Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Prvi sastanak skloništa za životinje: Više od 20 skloništa raspravljalo o provedbi Zakona i no kill Hrvatskoj


  Aktualnosti           Prijatelji životinja           20.11.2017.         281 pogleda
Prvi sastanak skloništa za životinje: Više od 20 skloništa raspravljalo o provedbi Zakona i no kill Hrvatskoj

U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, 18. studenoga 2017. u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održan je prvi sastanak skloništa koja su sada sva no kill s obzirom na to da novi Zakon o zaštiti životinja ne dopušta usmrćivanje napuštenih životinja. 
 
Dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, predstavila je rad tog najstarijeg no kill skloništa u Hrvatskoj te bogat program skloništa na promociji udomljavanja i edukacije. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorio je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja vezanima uz rad skloništa za napuštene životinje. Govorilo se je i o budućem Pravilniku o skloništima koji je trenutačno u izradi i koji je nužan za dobro poslovanje svih skloništa.

Hrvoje Harač iz osječkog skloništa Udruge Pobjede izabran je za predstavnika skloništa u povjerenstvu za zaštitu životinja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Udruga Pobjede prošla je proces od preuzimanja nefunkcionalnog i zapuštenog skloništa do njegova pretvaranja u mjesto na ponos grada Osijeka, koje svakodnevno udomljava životinje, prima volontere i educira građane. Kako put nije bilo lagan, a i s obzirom na to da su još mnogi izazovi pred njima, njihov predstavnik moći će predstavljati probleme i rad svih skloništa koja sada zajedničkim snagama trebaju pobijediti neodgovornost onih koji napuštaju životinje.

Novi Zakon o zaštiti životinja nalaže da svaka županija treba imati barem jedno sklonište s minimalno 50 mjesta za životinje. Županije u kojima ga nema i u kojima nema dovoljno smještajnog kapaciteta moraju ga osnovati najkasnije do kraja 2018. godine. Zakon propisuje i da sve lokalne zajednice moraju sudjelovati u financiranju skloništa, kao i u svim programima prema propisanim odredbama u čemu im skloništa mogu uvelike pomoći. 

Lokalne zajednice dužne su pomoći skloništima i tako što najkasnije do 30. lipnja 2018. moraju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području mikročipirani. Zakon lokalnim zajednicama pruža i mogućnost propisivanja obavezne kastracije, što također može pomoći skloništima. 

Svako od skloništa sudjelovat će i u radu koordinacijskih radnih skupina koje treba osnovati svaka županija kako bi suradnjom i dogovorom radila na provedbi Zakona o zaštiti životinja. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da su se problemi rješavali tamo gdje se je Zakon provodio, a sada ta pozitivna iskustva treba primijeniti u cijeloj državi.

Zakonske odredbe usmjeravaju skloništa na zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje životinja, kao i na sudjelovanje u edukaciji građana. Stoga ne samo da više nema ubijanja životinja u skloništima već ona nose važnu ulogu u sustavu promocije udomljavanja životinja umjesto kupnje, kao i sprječavanja neodgovornosti građana. 

Da se fluktuacija u skloništima može odvijati dokazuju skloništa koja već godinama ne ubijaju životinje i iza sebe imaju veliko iskustvo u oglašavanju te tisuće udomljenih životinja. Novi Zakon o zaštiti životinja, ako se odmah krene u njegovu provedbu, pruža mnogo mogućnosti za bolju zaštitu životinja, uštedu te dugotrajnu korist za građane i životinje.

Više informacija može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: