Objavljena velika lista o korupciji, Hrvatska gora od Kube i Jordana
Sabor u petak o prijedlogu zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava
Državni tajnik Milatić: Cijene plina neće podivljati, povećanje će biti u nijansama
Bošnjaković žali zbog nazadovanja Hrvatske na listi percepcije korupcije
Saborska oporba: Zakon o navijačima je licemjeran i ne pridonosi kulturi navijanja
Povjerenstvo: Kujundžić podnio novu karticu pa shvatio da mu se omakla greška
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Gospodarstvo

Povratak u socijalizam? Jedna tranzicija bila je dosta

  Miodrag Šajatović/Lider           30.01.2015.         2130 pogleda
Povratak u socijalizam? Jedna tranzicija bila je dosta

Prolaziti nakon samo četvrt stoljeća novu tranziciju, vraćati se u socijalizam, bilo bi previše za jednu generaciju. Hajdemo popravljati kapitalizam! Eh, da ekonomska znanost nije zastala 1930. godine... Košmar. Tom jednom jedinom riječju najbolje se može opisati stanje nakon što je u Grčkoj na parlamentarnim izborima, dakle demokratskim sredstvima, na vlast došla Siriza, ljevičarska stranka koja počinje uvoditi, kako to nazivaju u medijima, demokratski socijalizam.

Poraz (bar privremeni) kapitalističkog sustava u jednoj od, ni više ni manje, članica Europske unije dolazi nakon niza drugih šokova: od dramatičnog pada cijena nafte, okretanja Europske središnje banke tiskanju novca bez pokrića po uzoru na SAD do terorističkih napada u Francuskoj... Kao da smo sudionici nekog ubrzanog filma. Ili na vrtuljku koji se sve brže vrti.

Košmar je to veći što je jasno da svijet zasad nema odgovora kako zaustaviti usporavanje ekonomskog rasta. Bez kojega se ubrzava erupcija nezadovoljstva skupina ili cijelih nacija.

Venezuela kao sudbina U slučaju Europe liberalni kapitalizam ne daje dobre rezultate. Ali ni povratak u socijalizam ne može biti rješenje. To je u grčkom primjeru prije kazna nego rješenje. Naravno da je nedopustivo da stotine tisuća kućanstava nema struju, pa makar to bilo zbog bankrotiranih državnih financija. Vraćanje struje Sirizinim dekretom samo će nakratko riješiti problem. Dugovi će se početi gomilati u elektroprivrednom poduzeću. Neće biti za nabavu rezervnih dijelova pa će se sustav polagano urušavati i na kraju će zavladati redukcije za sve. Ili će biti struje, ali neće biti neke druge robe. Kao što u Venezueli upravo traje nestašica higijenskih potrepština. A u kupnju se ide na dan kad su na redu oni s određenim početnim slovom prezimena.

Dakle, izbor je sljedeći: socijalizam u kojemu ima nekakvog novca, ali nema robe za kupnju, ili kapitalizam u kojem su dućani puni, ali prevelik dio populacije nema novca za kupnju robe i pražnjenje prepunjenih skladišta.

Kad se stvari ogole, ispada da i novi grčki lider Cipras i guverner Europske središnje banke Mario Draghi pokušavaju isto – zaustaviti pad potrošnje građana. Cipras će to činiti dekretima, Draghi tiskanjem novca.

Razvijeni dio svijeta suočen je s nedostatkom platežno sposobne potražnje. Tiskanje novca daje kratkoročni predah. Dugoročniji zamah moguć je ujednačenijom preraspodjelom dohotka. Toga su najsvjesniji u SAD-u. ‘Kuže’ kakve opasnosti prijete kapitalizmu pa Obama očajnički traži načine na koje ojačati srednju potrošačku klasu.

Naravno, ravnomjerna raspodjela svjetskog bogatstva trebala bi zahvatiti i Treći svijet jer ondje je najviše gladnih potrošača, ali to još nije na redu.

U svemu tome kapitalizam se susreće s kvadraturom kruga. Motor razvoja privatne su tvrtke. One idu prema maksimizaciji profita, dakle i što većoj produktivnosti. S napretkom tehnologije trebaju sve manje zaposlenika. A nezaposleni ne kupuju proizvode iz robotiziranih tvornica. Ako se pak tko usudi podržaviti ‘sredstva za proizvodnju’, prividno se poveća zaposlenost, ali i ubrza slom. Košmar, dakle...

Ekonomska znanost ostala u 1930. Političari u panici prihvaćaju savjete ekonomista. Samo što, budimo iskreni, od Keynesovih inovacija prije osamdeset godina ništa bitno novo ekonomisti nisu smislili. Kao da se tuberkuloza i danas liječi svježim zrakom i pojačanom prehranom...

A glasači diljem demokratskog svijeta sve su nepredvidljiviji, nervozniji, kraćeg fitilja... što nije ni čudno. To su isti oni potrošači koji su godinama dresirani u uvjetima konzumerizma. Oni u supermarketima više nisu vjerni starim brendovima. Idu za novotarijama ili robnim markama i imaju koncentraciju, istraživanja su pokazala, oko sedam sekundi. Kraće od zlatne ribice.

Kad je o Hrvatskoj riječ, ona živi u svojoj inačici košmara. Da je pameti, mogla bi biti koliko-toliko miran otok usred košmara, ali sve ide u tom smjeru da za godinu-dvije i ovdje nastane raspad sustava. Teško da bi mogla pobijediti radikalno lijeva opcija kao u Grčkoj, ali radikalna svakako da.

Poduzetnicima ostaje da pokušaju, izvoznom orijentacijom, biti što manje vezani uz ovdašnja čerupanja zbog preraspodjele sve manjega kolača. I nadaju se da na vlast u jednom trenutku neće doći oni koji će izlaz vidjeti u ukidanju privatnog poduzetništva. Zato moraju, ilegalno i posredno, ako izravno već ne smiju zbog političara koji ih se boje, raditi na hitnom servisiranju kapitalizma.

Nakon četvrt stoljeća tranzicije prolaziti danas kontratranziciju u režiji nadobudnih političara novoga kova i sluđene mase, bilo bi previše za jedan životni vijek

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

općinaSlatina
12.2.2015. 0:22
plavi
11.2.2015. 21:36
uvijek mi je drago vidjeti da tekstovi @bać joze imaju takvog odjeka be obzira na vrijeme objave.Žao mi je što i sam nisam toliko elokventan da vam tako uspješno svaki put dignem živac.
pozdrav dragi neistomišljenici.....
općinaSlatina
10.2.2015. 23:28
Poštovani,
stole i ostali na

kaže bać joza 16.11.2012
Ma vi ste zaslužni za sve! Samo i dalje laprdajte po forumima i tu osvojite vlast. Pijte mlijeko iz mljekomata s gradske tržnice! A ja ode na spavanac kako bi mogao moju Jagodu ujutro pomusti!!
tomy
4.2.2015. 21:57
Poštovani bać joza
Vama kao da je netko gadno ogadio mlijeko i mliječne proizvode kad niti nakon svega navedenog ne popuštate nego i dalje uspoređujete ne kruške i jabuke nego grožđe i kaktuse. Uspoređivati njihovo uređeno tržište s našim (kako nazvati resorno ministarstvo u kojem niti jedne godine ne znaš kolika je zaštitna cijena određene kulture za iduću godinu a nešto moraš saditi i nečim se baviti) ne da je neukusno i lišeno suvislosti nego je i nadasve bedasto! Probat ću još jednom samo s nekoliko rečenica čiji sadržaj bi se trebao sažeti u slijedećem: u Hr su se uvjeti nakon zaključivanja ugovora između stočara i određenih institucija i tvrtki (banke, otkupljivači) kao i poskupljenje energije, za 7 -8 godina,promijenili na štetu proizvođača od 100-150 %!!! To ne bi izdržali ni Vaši Nizozemci i Nijemci zajedno!! Niti kad bi prodali svo obiteljsko srebro. Kako možete uspoređivati zemlje i situacije u kojima je razlika toliko drastična a da je niti jednom ne spomenete!! Jeste li je svjesni uopće!? Mlijeko sa 4 na 2 kune a gorivo s marke na euro (otprilike, govorim o plavom dizelu, da me ne cijepite kao za pozlaćeni a ne zlatni biskupski štap…pa i vrapci na grani znaju gdje se drži zlato…a sve više vrabaca zna i koliko ga otprilike ima, a ima ga da je to prestrašno)!!! Kredit sa 2 nečega na 3 i više nečega, pa i 4!! Gnojivo i zaštitna sredstva još gore. Jeste li Vi imali matematiku!? Vi ili se rugate čitateljima ovog portala ili toliko nemate pojma da bi ovu temu trebali preskočiti.

Biskupski štap
Držite nam predavanja kao maloj djeci, kao da smo blesavi pa ne znamo koliko bi bio težak da je od čistog zlata. !“Naše“ je pitanje i zamjerka što biskupi i svećenstvo već stoljećima ne nalikuju onoj prvoj- Petrovoj crkvi, onim skromnim haljama i nastambama, onoj neposrednosti i životu s pukom i za puk. Ima li ijedan prorok ili svetac koji je toliko materijalnog posjedovao kao što to mnogi biskupi i ini posjeduju. Možete Vi koliko hoćete puta reći da to nije njihovo osobno, i istina je , ali nije ni naše, nije ni državno. Vi ste ti koji koristite slogan siromašna Kristova crkva, pa što onda gomilaju materijalno. Slažem se da oteto treba vratiti ali pitam zašto su grabili toliko i koliko će toga biti kad se sve vrati, pa što će onima koji propovijedaju siromaštvo toliko. Napravite tvornicu i zaposlite ljude u njoj i pozovite u kontrolu najgore sindikalne gnjaveže, pa nek traže propuste, neka u toj firmi bude primjerena plaća, dostojna čovjeka, neka ne bude mobinga, neka se plate prekovremeni, neka radnik dostojanstveno živi od svoga rada. A možete za razliku od sada platiti i PDV (to neplaćanje poreza toliko zvoni na uzbunu malom čovjeku da se pita, pa koliko ste doista moćni kad ste uspjeli tu obvezu za sve ostale smrtnike odgurnuti od sebe, a gdje je ona Bogu Božje caru carevo) Nemojte mi samo reći da se to ne može, imate Vatikansku banku pa napravite jednu malu oglednu firmu, pa nek mrski komunisti i grabežljivi kapitalisti vide kako se postupa s radnicima.
Ni u primisli mi nije bilo da vam ne treba novac za struju, grijanje,.. a nisam ni za to da živite siromašno, ali jesam za to da živite standardom prosječnog hrvatskog puka jer će te ga jedino tako razumijeti.
Jedino tad i nikako drukčije popravit će se statistika naših župa. Lijepo Vam je rekao gospodin Lynx:
„Statistika vaše župe, porazna kao i drugdje. Da bi netko iza vas i dalje obavljao svoje poslanje u toj i drugim župama trebate biti glasniji u vezi aktualnih problema, najveći je nezaposlenost i uzročno-posljedično iseljavanje naše budućnosti u države u kojima imaju istu. Nismo stari samo zbog naženja i mortaliteta, rapidno starimo i zbog odlaska mladosti vanka. Dok se kod nas "pametne" glave još debilno zajebavaju sa partizanima, ustašama i četnicima, jugoslavenima, tko je danas u kojoj stranci, pa tko je bio udbaš, tko u ck, tko to želi jugoslaviju i tko ne voli domovinu, ne shvaćaju da nam temelj države - narod ode trbuhom za kruhom. U neizvjesno ali gdje ima nade. Problemi ove države su ogromni, problemi ljudi prizemni, svakodnevni, što staviti na stol, kako djeci kupiti mjesečnu i gablec, platiti struju...“
Veseli i zdravi bili!
bać joza
3.2.2015. 0:03
Poštovani "tomy"!

Cijene kreditiranja su jasne. Tu se slažem, ali oni dižu kredit u valuti u kojoj privređuju. Da li je kamata promjenjiva, to ne znam. Glede cijena mlijeka, tu niste u pravu, jer oni podliježu cijenama na tržištu, pa vas podsjećam da su prošle godine i u Nizozemskoj poljoprivrednici štrajkali zbog izrazitog pada cijena mlijeka. Bogu hvala, tržište mlijeka se smirilo i cijena je opet prihvatljiva. Možda bi bilo zgodno da se raspitate o kvaliteti pripreme hrane za krave kao i o količinama mlijeka koje daju krave u Nizozemskoj u odnosu na krave u Hrvatskoj.

Glede otpora evropskim propisima, to je definitivno moguće svima, pa i nama, ali uz uvjet da smo spremni podnijeti i konzekvence toga otpora. Nažalost, mi bi htjeli biti i ovaki i onaki. Mađari i Irci su prihvatili i otpor i konzekvence otpora.

Glede naplaćivanja određenih usluga u Katoličkoj Crkvi slažem se s vama. Treba napomenuti da takse postoje samo kod određenih usluga: izvodi iz matičnih knjiga, sprovodi i vjenčanja. Isto tako treba spomenuti da Crkva ne naplaćuje takse onima koji su siromašni bilo u potpunosti bilo djelomično. Ajmo na jedno praktično pitanje.

Službena taksa za vjenčanje u Požeškoj biskupiji je 300 KN. Župnici sa dodatnim elementima uglavnom naplaćuju 400 KN. Ako se svatovi organiziraju u nekoj dvorani ili restoranu, obično cijena bude 25 do 50 EUR-a po osobi. O nakaradnosti pojedinih slavlja vjenčanja izlišno je bilo što spominjati.

Službena taksa za sprovodni obred s misom je 350 ili 400 KN, ovisno ide li sprovod od mrtvačnice ili od kuće pokojnika. Jedan najjednostavniji vijenac košta minimalno 250 KN, a oni bogatiji i duplo. Jedini koji nešto ozbiljno kaže svima prisutnima na sprovodu je svećenik koji ulijeva nadu da i iza smrti ima život. Da li da spomenem i karmine koje se danas uglavnom događaju po restoranima.

Službene takse za obred svetog krštenja nema. Dogodi se da kum daruje određeni iznos koji ide u župnu blagajnu.

Nagrada za slavljenje svete mise je u Požeškoj biskupiji 50 KN i ona ide slavitelju svete mise. Kolika navala je na misne nakane pitajte svoga župnika. Kod mene je gotovo zauzeta cijela godina.

Pitam sebe i vas i ostale komentatore, iz kojih izvora platiti trošak struje u našim crkvama, iz kojih izvora platiti trošak plina za grijanje u našim crkvama, iz kojih izvora platiti sve troškove redovitog i izvanrednog održavanja svih objekata? Iz kojih izvora platiti orguljaša, sakristana i zvonara? Naravno, od darova koje daju vjernici određene župe.

Sredstva koja daje država Crkvi Katoličkoj su na prvi dojam izuzetno velika. Treba spomenuti da po istom ključu sredstva dobivaju sve vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj. Što mislite iz kojih sredstava se osnivaju pučke kuhinje po našim mjestima, iz kojih sredstava se financiraju tolike stipendije naši srednjoškolaca i fakutetlija? Da! Iz sredstava koja država daje Crkvi Katoličkoj.

Treba spomenuti i ovo da država prepoznaje Crkvu Katoličku i druge vjerske zajednice kao recimo udruge koje rade oko općeg dobra svih stanovnika Republike Hrvatske. Kada bi po istom ključu na koji način Republika Hrvatska financira razne udruge, Republika Hrvatska bi Crkvi Katoličkoj isplaćivala daleko veće iznose.

Biskupi i kardinali nemaju zlatne niti štapove niti križeve, eventualno pozlaćene križeve, ali štapovi nikako. Ako iz nikoje drugog razloga, onda sigurno i zbog same težine, jer da su križevi od zlata, niti jedan ga biskup ne bi mogao nositi. A o čudesima nisam mjerodavan ništa reći.

Povrat imovine također ima svoje mjesto. Privatna imovina u svim društvima je svetinja i oteta imovina se mora vratiti. Ne znam koliko ste upoznati s povratom oduzete imovine, no mogu vam reći da je Crkvi Katoličkoj od svih crkvenih zajednica najmanje vraćeno. Naravno, i tu je razlog što je Katolička Crkva najbrojnija u Republici Hrvatskoj, no vlasništvo je vlasništvo.

Ne znam da li sam vam dovoljno dobro odgovorio, ali vjerujte mi da sam svakako imao dobru namjeru.

Pozdrav!
tomy
2.2.2015. 23:27
Poštovani bać joza!
Vidim da argumente koje sam naveo uopće ne doživljavate pa ću malo igru preseliti sa poljoprivrednog igrališta na Vaše, i veselim se mnoštvu kvalitetnih informacija jer, kad ste toliko dobro upućeni u ovaj fah koliko li ste u vlastiti.
Kako može netko u Nizozemskoj, Njemačkoj, Danskoj ili Austriji proizvesti jeftinije mlijeko od nas.
-jednostavno, uvjeti kreditiranja su im poznati od početka i ne mijenjaju se jednostrano do kraja otplate.Cijena mlijeka je isto poznata i ne mijenja se a kad se mijenja na manje onda su to nijanse i ne bez pitanja druge strane.
Mi smo članica Evropske Unije. Koliko god se mi bunili ili prosvjedovali zbog svih vaši navedenih činjenica, nas vežu zakoni i praksa Evropske Unije.
-Mađare i Irce također vežu pa su se iako vrlo mali suprotstavili i othrvali pritiscima bankarske mafije, koja je puno jača i organiziranija nego „paprikova i mliječna“ Ne treba na svaki zahtjev iz EU još dok se nije osušila tinta na papiru odmah okretati leđa, prignuti se, otpustiti remen na hlačama i žmiriti u iščekivanju
A kad smo se poslušnosti već dotaknuli, očekivao sam bolji odaziv crkve u Hrvata (a zašto ne i sveukupne, pa nije li on poglavar svih) nakon naputaka pape Franje da se ne naplaćuju usluge krštenja, mise….negdje je zapelo
Dopustit ću si jedno pitanje koje me kopka još od djetinjstva kad sam redovito prelistavao ilustriranu Bibliju mladih. Kako to da je proroku Mojsiju (Važnijeg od njega nećemo ni spominjati) bio dostatan drveni štap za sva čuda koja je napravio a „učenicima“- biskupima, nadbiskupima, kardinalima - treba zlatni (a nema baš nekih čuda iza njih osim čuda da im broj nekretnina i dalje raste. A koliko će ih tek biti kad im vrate sve oduzeto.

Pozdrav.
Lynx
2.2.2015. 21:48
@tomy,
naklon do poda!
slavujj
1.2.2015. 23:41
Apsolutno se slažem sa @ Tomyem kada tvrdi da naše ljude ne smijmo prozivati kao lijenčine,neradnike,nesposobne .
Ima i takvih ali u vrlo malom broju.
Nisu Nijemci ili drugi Europljani nista vredniji ili sposobniji,oni jednostavno žive i rade u drugačijim " uvjetima" od naših.
Ja tvrdim da su naši ljudi čak sposobniji pa kada bi se kojim slučajem našli u jednakim uvjetima da bi u večini slučajeva naši ljudi imali bolje rezultate.

Problem je u onima koji stvaraju i određuju "uvjete".
bać joza
1.2.2015. 22:11
Poštovani gospodine Tomy!

Mi smo članica Evropske Unije. Koliko god se mi bunili ili prosvjedovali zbog svih vaši navedenih činjenica, nas vežu zakoni i praksa Evropske Unije.

Kako može netko u Nizozemskoj, Njemačkoj, Danskoj ili Austriji proizvesti jeftinije mlijeko od nas. Nabrojao sam poteškoće koji definitivno uskraćuju nama postizanje konkurentne cijene.

Ovo nije strogo vezano uz moju profesiju, ali su navedeni problemi očiti i svima onima koji nisu nužno vezani uz problematiku sela i poljoprivrede.

Pozdrav!
tomy
1.2.2015. 21:49
Pokušao sam cijeli tekst poslati u jednom dijelu ali nije išlo
tomy
1.2.2015. 21:46
Nijemci
Ne znam što ste o njima mislili ali vidim što ste napisali. Da ste napisali ono što ste u drugom tekstu ne bi ih ni spominjao.
Žarko bih volio vidjeti kakve bi bile radne navike Nijemaca da nakon više desetljeća rada u firmi koju su vlastitim odricanjem stvorili ne mogu doseći plaću od 3 tisuće kuna, a da pri tom idu iz prve u treću smjenu- u istom danu.
Volio bih vidjeti gdje je naša korist nakon njihovog preuzimanja telefonije i sl

Poštovani bać joza, niti u primisli mi nije vrijeđati Vas ali neću dopustiti da paušalno zborite o grupaciji ljudi kojima i sam pripadam izvodeći zaključke koji nisu u skladu sa stanjem na terenu i nemaju uporište u činjenicama, a da ne kažem i svoje mišljenje.
Želim Vam svako dobro!
Pozdrav.

tomy
1.2.2015. 21:43
O Dajli se odlučuje u Rimu (iako nije glavni grad lijepe naše) a o poljoprivrednicima u Zagrebu (a on se prečesto ponaša rimski), koji će „biskup“ biti suspendiran a koji će „španjolac provesti zakonsku rabotu“ tek je stvar detalja.
Ratne 1992. cijena pšenice bila je 1,20 kn/kg., litra dizela oko 1 DM (otprilike), umjetnog gnojiva i zaštitnih kemijskih sredstava…da sad ne gubim vrijeme na provjeru…uglavnom, od tada je gorivo, mazivo, strojevi, zaštitna sredstva, sjemenska roba… poskupjelo po nekoliko puta a cijena pšenice se -smanjila- (a ti drski seljaci još i prosvjeduju i hoće više od kune, sram ih bilo)..što bi rekao jedan gospodin s ovog portala,pametnom dosta.
Mlijeko?
opet usporedba s EU, gdje su sva pravila odavno poznata i sustavi dobro uigrani u zaštiti nacionalnog, ma koliko malo i beznačajno bilo…(tamo rimljani i španjolci ne mogu baš svašta potpisivat) da ne davim previše, samo gole činjenice
- na sva zvona oglašeno da je nekoliko krava i usitnjenost parcela kamen spoticanja isplativoj i konkurentnoj proizvodnji mlijeka
- stočari poslušali savjet, podigli kredite,zakupili zemlju, ugovorili cijenu mlijeka na 4 kn
- cijena mlijeka pala skoro na pola a rata kredita otišla duplo
- stočari se zadužili, mnogi bankrotirali, potrošili životnu ušteđevinu, nastradali i jamci i dugogodišnji prijateljski odnosi
- što pomisle ti isti kad naiđu na napise u kojima ih se proziva kao one koji neće i ne žele raditi…evo zašto se uvozi paprika i zašto stoji neobrađena zemlja
- sjetimo se kako je Meggle u Slavoniji svojevremeno odbio preuzimati manje količine mlijeka jer im se ne isplati dolaziti cisternom!!

tomy
1.2.2015. 21:40
pa Vi tu logiku nećete nikad slijediti) već zakon jačeg, većeg, moćnijeg. Nitko nema ništa protiv da otkupljivač zaradi, dapače, ali ne da pri tom cijedi zadnju kap krvi od proizvođača. Za razliku od nekih, time sam se bavio i to doživio, nisam informacije o tome skupljao po člancima naručenih tekstova i novinara kojima je dano čak nekoliko sati vremena da obrade nešto za što i uz poznavanje materije treba mjesec i više dana. Zapanjuje me lakoća kojom se dohvaćate vrlo različitih i kompleksnih problema i u tili čas nudite rješenja nečega što je naglavce postavljeno već više od dva desetljeća, a s Vašom profesijom nema značajnije veze. Koliko ozbiljno bi Vi doživljavali sugestije i komentare akademski obrazovane osobe sa područja recimo geologije koja se iz petnih žila upinje nagovoriti Vas što ćete reći umirućem čovjeku i koje teme obuhvatiti u duhovnoj obnovi…to jednostavno nije njegovo područje, kao ni neke teme kojih ste se dohvatili a o njima ne znate dovoljno.
Kako je rekao gospodin joda, nemojmo sve iz onog sustava odmah odbaciti jer ima nešto što je valjalo. Koliko god nakaradan bio sve viškove imali ste kome prodati i (i nećete vjerovati) skoro redovito su plaćali, osim pred kraj, kad se sustav već počeo rušiti. Probajte otići u Podravku napraviti ugovor za neku povrtlarsku kulturu pa će vam se zavrtiti u glavi od konkurentnosti ponuđene cijene.
Da sumiramo,mišljenja sam da bi udruga imala utjecaja na rješenje problema plasmana i postizanja realne cijene svojih proizvoda isto koliko i najveća hrvatska župa (taman u njoj bili svi obožavatelji Rima i Rimskog i primili pripadajuće sakramente) na odluku prethodnog pape da ne suspendira biskupa Milovana u trajanju od nekoliko minuta kako bi španjolski biskup potpisao nešto što prvospomenuti nije imao „snage“ napraviti.
tomy
1.2.2015. 21:35
Poštovani bać joza
Slažem se sa svime što reče g. Lynks..
Ovako bi govorio glasnogovornik ministra Jakovine, sve lijepo, sve štima, sva rješenja ponuđena a poljoprivreda nikad nije bila na nižim granama
Paprika? (a isto se može reći za većinu ratarskih i povrtlarskih kultura)
Djelomično se slažem ali to ni blizu neće biti rješenje problema jer koliko god velika i moćna udruga im bila neće nadmašiti moć, utjecaj i značaj formalno nepostojeće ali zato jako dobro uigrane i vrhunski organizirane „udruge“ koju čine Kaufland, Lidl, „naš“ Konzum itd, (bio kolega ponuditi veću količinu lubenica pa mu ponudili takvu cijenu da mu se nije isplatilo brati,i zanimljivo, svi ponudili skoro istu, ali zato je bilo makedonskih i španjolskih koliko hoćete !) i smutljivci u sivoj zoni koji zahvaljujući nedorečenim propisima, manjkavosti u njima i nedostatku kontrole zarađuju višestruko u odnosu na one koji proizvode. Nema tu nikakve logike (logično nekome može biti da čovjeka prvo treba sahraniti pa
Mate Vukušić
1.2.2015. 11:36
UooH, samo pod Njemicama...za ostalo - no passaran!!
bać joza
1.2.2015. 10:54
Poštovani "lynx"!

Naravno da u ovakvim komentarima ne možete razraditi svaku temu, ali u okvirima mogućega sam napisao svoje razmišljanje. Naravno, da se treba suočiti sa sadašnjim problemima, ali treba itekako se suočiti s uzrocima tih problema. Kada riješimo uzroke problema, i sami problemi biti će riješeni.

Pozdrav!
Lynx
1.2.2015. 10:05
bać@,
nit mi se da, niti imam vremena da navedem bar mali dio razloga zašto niste sasvim u pravu što se tiče paprike i mlijeka - problem je dublji i sa više stavki nego ste naveli.
Radna kultura sa njemačkim standardom ima malo veze, tu puuno više igra poslovna etika više razine, radnici njemci i turci i hrvati i ini su vrijedni i rade s voljom jer je minimalna satnica tamo 8,5 eura, odradite sami matematiku dalje.
Da se stvari poslože kao u DE te da se izdvaja od plaće za konfesiju kojoj se pripada, vjerujte da bi osjetili priličan pad primanja u HR, mada se deklariramo skoro 90% katolicima.
Domači proizvodi i brendovi? Čast iznimkama ali samo mali broj izvorno naših proizvoda imamo na tržištu - npr. Podravka masline iz Grčke, ajvar iz Makedonije, palenta iz Italije... Ima puno toga.
Statistika vaše župe, porazna kao i drugdje. Da bi netko iza vas i dalje obavljao svoje poslanje u toj i drugim župama trebate biti glasniji u vezi aktualnih problema, najveći je nezaposlenost i uzročno-posljedično iseljavanje naše budućnosti u države u kojima imaju istu. Nismo stari samo zbog naženja i mortaliteta, rapidno starimo i zbog odlaska mladosti vanka. Dok se kod nas "pametne" glave još debilno zajebavaju sa partizanima, ustašama i četnicima, jugoslavenima, tko je danas u kojoj stranci, pa tko je bio udbaš, tko u ck, tko to želi jugoslaviju i tko ne voli domovinu, ne shvaćaju da nam temelj države - narod ode trbuhom za kruhom. U neizvjesno ali gdje ima nade. Problemi ove države su ogromni, problemi ljudi prizemni, svakodnevni, što staviti na stol, kako djeci kupiti mjesečnu i gablec, platiti struju...
Nadam se samo da je Kolinda iskreno rekla - da ona nije ničija lutka na koncu i da će nas ujediniti, što se mora učiniti za dobro ove države i svih njenih stanovnika.
UooH
1.2.2015. 1:02
Druže Mato kad smo mogli više od pola stoljeća biti pod vašima pa što ne bi mogli sad malo biti pod Nijemcima, ha ha ha ha.
bać joza
31.1.2015. 23:11
Poštovani Tomy!

Puno ste toga napisali i ne znam od koje točke da počnem komentirati.

Paprika?

Zašto se sami mali proizvođači paprike ne ujedine i osnuju svoju zadrugu koja će prodavati papriku i druge začine. Zašto bi uopće nekome prodavali "na veliko" svoje proizvode. Logika stvari mi govori da otkupljivač mora zaraditi i da neće nekome plaćati ako neće na toj robi zaraditi. Otkupljivača nitko ne može natjerati da otkupljuje po cijeni u kojoj bi on bio gubitnik.

Mlijeko?

Od ove godine se ukidaju u Evropskoj Uniji kvote za proizvodnju mlijeka. Mnogi naši proizvođači će "leći"! Zašto? Usitnjene parcele koje iziskuju proizvodnju na puno lokacija. Potrošnju goriva i vremena itekako treba ukalkulirati u cijenu mlijeka. Mehanizacija za obradu zemlje često je neiskorištena. Radni strojevi bi u prosjeku trebali svaki dan raditi minimalno 8 sati. Zašto svaki naš poljoprivrednik mora imati sve strojeve za obradu zemlje koji mu često stoje neiskorišteni. Zašto se ne udruže i po tom pitanju. Zašto naši ljudi koji sami ne mogu više obrađivati svoju zemlju tu istu ne prodaju kako bi se zemljišta grupirala i time smanjili troškovi proizvodnje. Očigledno je da kod nas nitko s nikim ne može i iz toga razloga plaćamo tako skupi ceh. Naravno, i to će se promijeniti, ovako ili onako. Jednostavno će tržište učiniti svoje kao i priroda prirodnim odumiranjem.

Nijemci?

Ja nisam predlagao niti Nijemce niti bilo koje druge narode da nam dođu komandirati, ali da bi mogli preuzeti radne navike i logiku rada u Njemačkoj, mogli bi. Radna kultura u Njemačkoj i u mnogim drugim evropskim zemljama i u naprednim zemljama Azije je itekako na višoj razini od naše.

Plaća katoličkog svećenika?

Katolički svećenik u radu na određenoj župi prima nagradu za svoj rad isključivo od svojih župljana. Katolički svećenik nema nikakva primanja od strane države, osim ako je uposlenik određene državne institucije: vojni ili policijski svećenik, svećenik na radu u bolnici, svećenik na radu u nekoj odgojno obrazovnoj ustanovi kada prima plaću po sistematizaciji te ustanove.

Domaći proizvodi?

Svaki moj odlazak u kupovinu direktno je povezan s kupovinom domaćih proizvoda, i to sve domaćih brendova. Za stvari koje mi ne proizvodimo preferiram njemačke proizvode. Nažalost, mi imamo jako malo vlastitih proizvoda izvan robe široke potrošnje i namještaja.

4,5 milijuna stanovnika?

Statistika moje župe.

Od 872 obitelji u mojoj župi: 186 obitelji samo jedan član, 222 obitelji dva člana, 187 obitelji tri člana, 165 obitelji 4 člana, 75 obitelji sa pet članova, 21 obitelj sa 6 članova, 12 obitelji sa 7 članova i 4 obitelji sa 8 članova.

Od 20 do 30 godina 140 neoženjenih momaka i 78 neudanih djevojaka. Od 30 do 40 godina 48 neoženjenih momaka i 15 neudanih djevojaka. Iznad 40 godina 83 neoženjenih momaka i 16 neudanih djevojaka.

Ovi podaci zovu na uzbunu. Mi smo jednostavno stara nacija. Mi smo nacija koja ne želi prihvatiti stvarno stanje i objektivno nije spremna na promjene. Svi ovdje spomenuti stari dečki u mojoj župi su materijalno zbrinuti: vojna mirovina, rad u INI, NEXE Grupi, različitim svjetskim naftnim kompanijama, vojska, policija, kamionski prijevoz. Svi imaju vlastite kuće i ogromnu ušteđevinu. Oni nažalost nisu pronašli smisao svoga života. Oni su, nažalost, ljudi bez objektivne nade koliko god to strašno zvučalo.

Žao mi je što je to tako! Činim sve što je u mojoj moći da stvari krenu u boljem smjeru, ali su moje moći ograničene.

Pozdrav!
tomy
31.1.2015. 22:00
Poštovani bać joza!
Zašto firma Šafram mora uvoziti papriku za svoje potrebe. Nema tko jednostavno saditi papriku u Virovitičko podravskoj županiji. To je nažalost notorna istina. Jednostavno nema tko raditi, ili još bolje, neće ljudi raditi. Koliko ima neobrađene zemlje. Ljudi se jednostavno ne žele ničim baviti, ali su ljubomorni do boli na one koji rade i koji imaju.

Neki kažu da bi bilo jako zgodno ponovno dovesti Nijemce na ove naše prostore da nas nauče redu. Sjetite se bogatih njemačkih sela u Srijemu, Banatu i Bačkoj. Posjetite velebne seoske crkve u tim krajevima. Bogati seljak koji je znao raditi kvalitetno svoj posao hranio je sve. Nažalost, došli su oni koji su to sve uništili.
Ako ste Vi svećenik, kao što se da naslutiti čitajući komentare na ovom cijenjenom portalu onda ste i akademski obrazovana osoba. Tim više me čudi kako možete napisati (oprostite na izrazu ali pristojne riječi za neke Vaše navode jednostavno je nemoguće naći)ovakve bedastoće. Zanimanje mi je puno srodnije poljoprivredi od Vašeg pa sam u tu tematiku daleo upućeniji od Vas (a koliko ste upućeni vidi se iz Vaših komentara), jer sam se time duži niz godina bavio. Mnogi moji poznanici i prijatelji bave se i dalje.Pošto se i dalje redovito družimo, pričamo, a ponekad i radimo zajedno, upućen sam (ne u sve, kao Vi npr)u većinu problema u i oko poljoprivrede. Izjavom da nema tko ili još gore, da neće raditi !!! uvrijedili ste sve one na selu koji krvavo rade ali od rada ne mogu pristojno živjeti.Imate li Vi uopće pojma kako izgleda radni dan jednog poljoprivrednika? Znate li koju cijenu otkupljivači nude za (kad ste je već spomenuli)papriku!?? Znate li koliko vremena proizvođač mora čekati na isplatu? Znate li kolika bi minimalna cijena mlijeka morala biti da bi proizvođač uopće mogao opstati a kamoli širiti proizvodnju...ako ne znate-pitajte pa onda držite predavanja. Siguran sam da ili ne znate ili Vas je netko obmanuo! Ako ne znate zašto se upuštate u raspravu. Kako pristojnom riječju (molim čitatelje cijenjenog portala da mi pomognu naći odgovarajuću riječ, častim pivom u Pub-u) komentirati dovođenje Nijemaca da nas nauče redu!!!! Ako Vas treba dovesti u red samo izvolite, pozovite i Japance, Španjolce.. a nama molim vas, nemojte više pomagati.
A zašto bi se Vi uopće trebali truditi nešto dobro istražiti kad Vam zarada ne ovisi o vremenskim nepogodama, poziciji, ni opoziciji. Vaši Vatikanski poglavari sročili su dobre ugovore (koliko su realni i moralni saznat će se, prije ili poslije) sa RH koji Vam osiguravaju primanja neovisno o tome hoće li firma Šafram prerađivati uvoznu ili Vt papriku i jesu li kod nas kvalitetni djelatnici u turizmu. Nameće se pitanje jeste li i u "svojoj struci" skloni iznositi tako paušalne procjene i donositi tako nakaradne zaključke. Jeste li ikad (kao što piše u jednom od komentara) za govornicom osvijestili važnost kupovine domaćih proizvoda. Od tih istih ljudi i njihova rada živite. Švedska po stanovništvu nije velika zemlja, probajte Švedu reći da Volvo ne valja..ili Elektrolux, ili bilo što njihovo...odite tamo pa im prizivajte Njemačku... pogledajte koliki je postotak japanskih vozila u Japanu. Dobro je netko napisao prije zadnjih izbora, ovoj zemlji ne nedostaje toliko novca, posla i sl, koliko joj nedostaje nade. Time što ste rekli da ona umire posljednja ništa niste učinili da odradite svoju zadaću kao pojedinac i kao osoba koju mnogi slušaju i čuju.
To što nas ima 4,5 mil. nema nikakve veze sa ekonomskom situacijom jer i zemlje s manje stanovnika od nas itekako zauzimaju važan prostor na ekonomskom nebu. Bit će da za propovjedaonicama njihovih crkava ne ori ovolika dezinformacija i apatija kao iza vaše tipkovnice.
Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, ako pak jesam iskreno se ispričavam. Nakon komentara gospodina bać joze jednostavno nisam mogao šutjeti.

Mate Vukušić
31.1.2015. 21:57
Ajme, baćjoza, nisi se morao truditi ponovit sve iz prošlog komentara. Odlično te razumijem ( skoro sve ) ali se ne slažem s tobom. Dakle, neću sve ponavljati osim da, prema tvom sudu, Hrvatska nema izlaza.
Ili smatraš da bi pol države trebalo ustupiti Talijanima. Opet.
Ili prepustit Njemcima? Da ne moraju opet osvajati? Nema potrebe, ovaj naš mutirani kapitalizam im dozvoljava da ono što nisu osvojili krvavim ratom dobiju za šaku eura. Ma hvala ti na Njemcima, uzmi ih sebi.
ban88
31.1.2015. 14:34
Problem je što kapitalizam mora pasti kao što autor lijepo obrazlaže,a socijalizam je nesposoban.Također problem je što su političke elite svjetlosnim godinama udaljene od zdravog mentalnog sklopa.
siniša prpić
31.1.2015. 8:26
U Europi postoji i Švedska. Irska, pa i Njemačka.
No, tamo nema dvojbi oko cijene rada. Ako je i ima, rješava se u hodu.
Ne krasti, pametno raditi i kupovati prvenstveno svoje zdrave proizvode.
Koliko će nas danas otići kupiti domaći proizvod na tržnicu ?! Koliko neće žaliti kunu više dati za takav proizvod ?!
Hdz, kao stranka koja je trebala predvoditi "hrvatski put u kapitalizam ljudskog lika", potpuno je izdala hrvatski narod.
Sa starim kadrovima (SK) i starim navikama tih istih kadrova, nije ni moglo ispasti drugačije.
O Grcima, Venecueli i sličnim kratkoročnim zabludama ne treba trošiti vrijeme.
Ali da treba shvatiti "kako ne", to da.
Sulejman veliki
31.1.2015. 2:45
Šta si ti Bać Joza napravio da nas bude više od 4,5 milijuna? OK, ne moraš mi kazati ako si tajno negdje nešto posijao. Koji licemjer, Bože mu oprosti.
Tu ljudi koji neće raditi i saditi papriku sigurno su Srbi, jugonostalgičari, udbaši i mrzitelje svega što je hrvatsko i to samo da bi naštetili našjoj divnoj, pelijepoj. čarobnoj i prekrasnoj domovini.
bać joza
31.1.2015. 1:12
Poštovani Mate!

U vašem odgovoru nisam vidio rješenje naše krize. Zadrugarstvo nije socijalistička izmišljotina, nego je komunizam uništio pravo zadrugarstvo ali ej uveo kolhoz i sovhoze, ne znam na čiju inicijativu. Zadrugarstvo komunističkog tipa je išlo zatim da se uništi istinskog proizvođača - bogatog seljaka. Znamo kako je zadrugarstvo u Titovo vrijeme bilo dobrovoljno, kao i uostalom sve što je bilo dobrovoljno.

Treba ponovno spomenuti da nas ima samo 4,5 milijuna stanovnika. Treba spomenuti da smo izuzetno stara nacija. Treba spomenuti da smo u povrtlarskoj proizvodnji na izuzetno niskim granama poznavanja tehnologije proizvodnje. (Nešto malo novoga donijeli su Sremci, iako je i taj način proizvodnje nadiđen).

Zanima ma me koji su to naši zdravi resursi u turizmu. Prošlo je vrijeme prodavanja sunca i mora. Mi nažalost nemamo kvalitetne i stručne djelatnike u turizmu. Sezonski radnici su često nedovoljno stručni i kvalitetni za poslužiti gosta. Prodavanje pizze, argentinskih ili poljskih lignji nije vrijedno spominjanja. Spomenuti da na Jadranu nedostaje ljudi, djece već je iluzorno. Svjedoci smo da na Jadranu nema kadrova za policijske službenike, za liječnike, za prodavače, za čistaćice, spremačice, vrtlare. Jednostavno, nema djece. A da ne kažem da Dalmatinci neće raditi kao konobari ili drugi navedeni poslovi. Ne znam treba li spomenuti muku Brodosplita o traženju kvalificiranih radnika.

Zašto firma Šafram mora uvoziti papriku za svoje potrebe. Nema tko jednostavno saditi papriku u Virovitičko podravskoj županiji. To je nažalost notorna istina. Jednostavno nema tko raditi, ili još bolje, neće ljudi raditi. Koliko ima neobrađene zemlje. Ljudi se jednostavno ne žele ničim baviti, ali su ljubomorni do boli na one koji rade i koji imaju.

Neki kažu da bi bilo jako zgodno ponovno dovesti Nijemce na ove naše prostore da nas nauče redu. Sjetite se bogatih njemačkih sela u Srijemu, Banatu i Bačkoj. Posjetite velebne seoske crkve u tim krajevima. Bogati seljak koji je znao raditi kvalitetno svoj posao hranio je sve. Nažalost, došli su oni koji su to sve uništili.

Ima nade jer ona umire posljednja, ali će proteći Savom, Dravom i Dunavom još mnogo vode dok se to ne zbude.

Pozdrav!
Mate Vukušić
31.1.2015. 0:23
Eto, ne možemo se baš u ničemu složiti. Naravno da ulaganjem u poljoprivrednu proizvodnju Hrvatska može biti i konkurentna i uspješna na tržištu Velike države. ( Dio rješenja je u udruživanju ili zadrugarstvu, toj omraženoj socijalističkoj izmišljotini ).Što bi na ovu tvoju konstataciju rekli nizozemci koji na sjeveru proizvode 4 puta više povrtlarskih proizvoda po četvornom metru nego li RH? I o kakvoj ti to masovnoj proizvodnji pričaš...
Naravno da u turizmu imamo značajne resurse koji nisu iskorišteni ( ne znam kako su uspjevali do devedesetih ) a kadrove u turizmu imamo, treba ih uposliti. Ako se ne varam, imamo više visokih škola za menadžment u turizmu pa i u našoj Virovitici. Ili smatraš da to nije opravdano? ( recimo, ja smatram da je u vtc nepotrebna jer na našem području nema zainteresiranih za takve kadrove ali južni, srednji i sjeverni Jadran sigurno imaju ).
Obzirom ti ne pišeš ništa nepromišljeno nema potrebe pojašnjavati ti bilo što jer ti je svaki odgovor negativistički. Barem dok se ne promijeni nacionalna vladajuća struktura.
Pročitavši tvoju zadnju rečenicu čovjek bi pomislio da je apokalipsa na pragu. Ili sudnji dan.
Prema tvom sudu, Hrvatska nema izlaza.
Ili smatraš da bi pol države trebalo ustupiti Talijanima. Opet.

( Inače, odgovor na tvoje prvo pitanje ima cijenjeni Ljubo Jurčić. Ili niti on nije kompetentan ).
bać joza
30.1.2015. 23:44
Poštovani!

Molio bi da mi netko kaže kojim to mi resursima raspolažemo kako bi mogli doživjeti novu reindustrijalizaciju? Koji su to resursi koji bi mogli zaposliti Hrvatsku?

Ja sam bi mogao spomenuti slijedeće. Poljoprivreda i proizvodnja hrane, i to samo zdrave hrane, jer resurse za masovnu proizvodnju nemamo. Spomenuo bi turizam i ono što je direktno vezano za turizam. Nažalost, tu smo jako slabi sa vanpasionskom potrošnjom jer smo preskupi za prosječnog turistu koji nam dolazi. Za turiste dubljeg džepa nemamo kvalitetnih kapaciteta kao niti stručnog kadra.

Za metalnu industriju nemao resurse, iako bi svojom pameću mogli proizvoditi visokotehnološki razvijene proizvode čija cijena ne ovisi toliko o cijeni sirovine. Nažalost, ni tu nemamo kvalitetnog kadra niti vlastitih inovacija, a za tuđu pamet imamo preskupu radnu snagu.

Za tekstilnu i kožarsku industriju nemamo vlastitih sirovina, a za lohn poslove imamo preskupu radnu snagu. Za razvijanje prometne infrastrukture imamo premali broj stanovnika kao i za trgovinu. Jednostavno smo premali u svakom pogledu, osobito što smo prestara nacija. Mortalitet nam je ugrozio zdravstveno stanje nacije.

Naravno, revolucija pokušava stvoriti novu vrijednost uništavajući staru supstancu. Nažalost, vidjeli smo negativne posljedice u vlastitom okruženju. Vidjet ćemo u dogledno vrijeme i stanje u Grčkoj.

Nema nam druge nego da spoznamo i prihvatimo svoje objektivne mogućnosti i u tim okvirima pokušamo dati najbolje što možemo i znamo. Naravno, tko do tada preživi.

Pozdrav!
Mate Vukušić
30.1.2015. 23:20
Košmar nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj? G.Šajatović, kako se onda zvalo stanje prije tih izbora, sa 320 mlrd eura duga? Blagostanje?

Naveli ste slučaj Venezuele. Smatram da je vrlo jasno zašto se to trenutno kod njih dešava. Da pognu glavu prema halapljivim raljama USA "energetičara" ubrzo bi procvalo?

A što mislite da bi Obama mogao smislit za spas onoga i onakvoga kapitalizma? Vjerojatno ništa. Imao je primjer iz doba Velike krize, ili kako se već zvala. Povećali su opću potrošnju izmišljanjem "javnih" poslova, poput rušenja šuma, uposlilo se par milijuna ljudi, proizvodilo se puno opreme za te ljude, trošile se velike količine prehrambenih, odjevnih i ostalih proizvoda svakodnevne upotrebe. Da li je to moguće danas? Na mikroprimjeru bi vjerojatno bilo, uposliti veći broj ljudi za slične poslove ili iste dati nekolicini predodređenih za pokupit vrhnje, što danas imamo u RH.

U RH neće doći do raspada sustava. Razlog je jednostavan: nikad nije niti uspostavljen sustav koji bi normalno funkcionirao jer su sve namjere pretvorene u bogaćenje nekolicine podobnih. Banalno ali, mislim, istinito. Kod nas se to vidi na svakom koraku. I "grčki" košmar je kod nas od početka stvaranja države samo što zbog ratnih zbivanja i poratnih poslagivanja kockica nije primjećen. Ili je prešućen.

Smatrate li zbilja da se kod nas devedesetih dogodila tranzicija? Iz socijalizma u .... čega? Kako bi Vi nazvali sustav koji je u RH ovih 25 godina? Kapitalizam? Možda, ali i ako jest onda je to nekakav gadan mutant. Mutirao iz ničeg. I dobili smo, kako ste rekli, košmar. Dvadeset i petgodišnji.

Pitanje: Što znači tiskanje 60 mlrd eura mjesečno, ako se ne varam, za otkup obveznica od strane Europske središnje banke? Radila je nešto slično Njemačka 30-tih godina prošlog stoljeća.
Što bi takav potez značio na lokalnoj razini, tiskanjem novca u režiji HNB i kupnjom čega u RH? Tko bi to u našim okvirima imao investicijski kreditni rejting i udovoljavao tim uvjetima?

Rješenje za Hrvatsku? Proizvodnja, nove proizvodnje, reindustrijalizacija. Najefikasniji način za stvaranje dodane vrijednosti. Prirodnih resursa imamo više nego dovoljno. Ako ih u međuvremenu ne rasprodamo. Pameti premalo.

I još jednom o tranziciji. Ili kontratranziciji kako ste je nazvali. Zašto smatrate da bi povratak u socijalizam, ili demokratski socijalizam bio poguban i stvorio košmar? A što nam je donio kapitalizam? Činjenicu da 80 svjetskih milijardera ima bogatsvo u veličini mjerljivoj sa imovinom 3 milijarde stanovnika zemalja trećeg svijeta. To nije košmar? To je pozitivna strana kapitalizma?
joda
30.1.2015. 23:17
Bilo bi dobro kada bi bilo dovoljno mudrosti da ne ponovimo grešku iz 90-tih, tada smo od silne želje da stvorimo puno bolju vlastitu državu od one zajedničke, proglasili bezvrijednim skoro sve što je imalo korijen u bivšem sistemu. Olako smo se odrekli svega što smo stvarali kroz više generacija i to nam se obilo u glavu. Stvorili smo parazitski sustav, koji je sam sebi svrha. Većina je građana obezvrijeđena, obespravljena i predugo izostavljena od sudjelovanja u kreiranju države. Kada se sakupe u kritičnu masu kao u grčkoj, možda osvoje i vlast. Tako danas valjda izgleda revolucija. Bez obzira što je demokratska i ne nasilna bojim se da svejedno jede svoju djecu.


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.