Zeleno-lijeva koalicija: Izađite na izbore, sada napokon imate za koga glasati
Sud časti isključio Josipu Rimac iz HDZ-a
Cappelli: Nema razgovora s onima koji naštimavaju račune
Živi zid: Ministar Ćorić neprijatelj je svakog hrvatskog kućanstva
Demokrati: Ustaški poklič konačno treba trajno zabraniti
VLADA Na teret proračuna udžbenici za učenike slabijeg imovinskog statusa
Vlada: Iz proračunske zalihe 1,1 milijuna za udrugu Palčići

  To

Politička korupcija na djelu

  Franjo Halusek           07.03.2013.         3268 pogleda
Politička korupcija na djelu

BUZ - Blok umirovljenici zajedno nije kriv što je npr. u Osijeku ugašeno 20.000 radnih mjesta, nije kriv za loše provedenu privatizaciju, a niti za izostanak osmišljene vizije razvoja Grada na dulji rok. Isto tako nije kriv niti za ne postojanje pozitivne poduzetničke klime,kao niti za izostanak investicija i prepoznatljivog OSIJEKA kao mjesta za razvoj  uopće.

Unatoč tome BUZ i građani Osijeka, kao i građani Osječko-baranjske županije snose neodržive posljedice svega toga. Moglo bi se slobodno reći da to važi i za sve ostale stranke koje nisu na vlasti ili u koaliciji sa strankom na vlasti u Gradu i Županiji.

Bez obzira tko je bio do sada na vlasti u Gradu i Županiji zajednička crta svih bila je nesposobnost da se pokrene gospodarstvo. Tako smo u 2013 godini suočeni s problemom ogromne nezaposlenosti koja se bilježi na Zavodu za zapošljavanje u Osijeku brojkom većom od 37000.

Svi oni sa pesimizmom čekaju svoju priliku za rad. To je nedopustivo i neodrživo stanje koje traži djelotvorna rješenja problema. Grad Osijek i cijela Osječko-baranjska županija već dulje vremena željno očekuju bitne promjene posebno za novo zapošljavanje i bolji život građana.

Kada se bolje promisli onda prvo što nam treba za izlazak iz stanja je nadahnuće!   Ponavljamo poznato: "Kada ljudi nisu nadahnuti da daju (sve) od sebe, prirodno se okreću razmišljanju što mogu dobiti za sebe".

Nažalost u tu zamku mnogi su i upali. Iz svega što nam se dogodilo u Gradu i Županiji a vezano uz korupciju to bi se donekle moglo protumačiti i tako da očigledno od strane onih koji su obnašali vlast, građani nisu bili nadahnuti da više daju od sebe za neke vrednije ciljeve.

Prisjećamo se da je Vlada bivše gubitničke stranke na vlasti  službeno započela „borba protiv korupcije" No sada se stiče dojam da smo se  malo umorili, ili  možda korupcije više i nema!?

No, ipak nešto se dogodilo ovih dana u Osijeku, kada je većina vijećnika (njih 13 od uk. 25 ), pokrenula inicijativu, ukazala na političku korupciju predsjednika Gradskog vijeća dr. prof. Vrbošić Josipa , zatražila njegovu ostavku, a kada se to nije dogodilo, tražili uvrštenje na dnevni red preispitivanje i smjenu predsjednika GV g. na redovnoj sjednici. Kada su u tome bili uskraćeni pokušajem opravdanja navodnom poslovničkom  procedurom, a potom i neočekivanim prekidom redovite sjednice GV od strane njegovog predsjednika i to prije nego je i utvrđen i usvojen dnevni red GV, većina vijećnika odlučila je s obzirom ne težinu i važnost problema održati sjednicu GV-a, tako da su u nastavku smijenili predsjednika g. J. Vrbošića, izabrali novog predsjednika g. Šimića i ono najvažnije uputili jasnu i glasnu poruku građanima i javnosti da više neće tolerirati političku korupciju u Gradu Osijeku.

Bez obzira kako će se odvijati daljnji slijed događanja većina vijećnika GV Osijeka rekla je jasno NE političkoj korupciji!

U subotu 02. 03. 2013 svjedočili  smo kako se vlada  gradom Osijekom i kako se primitivno i otvoreno onemogućava, većini vijećnika GV da uđu u gradske prostorije kako bi na demokratski način izrazili svoje želje i postupke odnosno ponudili konkretne prijedloge rješenje problema, a sve u namjeri da građani imaju što manju štetu. Bilo je tužno i ružno gledati na Osječkoj televiziji  gradske vijećnike na ulici ispred zaključanih vrata svoga grada kojemu bi trebali odgovorno služiti.

Tako da pored dosadašnjeg naziva „Grad slučaj" izgleda da smo dobili razlog i za novi naziv: „ Grad zatvorenih vrata"!? Mislili smo da  takvo nešto nije moguće u demokratskom društvu  niti zamisliti, a kamoli doživjeti, pogotovo sada kada smo pred samim ulaskom u EU. 

S tim u svezi  iskoristili smo priliku kontaktirati  predsjednicu  BUZ-a Blok umirovljenici zajedno  Gradske organizacije Osijek gđu  Zlatu Halusek, prof. koja nam je rekla da u skladu programskog, a ove godine i predizbornog djelovanja, osuđuje svaku,  a posebno političku korupciju, naročito s obzirom na mjesto, ulogu i konačno odgovornost političara za razvoj demokratskog društva, odnosno sredine u kojoj se živi i radi.

Na kraju mišljenja smo da bi najbolja borba protiv zloporaba, nepravilnosti, pohlepe i konačno korupcije bila, znalački  nadahnuti ljude za više i vrednije ciljeve, odnosno one za koje vrijedi živjeti u Osijeku, i Osječko-baranjskoj županiji.

Ali da bi se u tome i uspjelo neophodno je poći od sebe! To su vjerojatno imali u vidu i većina vijećnika GV-a OSIJEKA kada su odaslali jasnu poruku građanima i javnosti da više neće tolerirati političku korupciju!

Samo oni koji istinski služe građanima, mogu ih nadahnuti i to ne bilo čime, nego ponudivši im takovu VIZIJU i povoljno okruženje, u kome bi dominiralo raspoloženje s izraženim stvaralačkim zanosom-poletom, u kome bi sve imalo više smisla. Traži se rad i život po mjeri čovjeka za većinu, a ne samo neke!? To traže, očekuju i za to će se zalagati BUZ GO  OSIJEK i Osječko-baranjska županija

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Franjo
15.3.2013. 18:40
Štovani g „fitilj“,
budite dobri pa se predstavite
punim imenom i prezimenom, radi bolje komunikacije i recite mi zašto me to pitate?
Dok to očekujem ipak ću Vam reći da ja u pravilu ne dajem generalne ocjene ni o jednoj stranci,
pogotovo ne u odnosu na POŠTENJE, VJERODOSTOJNOST,...
Isto tako ne bavim se niti etiketiranjem.
O razlozima zašto netko s nekim ulazi u koalicije
na sadašnjem nesavršenom stupnju izbornog sustava zaista mi je teško govoriti, a da ne naklapam i pretpostavljam, kao ...
O Hrelji bi se moglo reći s velikom vjerojatnošću da se ne pogriješi: Hrelja nije nikakav zastupnik umirovljenika, on zaista nije učinio, a niti pokušao učiniti ništa za umirovljeničku populaciju,
ali je za to po uzoru na mnoge učinio sve za sebe!?
O poštenju:
POŠTENJE, je poželjno obilježje zdravog pojedinca, posebno u stranci i na vlasti, „častan i ispravan postupak prema drugome, njegovoj imovini i interesima, ali kojemu je nasuprot nažalost više razvijena bolest koja se zove NEPŠTENJE.
Volio bih biti prvi koji bi izmislio lijek protiv NEPOŠTENJA, pa da taj projekt nominiram za financiranje iz EU fondova.
Možda bi uspio u poduzetničkim vodama, samo se bojim za prođu na tržištu, jer nemam ispitano tržište!?
I sam bi vrlo rado prvi na sebi isprobao LIJEK PROTIV NEPOŠTENJA:!
I za kraj mogu reći da IMAMO DIVNE BIRAĆE u koje ubrajam i Vas i sebe,
koji znaju za što neku stranku ili pojedinca zaokruže, samo nisam siguran je li imaju dovoljno
dobre, pouzdane i istinite informacija za taj čin .
LP!
fitilj
13.3.2013. 15:19
Gospodine Franjo kada smo već kod davanja molim vas odgovorite mi što reči o poštenju i vjerodostojnosti stranke koja je koalicijski partner pokreta koja nosi naziv grijeh strukture.

Kako je moguće da netko tko se predstavlja kao zastupnik najopljačkanije populacije treće životne dobi ulazi u koaliciju sa onima koji su svih ovih godina samo uzimali, krali i uništavali narodnu stećevinu.

Siguran sam da ni jedna jedina poštena, moralna i interesima umirovljenika orijentirana politička stranka nebi ušla u bilo kakvu koaliciju sa HDZ-om, izuzev da to čini iz istih pobuda kao što to čini Hreljina Stranka umirovljenika.

Nadam se da će plebiscitarni dio birača, a ne samo umirovljenici znati prepoznati kukavičja jaja koja im političke mutikaše podmeču i neće glasovati za Kurte, Murte i njihove satelite!
Franjo
13.3.2013. 14:44
Gospodine "Tolstoj", kad smo već kod davanja
evo jednog:

S POUKOM...

Išle dvije ruže pustinjom.
Pošto su strašno ožednile priđoše izvoru:
- Mogu li se napiti vode? - upita jedna.
- Možeš ako mi daš jednu laticu.
Ruža dade laticu izvoru i napije se vode.
- Ja ne dam moju laticu! - reče ona druga.
I one nastaviše zajedno kroz pustinju.
Kada dođoše do drugog izvora prva upita:
- Mogu li se napiti vode?
- Može, ako mi daš jednu laticu.
Ruža dade laticu i napije se vode.
- Ja ne dam moju laticu! - reče opet druga ruža.
I one nastave zajedno kroz pustinju...
Dođoše do trećeg izvora...
Pa do četvrtog...
I na zadnjem izvoru ona ruža koja je davala,
uvene zato što nije imala više latica,...
a ona druga isto uvene, jer nije imala vode.

Pouka: DAVALA, NE DAVALA, UVENUT ĆEŠ!

tolstoj2012
12.3.2013. 4:08
Nađu se dva člana BUZ-a na klupi u parku...
- Gospodine, koliko Vam je godina?
- 80.
- Pa ne bih Vam dala...
- Pa ne bih ja ni mogao...
Mikeš09
9.3.2013. 18:21
Ukazivanja na korupciju su hvale vrijedna ali bi bilo bolje da se ``Umirovljenici`` obraćaju svojoj bazi i porade na tome da pridobiju što više glasova...sramotno je da od preko milijun umirovljenika nitko neće za umirovljeničke kandidate glasat...Dakle BUGovci i njima slični okrenite se oko sebe i pokrenite...niste ni svjesni koju snagu imate ali komunikacija vam je katastrofa kao i lobiranje...
fitilj
8.3.2013. 11:00
Dobar dan gospodine Franjo,
Hvala na odgovoru u kojem ste nam sve rekli.
Franjo
8.3.2013. 9:37
Dobro jutro gospodine ili možda gospođo "fitilj"! Ako ste ovo drugo onda Vam čestitam međunarodni praznik dana žena!

Očigledno da Vas nešto muči ( možda stalno rastući reiting BUZ-a!? ) pa sam ipak odlučio da Vam pomognem da ne morate naklapati, a možda podmetati ili pakirati. To činim tek nakon provjere činjenica:
Prof. Milivoj Špika, Predsjednik BUZ Blok umirovljenici zajedno, nikada nije bio zaposlen u gradu Zagrebu……
Dakle njegovo radno mjesto (u Županijskoj upravi za ceste Zagrebačke županije) sa Milanom Bandićem ili gradom Zagrebom nema apsolutno nikakve veze, pa prema tome niti sa danom političkom potporom g. Bandiću tijekom predsjedničkih izbora.

A što se to navodno „dilalo???.... tada sa Bandićem,
a sada sa Karamarkom???

Lijep pozdrav i ugodan dan!
Franjo Halusek


fitilj
8.3.2013. 7:21
Gospodine Franjo hvala na odgovoru u kojem mi niste odgovorili na pitanje, već samo pojasnili dobro mi poznatu definiciju korupcije.

Moje pitanje nije u direktnoj vezi sa člankom, ali je direktnoj vezi sa Blokom umirovljenici zajedno.

Naime predsjednik Bloka umirovljenici zajedno potpisao je koalicijski ugovor sa HDZ-om, a kao što je poznato HDZ je izumitelj, zaštitnik i glavna okosnica političke i svekolike korupcije.
www.buz.hr/vijest.php?naslov=potpisan-koalicijski-sporazum-izmedu-hdz-a-i-buz-a
www.radiotrogir.hr/Article/668/desni-savez-hdz-s-buz-om-milivoja-spike-i-hsp-om-rue-tomasic/

Zato mi je dobro poznavajući internu ideologiju vrha stranke teško vjerovati da je stranka Blok umirovljenici zajedno stranka koja će se pod patronatom grijeha strukture zalagati za rad i život po mjeri čovjeka za većinu, a ne samo neke!?
Franjo
7.3.2013. 23:19
Gospon "fitilj" nemam običaj reagirati na nešto što nije u neposrednoj vezi s predmetnim člankom, odnosno "Osječkim slučajem", tako da će Vam umjesto mene odgovoriti bolji od mene, a pretpostavljam i od Vas.

KORUPCIJA dolazi od latinske riječi corruptio (lat. corruptio - pokvarenost, kvarnost, izopačenost, razvrat, potkupljivanje, podmićivanje, otkupljenje, podmićenje, kvarenje, truljenje, raspadanje, krivotvorenje ).

Korupcija je štetna društvena pojava koja narušava temeljne društvene vrijednosti.
Zauzima mnogobrojne oblike s različitim sudionicima, okolinom, ulozima, tehnikama i različitim oblicima kulturne prihvatljivosti.

Neke od definicija korupcije:

• ``Korupcija je zlouporaba povjerenih ovlasti za privatnu korist``. (Transparency International)
• ``Korupcija je zlouporaba javnih ovlasti za privatnu korist``. (Svjetska banka)
• ``Korupcija je devijantno ponašanje djelatnika javne uprave (izabranih ili imenovanih) koje nije u skladu s njihovim zadacima po službenoj dužnosti, a primjenjuje se u cilju stjecanja privatnog bogatstva ili statusa pojedinca, uže obitelji ili povezane grupe ljudi``. (Joseph Nye, 1967)

Korupcija je u najširem smislu svaki oblik zloupotrebe ovlasti radi osobne ili skupne koristi bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru.

To je svaki čin kojim se, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krše moral i pravne norme te povrjeđuju temelji vladavine prava.

Korumpiranom osobom se smatra svaka službena ili odgovorna osoba koja radi osobne koristi ili koristi skupine kojoj pripada zanemari opći interes koji je dužna štititi obzirom na zakone, položaj i ovlasti koje su joj povjerene.

Korumpiranim se smatra i građanin koji nudi ili pristaje na davanje zatraženog mita kako bi korumpirana osoba činjenjem, nečinjenjem ili propuštanjem činjenja pomogla u ostvarivanju koristi za pojedine osobe ili skupine.

Pojavljuje se u gotovo svim područjima života i djelovanja, prisutna je u javnim institucijama, privatnom sektoru, u politici, u medijima, u gospodarstvu.

Eto toliko od drugih umjesto Franje Haluseka o KORUPCIJI i POLITIČKOJ KORUPCIJI!
fitilj
7.3.2013. 8:31
Gospon Francek budite tako ljubazni pa mi odgovorili dali je politička korupcija to što je vaš vrli predsjednik dobio posao dilajući nekada sa Bandićem, a sada sa Karamarkom.


Još iz kategorije ToVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.