Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  Poljoprivreda

Prošlotjedna kiša - nove štete zbog velikih oborina

        28.10.2014.         1504 pogleda
Prošlotjedna kiša - nove štete zbog velikih oborina

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić proglasio elementarnu nepogodu za područje općina Čađavica i Nova Bukovica zbog prevelikih količina oborina i poplava uzrokovanih vremenskim nepogodama. Poplave su na području tih općina nanijele velike materijalne štete na soji, suncokretu, kukuruzu i povrću. Na području općine Nova Bukovica na nekim je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uništeno i više od 90 posto ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje. Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obvezna su odmah ili u najkraćem mogućem roku izraditi izvješće, prvo priopćenje s procjenom ukupne štete, i dostaviti ga Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda, koje će zbrojne podatke dostaviti Državnom povjerenstvu.

Zbog obilnih količina oborina u rujnu, nešto kasnije je obavljena sjetva uljane repice, pa se očekuju problemi sa nicanjem, a kasnije se krenulo i u sjetvu kamilice. Sjetva pšenice je u tijeku pa je zbog novih kiša upitno da će planirane površine biti zasijane u optimalnim agotehničkim rokovima.

Obilna kiša padala je i na ostalom području Virovitičko-podravske županije. U 48 sati u Virovitici je palo 92 mm kiše, 50 posto više listopadskog prosjeka. Pune ruke posla imali su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica koji su besplatno ispumpavali vodu iz objekata.

Na pojedinim prometnim pravcima došlo je do izlijevanja vode iz prepunih kanala na ceste pa je promet bio otežan i usporen. Na slatinskom području najviše vode bilo je na županijskoj cesta između Mikleuša i Borika. Natopljene poljoprivredne površine pretvorene su jezera. Probleme i štete imaju oni seljaci koji nisu pobrali kukuruz, koji nisu obavili jesensko oranje i koji su već posijali ozime usjeve. Dio poljskih radova bio je nemoguć zbog neprestanih kiša i prošli tjedan, a kratka stanka nije dovoljno prosušila tlo da bi se obavili svi potrebni radovi. Ni velik dio kukuruza nije pobran, a nova kiša sada ga je smočila. Strukovna grupa agrara HGK-Županijske komore Virovitica izrazila je bojazan da bi oborine i hladno vrijeme moglo dovesti do pojave bolesti fuzarioze.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.