Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Kultura

Retrospektivna izložba Edite Schubert u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

  Krunoslav Kovač           27.09.2015.         2744 pogleda
Retrospektivna izložba Edite Schubert u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

Retrospektivna izložba Edite Schubert otvorena je 24. rujna 2015. na kojoj je predstavljen opus umjetnice koji ima nezaobilazno mjesto u hrvatskoj umjetnosti prošlog stoljeća. Autorica i kustosica retrospektivne izložbe je dr. sc. Leonida Kovač.

Edita Schubert (1947.-2001.) rođena je virovitičanka, potječe iz stare ugledne virovitičke obitelji Schubert. Njihova obiteljska kuća je i danas među prepoznatljivim građevinama centra Virovitice u Šenoinoj ulici br.1, gdje je sada smještena Razvojna agencija Vidra.

Cijeli tridesetogodišnji umjetnički opus obilježava stalan napor istraživanja različitih umjetničkih medija, originalnih tehnologija te izvedba radova novog umjetničkog jezika.

Retrospektivna izložba po prvi puta cjelovito predstavlja autoricu koju svrstava u sam vrh europske umjetnosti 20 stoljeća. Izloženi radovi su istraživačkog, eksperimentalnog i konceptualnog karaktera. Umjetnički početak promatra se u kontekstu tadašnjih hiperrealističnih tendencija krajem sedamdesetih te napušta klasičnu sliku i stvara radove na granici slikarstva, skulpture te objekte u prostoru. Eksperimentira serijom skulptura od organskih materijala, pruća, suhe trave, lišća, stabljika.

Autorica je nositelj hrvatske transavangardne umjetnosti prepoznatljive po radovima velikog formata. Studiozno se bavi proučavanjem srednjovjekovnih kupola koje aplicira slikom i modelom pa sve do kolača oblika kupole. Prepoznatljiva je po intervencijama u interijeru i eksterijeru karakterističnim barcodom. Autorica izložbe Leonida Kovač na otvaranju izložbe naglasila je da je za svaku novu izložbu Edita Schubert prezentirala potpuno nove umjetničke inovacije.

Edita Schubert vodila je „dvostruki“ umjetnički život, profesionalno je radila do kraja života na Medicinskom fakultetu kao ilustrator na anatomiji. Zajedno s prof. Krmpotić autor je poznatog anatomskog atlasa prema kojem i danas studenti diljem Europe savladavaju tajne anatomije Chirurgische Anatomie des Kopf-Hals-Bereiches.

Djela Edite Schubert čuvaju se u zbirkama eminentnih hrvatskih galerija i muzeja. Većina je u posjedu njezine majke Ankice i sestara Henrijete i Marine. Izlagala je na mnogobrojnim izložbama u hrvatskoj i inozemstvu. Vrijedno je spomenuti da je izlagala na Venecijanskom i bijenalu u Sydneyu.

Grad Virovitica odužio se svojoj sugrađanki, umjetnici, tako što je dio javnog prostora preimenovao u Šetalište Edite Schubert, a pročelje stambeno-poslovne zgrade je obnovljeno i oslikano s motivima iz autoričinog opusa „Transavangardna geometrija“ Hrvatska stručna javnost prepoznala je vrijednost projekta i nagradila obnovljeno pročelje kao umjetničku intervenciju u prostoru.

Izložba je popraćena izuzetnim dvojezičnim katalogom autorice Leonide Kovač na 220 stranica s kataloškim popisom i fotografijama svih tristotinjak izloženih radova.

Izložba u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je do 15. studenog 2015.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.