DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Večernji list: U Karlovcu se uselile prve dvije od 10 sirijskih obitelji
Jutarnji list: Dekanica Filozofskog kriva za uzmeniravanje na poslu
Kolakušić na Pantovčaku očekuje plaću od minimalno 70 tisuća kuna
Bernardić: Bilo bi bolje da predsjednički izbori nisu u vrijeme blagdana
Grubišno Polje: Na Sajmu sira 142 izlagača iz 13 hrvatskih županija
Čačić: Narodna stranka - Reformisti podržat će Milanovića

Počela provedba projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”


  Zdravlje           vpž           15.10.2019.         419 pogleda
Počela provedba projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”

U Virovitici je u utorak počela provedba projekta „Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji“ kojim će partneri Virovitičko-podravska županija, Opća bolnica Virovitica i Dom zdravlja Virovitičko podravske županije povećati znanja i svijest građana o važnosti, mogućnostima i načinima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Ugovor o provedbi projekta vrijednog 491.289 kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, u srpnju ove godine u Zagrebu potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

„Potrebe za palijativnom skrbi na području Virovitičko-podravske županije, rastu zbog sve većeg udjela starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, udio starijih od 60 godina života, u ukupnom broju stanovnika, bio je 23 posto. “, rekao je župan Andrović.

Do siječnja 2021. godine bit će uspostavljen Volonterski centar za palijativnu skrb, provoditi edukacije za članove obitelji palijativnih bolesnika, motivirati učenike 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za volonterski i profesionalni rad u palijativnoj skrbi i promicati zdrave navike života s ciljem prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima.

„Nabavit ćemo pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica i rasporediti ih na tri odjela i tri kreveta za posudionicu ortopedskih pomagala Doma zdravlja“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

Palijativna zdravstvena zaštita u Virovitičko-podravskoj županija počela je s radom u srpnju 2018. godine.  

„U nešto više od godinu dana prošlo je od nekakvog početka provedbe palijativne skrbi na području naše županije, a želja nam je pokrenuti stacionarni tip palijativne skrbi za manje zahtjevne palijativne pacijente“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr Ivica Fotez.

alijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege i potpore bolesnicima s neizlječivim bolestima. Cilj joj je podići kvalitetu života takovih bolesnika, ali i pružiti podršku i pomoć članovima obitelji i njegovateljima za vrijeme trajanja palijativne potrebe, kao i poslije nje.

Palijativnu skrb pruža multidisciplinarni tim u sastavu: liječnik (specijalist), medicinska sestra (prvostupnica sestrinstva), psiholog, socijalni radnik, duhovnik, volonteri, ljekarnik, fizioterapeut, te ostali dionici.

Palijativna medicina, unutar palijativne skrbi, nastoji smanjiti i ublažiti neugodne simptome koji su sastavni dio gotovo svih dijagnoza bolesti koje vode palijativnoj potrebi (bol,kašalj,mučninu…)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: