Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Kultura

Počela restauracija herolda

  gg           29.07.2003.         2504 pogleda
Počela restauracija herolda

VIROVITICA, 29. srpnja - - U holu Dvorca Pejačević započeli su radovi na restauriranju i konzerviranju dva herolda i straog grba grofa Pejačević iz 18.stoljeća, Restauratori, akademski kipari Alen Vlahov i Anđelko Boljac trenutno rade na čišćenju i rekonstrukciji forme grba, a na kraju će ga konzervirali kemijskim sredstvom. "Grb je u prilično dobrom stanju, nema puno štete, osim što je u jednom dijelu odlomljen. Forma je čitka. Dva herolda, koji su u nešto lošijem stanju, sa svake strane pridržavat će veliki kameni grb. Heroldi nemaju glave i ruke dok je ostatak forme čitak. Međutim, kruna je u jako lošem stanju", rekao nam je gospodin Vlahov. Predviđeno je da radovi budu gotovi u roku od pet dana. Heroldi su pronađeni i iskopani 1998. godine na zapadnoj kosini Gradskog parka, ponad Dvorca Pejačević, a u proljeće ove godine premješteni su u hol Dvorca. Kamene kompozicije bit će konzervirane na osnovi fotografija i crteža, a planirana je i nadopuna elemenata koji nedostaju.
Za zaštitu tog spomenika kulture potrebno je 90.000 kuna. Ministarstvo kulture osiguralo 50.000 kuna, ostatak Grad Virovitica. Cijeli projekt obnove kamene kompozicije i arheoloških radova na staroj utvrdi vrijedan je 300.000 kuna.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.