Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Prosvjeta

Promocijom rada virovitičke GLOBE škole promoviraju i Viroviticu-GLOBE ekipa OŠ IBM osvojila 1. mjesto u orijentacijskom natjecanju

  dr.sc. Jasna Razlog-Grlica           16.05.2016.         3356 pogleda
Promocijom rada virovitičke GLOBE škole promoviraju i Viroviticu-GLOBE ekipa OŠ IBM osvojila 1. mjesto u orijentacijskom natjecanju

Na ovogodišnje državno natjecanje i smotru hrvatskih GLOBE škola iz naše županije plasirale su se četiri škole (dvije osnovne škole iz Virovitice i dvije iz Slatine), već godinama aktivne u ovom programu.             Ekipa OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica u sastavu Ena Fadljević, Ina Moslavac i Mihaela Mrkša, učenice 8.d razreda, ove godine osvojila je 1. mjesto u kategoriji orijentacijskog natjecanja za osnovne škole na 19. državnoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola u Zadru i Zatonu.

Mentorice učenika tijekom školske godine bile su Tatjana Halavuk, mag.biol, dr.sc. Jasna Razlog-Grlica i Ana Tonković, prof.mat. i inf. Na orijentacijskom natjecanju sudjelovalo je 24 ekipe osnovnih škola, a ekipa OŠ Vladimira Nazora je osvojila ove godine osmo mjesto. OŠ Vladimir Nazor predstavljale su učenice 8. razreda Paola Galic, Maja Horak i Lucija Gorički te mentorice, GLOBE voditeljice Marina Nemet, mag,ing,chemig. i Vanda Viljevac, nast.            

Posebno bismo istaknuli suradnju dviju virovitičkih škola na zajedničkom projektu pod nazivom "Prvi vjesnici proljeća u Virovitici" koji su učenice OŠ Vladimira Nazora i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić uspješno predstavile. Prikupili su podatke o rasprostranjenosti lijeske, proljetnica i žaba krastača u gradu te prikazali pri kojim uvjetima temperature i količine padalina se javljaju u proljeće.

Osim toga ukazali su i na odnos građana i ugroženost ovih vrsta u gradu. Posebno su istaknuli značenje fenoloških promatranja koja redovito provode da bi upozorili na pojavu alergena lijeske u gradu. Virovitica kao grad još uvijek ima brojna staništa na kojima nalazimo prve vjesnike proljeća.

Građani vode brigu o proljetnicama u svojim vrtovima. Da bi se zaštitile proljetnice potrebno je kositi travu i uređivati zelene površine kasnije dok prođe vrijeme cvatnje. Zajedničkom suradnjom i druženjem na natjecanju, učenici i mentori GLOBE škola su proširili svoja znanja i stekli nova prijateljstva.            

Iako je natjecanje prošlo, rad u GLOBE programu se kontinuirano nastavlja i preko ljeta budući da treba redovito provoditi atmosferska, pedološka i hidrološka mjerenja na GLOBE postajama u gradu (u Gradskom parku, na Ođenici i u blizini škola). Planira se nova suradnja, projekti i uključuju novi učenici. Pratite rad GLOBE škola na web stranicama GLOBE programa: www.globe.pomsk.hr.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ProsvjetaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.