HDZ: Pernar neodgovoran prema hrvatskim građanima
Župan Anušić: Strože mjere za one koji se okupljaju u grupama
Documenta poziva na solidarnost i zajedništvo u borbi s koronavirusom
SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Ukupno 1126 zaraženih, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  Aktualnosti

Radovi na obnovi mrtvačnice na židovskom groblju u Virovitici

  virovitica.hr           03.11.2014.         1438 pogleda
Radovi na obnovi mrtvačnice na židovskom groblju u Virovitici

Nakon što su gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i direktor tvrtke „CROMING“ d.o.o. Rajko Stilinović, sukladno odobrenju za početak radova Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Požegi, potpisali Ugovor o obnovi mrtvačnice na židovskom groblju u Virovitici – IV. faza u tijeku su radovi na spomenutom objektu. Do sada je u uređenje uloženo oko 300.000,00 kuna sukladno projektu uređenja i sanacije zgrade mrtvačnice prvenstveno zbog činjenice da je ovaj objekt zajedno sa Židovskim grobljem jedan je od rijetkih materijalnih tragova nekadašnje židovske zajednice u virovitičkom kraju i predstavlja jedinstveni očuvani spomenik židovske arhitekture u Slavoniji. Grad Virovitica je putem natječaja za Javne potrebe u kulturi za 2014. godinu od Ministarstva kulture za obnovu dobio 80.000,00 kuna, a ukupna vrijednost radova IV. faze iznosi 101.809,50 kuna.. Završetak radova je planiran je u studenom te će ovom IV. fazom nakon tri godine mrtvačnica na Židovskom groblju biti u potpunosti obnovljena.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ines_Golić
6.11.2014. 15:52
Židovska Općina je ove godine postala okupljalište
nas koje zanimaju židovski običaji i vjera. Pravo je duhovno osvježenje za Šabat otvoriti neku životnu temu.. Tipa, o mudrosti, prehrani i alkoholu. Sve teme su nas jako zainteresirale.
Šteta je da sa tim druženjima prestanemo i evo najavite se gosp. Weissu i dođite. Caos.
Autor Lj.R.W.
6.11.2014. 11:01
@Nano-59
Treba biti sasvim precizan, pitanje je dobro! Kao Židovska općina nismo dobili ni od jednih, ni od drugih - ni od države, ni od Koordinacije! Postoji iz 2010. Ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa (potpisali ga u ime Vlade J.Kosor, i u ime Koordinacije žid. općina dr. Ognjen Kraus) i Koordinacija dobiva novac iz proračuna i kao krovna organizacija distribuira dalje sredstva na židovske općine. Novac je stigao svima umanjen, i sa zakašnjenjem, i Koordinacija, zapravo Kraus, donijeli su odluku da se židovskoj općini u Virovitici JEDINOJ ne proslijede financijska sredstva. Žalili smo s Komisiji za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH, pritisli su Krausa u obećao je sredstva vratiti u proračun RH. i tu je kvaka: Koordinacija, samo joj ime govori KOORDINIRA djelatnosti židovskih općina, nema pravno uporište za odluke, a kamoli za OBUSTAVU sredstava općinama. I sada bi, budući da smo u spomenutom sporazumu (čl. 3) navedeni kao jedan od korisnika proračuna - dakle i Židovska općina Virovitica - trebalo intervenirati Ministarstvo financija i osigurati da sredstva dođu do krajnjeg korisnika! No, ni šest mjeseci poslije Ministarstvo ne reagira nego lopticu prebacuje na Komisiju, Komisija na Minisatarstvo uprave, Ministarstvo uprave na Koordinaciju itd. i tako dalje u krug! Da se razumijemo - postoji SPREGA vlasti i etnobiznismena u Palmotićevoj 16 (Krausa i ekipe). To kako se Kraus i ekipa BAHATO ponašaju, vjerojatno je presedan u židovskom svijetu, a po mom mišljenju, može im biti jer ih pojedinci u vlasti štite! I najvažnije, nije Koordinacija osnovala Židovsku općinu Virovitica, nego je ona jedna od židovskih općina koja je 1995. osnovala Koordinaciju! Neću napisati CRVENI ANTISEMITIZAM, ali je očigledno da država (Vlada) ne ispunjava svoje obveze prema Židovskoj općini Virovitica! Da su htjeli riješiti problem mogli su, ima bar desetak načina, ali ono što se d ogađa u drugim područjima rada i života, - MUTEŽ, možda i kriminal - događa se i u ovim relacijama. I ovako sam preb+više napisao, ove se stvari u židovstvu - naučio sam u Beču - rješavaju bez uključivanja javnosti, ali PRISILJENI smo uključiti i medije. "Jutarnji list" napravio je veliku reportažu o svemu, objašnjeno je o čemu se radi, opet NIŠTA!
Židovska općina Virovitica NIKADA u zadnjih desetak godina nije radila tako TRANSPARENTNO i sa tako velikim brojem članova, ali eto, ne da nam se disati! Zamalo za svaki ŠABAT nalazimo se u sjedištu Općine, palimo Šabat svijeće, odaberemo neku temu iz Talmuda ili Starog zavjeta, raspravljamo o njoj, ja to vodim po uzoru na Beč, obilježavamo židovske blagdane... Sada nam predstoji HANUKA, blagdan svjetla... Što se tiče obnove mrtvačnice ja sam laik za građevinske radove, no ipak se kreće - stručan je to posao, evo, žbuka se ovih dana... Odjelu za društvene djelatnosti predlaže se sporazum o održavanju groblja, zamolio sam da se tri spomenika posebno održavaju - Hermanu Ezekielu Kaufmannu, nadrabinu, duhovnom vođi vrovitičkih Židova tridesetak godina (umro je 1932.), zatim jedan arhitekstonski lijep spomenik ograđen posebnom željeznom ogradom, zatim ulazni spomenik na kojem je zabilježeno kako se treba ponašati na Židovskom groblju.. Ova dva su zarasla u travu i grmlje! Već sam i ja pomalo umoran od svega, treba izdržati taj nevjerojatan pritisak...! Ali, mi malobrojni kažemo si: VJERA, VOLJA, VIZIJA!
Nano-59
6.11.2014. 7:39
Ljubo rekli ste da niste dobili ni kunu iz proračuna RH ili niste dobili od Koordinacije židovskih općina, a Bać joza, možda smo radili na takvim projektima i sa svim strukturama koje sta nabrojali pa rekli ono što smo rekli
Autor Lj.R.W.
6.11.2014. 3:28
Kao Židovska općina Virovitica - za koju sam fiskalnu odgovornost preuzeo u III mjesecu 2014.- dobili smo detaljan troškovnik za radove koji su pri kraju! Za Dan mrrvih, iako to nije židovski običaj, sa jednim članom ŽOV-a obišao sam budući Muzej židovstva i uvjerili smo se da ova faza radova dobro napreduje i da su za ovu fazu troškovi podosta realni. Nije moje da ocjenjujem ranije radove - do III mjeseca 2014. - jer ih je u ime Židovske općine Virovitica, pratila druga osoba. Istina, u prosincu 2012. na moje traženje dobio sam izvještaj o do tada obavljenim radovima, ali sa "šefom" iz Zagreba, dr. Krausom nije bilo moguće voditi smisleni dijalog. Javnosti je poznato da smo 16.09. 2014. donijeli odluku o istupanju Židovske općine Virovitica iz Koordinacije židovskih općina i kako je odlula stupila na snagu danom donošenja, od tog datuma smo SAMOSTALNA židovska općina, i dalje sa pravnom osobnošću! Nije nikakva tajna da imamo velikih poteškoća sa financiranjem Židovske općine Virovitica i da sam u više svojih objavljenih članaka objasnio što znači pojam "židovski etnobiznismeni"! I uvjerio se bjelodano da je najteže protiv - mangupa u vlastitim redovima, ali i raspravljati sa hladnom državnom birokracijom u Zagrebu! Pilaju mi živce, čak ponekad pomišljam da se to i smišljeno radi kako bih nasjeo na ton koji nije nimalo prijateljski, i da bi izvalio neku bedastoću i onda me pribili na stup srama! Taj recept sadašnjih vladajućih u Zagrebu nije nov, ali tko dobro poznaje stanje u Židovskoj općini može pretpostaviti da će radovi ići kraju PO ZAKONIMA i sa ciljem da se očuva židovska kulturna baštna koja nije samo židovska - ona je i hrvatska! Da li netko želi izbaciti Židovsku općinu Virovitica iz važne faze - definitivan završetak građevinskih radova, postav eksponata itd. vidjet će se u budućnosti! Osjećamo se DISKRIMINIRANI jer smo JEDINA Židovska općina od deset u RH koja nije dobila NI KUNU za rad u 2014. iz proračuna RH! Djelujemo uz pomoć čestitih pojedinaca i jedne institucije, simbolički je pomogao i Grad (predavanje Slavka Goldsteina), no ukupno to nisu normalni uvjeti za rad i ostvarivanje naših vjerskih prava! Ozbiljno je pitanje - KOME JE U INTERESU ESKALACIJA OVOG SVOJEVRSNOG ŠKANDALA?
bać joza
5.11.2014. 22:01
Poštovani!

Tko nije radio u obnovi spomenika kulture, ne zna koliki su to troškovi: izrada projektne dokumentacije, korištenje materijala i način rada i strogi nadzor konzervatora i struke. Istina, teško je procijeniti nečiji stručni rad, ali je to tako.
atma
5.11.2014. 21:43
... vezano za armaturu!?
siniša prpić
5.11.2014. 21:14
Čekamo mišljenje struke.....
Nano-59
5.11.2014. 19:27
Mirovnjak bi vam mogao iz teksta pročitati da je za ovu IV fazu GRAD dobio od ministarstva kulture 80 tisuća, praonica radi li radi
UooH
5.11.2014. 8:52
Da i ja mislim da je mirovnjak najkompetentniji za pojasniti jer on ce sigurno naci neko opravdanje.
jedna.
5.11.2014. 7:41
@Nano-59 unatoč što se ovdje radi o restauratorskoj obnovi spomenika židovske arhitekture u virovitici i meni se čini da je cijena prenapuhana. o tome bi najbolje znao pojasniti gospodin mirovnjak1.
Nano-59
5.11.2014. 7:31
Troškovi od cca 400 tisuća za obnovu. pa sa tom lovom dalo bi se napraviti 4 ovakve građevine, ali pošto je to bankomat javne nabave može jedva i ova jedna da se obnovi


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.