HDZ: Pernar neodgovoran prema hrvatskim građanima
Župan Anušić: Strože mjere za one koji se okupljaju u grupama
Documenta poziva na solidarnost i zajedništvo u borbi s koronavirusom
SDP-ovi gradonačelnici predstavili mjere za pomoć građanima i gospodarstvu
Ukupno 1126 zaraženih, sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje
Ne nasjedajte na zlonamjerne mailove za pristup internet bankarstvu
SSSH poziva Vladu da skraćivanjem radnog vremena spasi radna mjesta

  In memoriam

Pokopan Luka Šteković

        22.09.2011.         4632 pogleda
Pokopan Luka Šteković

Na pravoslavnom groblju u Donjem Daruvara danas je u krugu obitelji, prijatelja, znanaca, štovatelja i kolega novinara iz Daruvara i Virovitice pokopan novinar, pjesnik i publicista Luka Šteković. Luka je iznenada umro u svom domu, u Milanovcu, u nedjelju 18. rujna. Molitvu je vodio protorej Luka Bosanac, a nekoliko biografskih podataka o Luki i toplih riječi oproštaja izrekao je Staniša Žarković.  „Na ovom brdovitom Balkanu olujnu vjetrovi su, na žalost, česta pojava. Jedan takav vjetar zahvatio je i Luku koji je preko golgote došao do čojstva, preko vjetrovitih oluja do časti i poštenja. Zbog toga nije lako o jednom, naoko malom čovjeku, reći sve u kratkom vremenu", rekao je Žarković.

Luke je bio novinar Vjesnika komune iz Daruvara i Virovitičkog lista, a surađivao i s mnogim drugim novinama, časopisima i periodičnim izdanjima.

U almanahu Ljetopis Srpskog kulturnog društva Prosvjeta objavio je povijesni istraživačke radove Partizansko ime (1996.) i Izgon Srba iz virovitičkog kraja 1941. godine (1997.)

Objavio je i knjigu „Romi u virovitičkom kraju" (1998.) koja se sastoji od istraživanja objavljenih u feljtonu Virovitičkog lista.

Izdao je zbirke pjesama Znak (1963.), Kuća sklona padu (1968.), Lipe ispred gimnazije (1970.), Neprestani povratak (1972.), Neslućeno slovo (1974.), Štap za putovanje i druge pesme (1977.), Pesme, netraženi podaci (1978.), Neprestani povratak (1980.), Slobodna ptica (1981.) i Tačno vreme (1996.). Uredio je i zbornike pjesnika zapadne Slavonije Vrijeme začinjenja  (1969.) i Staze (1981.). Priredio je antologiju Suvremena poezija Hrvata u Mađarskoj.

Surađivao je i s češkim manjinskim tiskom u Daruvaru, Jednotom i njenim periodičnim izdanjima. Njegove pjesme su u prijevodu na češki jezik objavljivane u literarnom prilogu Jednote Studnice, a on sam prevodio je poeziji s češkog. Slučaj je htio da posljednji rad Luke Štekovića bude objavljen upravo na češkom jeziku u preiodiku Přehled kulturnich a historických, literárních a školských otázek/Pregled kulturnih i povijesnih, literarnih i školskih pitanja 2011. Riječ je o studiji Partizanska imena Čeha - antifašista u Hrvatskoj/Partyzánská jména Čechů - protifašistů v Chorvatsku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lj. R. Weiss
25.9.2011. 3:49
I ovdje: posljednji pozdrav Luki!


Još iz kategorije In memoriamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.