačkoga muzeja, dok tužiteljstvo sve to promatra s ciničnom i tupom ravnodušnošću. Ljevica nema riječi za antisrpski pokret u Vukovaru, koji prijeti općom zabranom ćirilice, tom »demokratskom« inačicom desnog totalitarizma. Jer, eto, ljevici je problem u »neoliberalizmu«, »anonimnome svjetskom kapitalu«, u EU. Nacionalisti problem nisu – oni su smiješni, jer »zuba ionako više nema«. Mladi se očito ne sjećaju da smo slične samodopadnosti slušali i kasnih osamdesetih: tada je nacionalizam bio »relikt prošlosti«. 

    Najlakše je okretati glavu i tvrditi da nije to što jest. No da smo iskreni, priznali bismo: ekstremna desnica, vrlo slično ljevici, također je protiv »neoliberalizma«, protiv globalizacije, protiv EU. Karamarko, ni ne znajući, pripada istome krugu. 

    Nije li dakle vrijeme da napustimo fraze o zloj Europi, i počnemo govoriti o naciji u kojoj živimo? Osiromašenje jest problem, ali što ako obespravljene ne zanosi glazba revolucije, nego škrgut zuba tuđmanovskih beba?

Kolumna Zemlje koje nema Borisa Pavelića, Novi list

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
17.5.2014. 12:36
Neoliberalizam koji uništava sve pred sobom ne pitajući za cijenu i osjećaje...Globalizacija u kojoj ništa nije globalno već selektivno a u EU smo a nikad nam nije bilo gore...
``obespravljene ne zanosi glazba revolucije(?!)``...-molio bih da nam koljumnist ovo malo pojasni...kao i o ``škrgutu zuba tuđmanovih beba``...
Ne zaziva li se tu nešto što zapravo apsolutno ne stoji niti ne postoji...i o kojoj je to ``revoluciji`` riječ ?!...ili se to naš Pavelić s nama samo igra ping-ponga...
kišni
16.5.2014. 6:22
dok narod ne počne razmišljati svojom glavom imati će jaram na vratu, još nijednog političara nisam čuo da priča o gospodarskom uzletu, već mi je dosta priča o partizanima i ustašama, dajte se više maknite u ropotarnicu povjesti, dajte djeci posla, dajte mlade sposobne i pametne ljude koji razmišljaju bez aveti prošlosti, a što se tiče slobode govora svaki čovijek ima pravo na svoje mišljenje, i izražavanje.
UooH
16.5.2014. 0:21
Kod borisa ništa novo iste gluposti i dalje melje, dosadan je ko proljev.
karlo01
15.5.2014. 21:02
Hraniti pučanstvo sa događanjima iz daleke prošlosti a ne misliti na sadašnjost koja je tmurna bezizlazna.Nezaposlen čovjek drukčije razmišlja,njemu je na pameti samo zaposlenje i crkavica koju bi dobio da se može prehraniti.Hvala na preporuci koju nam daje bepo ,koji bi list trebali čitati,omaklo mu se pa zaboravi i cajke nam preporučiti koje najvjerojatnije sluša !
Sulejman veliki
15.5.2014. 20:29
Ode nam Bać Joza, a dođe nam drug Bepo. Ne može ovaj poral bez bolesnika. Bać Joza vrati se! Ti si za razliku od Bepe pismen, znaš slagati slova.
drug bepo
15.5.2014. 19:50
Smješan je ovaj lik koji piše a još smješniji oni koji njegove konstrukcije prenose, našli baš Borisa Pavelića koji godinama na portalu Novi list sije podjele, mržnju prema jednoj opciji. Ne znam što vas vodi da njegove bljuzgarije prenosite, uskoro očekujem i Dežulovićeve svinjarije s istoga portala. Zanimljivo ne bi prenijeli URADKE sHrvatskog lista da Hrvati pročitaju ŠTO IM SE STVARNO događa, događalo od 45 te do danas a ne širitelje komunističkih laži poput ovoga lika


Još iz kategorije PolitikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.