Udruga hrvatskih sudaca protiv spajanja ministarstava pravosuđa i uprave
Grbin najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a
Večernji list: Plenković - ostaje većina ministara
Jutarnji list: Vrh SDP-a zazire od Peđe Grbina
HAK: Na graničnim prijelazima moguća čekanja
DHMZ: Sunčano i vruće
Beroš: Moguće nove preporuke HZJZ-a za veća okupljanja, zasad bez zabrana

  Gospodarstvo

Program mikrokreditiranja „Kreditom do uspjeha 2014“

  minpo.hr           04.11.2014.         784 pogleda
Program mikrokreditiranja „Kreditom do uspjeha 2014“

Riječ je o kreditnom programu koji je prihvatila hrvatska Vlada, s ciljem lakšeg financiranja poslovanja poduzetnika i poboljšanja njihove likvidnosti.

U sklopu kreditnog programa predviđene su dvije kreditne linije:

1.     Kreditom do konkurentnosti (za konkurentnost)

-Ovom kreditnom linijom planirano je otprilike 500 kredita, za obrtna sredstva, kupnju nove opreme i/ili slično poduzetnici će moći tražiti od 100 tisuća kuna do 5 milijuna kuna, otplaćivati ga do 10 godina uz poček od 2 godine i kamatu od 3 posto za proizvodne i 4 posto za uslužne djelatnosti. I za njih HAMAG BICRO nudi jamstvo do 50 posto iznosa kredita, a osim Ministarstva, i županije se mogu uključiti u subvencioniranje kamata.

 2.     Kreditom do uspješnog poslovanja (za likvidnost),

To su krediti za likvidnost (iz linije “Kreditom do uspješnog poslovanja”) koje će moći tražiti sva mala i srednja poduzeća, bez ograničenja namjene kredita, u visini od 30 do 200 tisuća kuna te uz subvencioniranje kamate od 5 postotnih poena, što osigurava Ministarstvo poduzetništva i obrta, pa bi za korisnike kamatna stopa bila 3 posto. Rok otplate tih kredita je do 4 godine, poček do 6 mjeseci, a banke će biti te koje će selekcionirati i odobravati te kredite.

S ukupno planiranim kreditnim potencijalom od 2,8 milijardi kuna za ukupno otprilike 2.000 kredita, te s planiranim iznosom subvencija od 133,5 milijuna kuna od 2015. do 2025.godine.

Cilj ovog kreditnog programa je pružiti pomoć malim tvrtkama koje su u problemima, ali i potaknuti poslovne banke na mikrokreditiranje, koje je na hrvatskom tržištu relativno slabo.

U taj će se program uključiti sve poslovne banke koje ponude nominalnu kamatnu stopu do najviše 7 do 8 posto, kako bi sa subvencijama kamate za krajnje korisnike bile od mogućih 2 pa do 4 posto.

Od ukupnih oko 2.000 kredita koji bi se odobrili u tom programu, najviše 1.500 bit će za uspješnost poslovanja odnosno likvidnost. Očekuje se da će oni prvi i ‘planuti’, jer se osim subvencionirane kamate nudi i jamstvo Hamag Bicroa do 80 posto iznosa kredita. (www.minpo.hr)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.