Ruža Tomašić: hrvatska vlast nesnalažljiva u predsjedanju Vijećem Europske unije
Ćorić: SDP ne zaslužuje povjerenje; Ostojić: SDP će formirati vlast
Sučeljavanje na HTV-u bez čelnika vodećih stranaka i koalicija
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Reiner: Skraćivanje radnog vremena ključna je mjera očuvanja radnih mjesta
Bernardić: Upute DIP-a skandalozne, kako će oboljeli glasovati
Na području županije nema novozaraženih

  Aktualnosti

Otvoreni proračun - saznajte kako županije troše novac

  vn           30.05.2017.         923 pogleda
Otvoreni proračun - saznajte kako županije troše novac

Hrvatska zajednica županija pokrenula je aplikaciju Otvoreni proračun (http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/) u listopadu 2016. godine koja na jasan i pregledan način vizualizira proračune svih dvadeset županija i Grada Zagreba. Građanima omogućuje jedinstven uvid u financije jedinica regionalne samouprave. Potaknuti potrebom da se suhoparne brojke učine zanimljivijima, Zajednica županija otkriva kakve priče stoje iza županijskih financija.

 Šibensko-kninska županija

 Šibensko-kninska županija izdvojila je 1,4 milijuna kuna za opremu za nadzor i detekciju požara. Što to znači? Tih gotovo milijun i pol kuna ključno je u sprečavanju posljedica požara kojih prosječno ima više od 50 godišnje i uzrokuju troškove do oko 100 milijuna kuna (u to spadaju vatrogasne intervencije, gospodarski i turistički gubitci, uništenje poljoprivredne kulture i druge štete). Zahvaljujući ovoj opremi prvi požari otkriveni su vrlo brzo, a vatrogasci su na mjestu požara bili već 30 minuta prije prve prijave, pri čemu se koristio manji avion Air tractor (koji košta 25 tisuća kn/sat) umjesto Canadera (70 tisuća kn/sat) i spriječene su daleko veće štete i neizbježni troškovi.

 Virovitičko-podravska županija

 Iseljavanje liječnika u Hrvatskoj je od nedavno velik problem. Pogotovo kada se dotaknemo ruralnih sredina. Zato je Virovitičko-podravska županija odlučila da neće čekati nacionalne mjere već sama sufinancira kredite za mlade liječnike s pedeset tisuća kuna za kamate. Od 2013. godine ovim su projektom doveli mlade subspecijalizante: oralnog kirurga, dva zubara, vaskularnog kirurga te stručnjake za abdominalnu kirurgiju. Tako pacijenti ne moraju putovati u Zagreb ili Osijek, a uspjeh projekta potaknuo je županiju da se javi na natječaje europskih fondova i dobiju projekt u vrijednosti od 50 milijuna eura za dnevnu bolnicu i opremu kirurških sala.

 Krapinsko-zagorska županija

 Krapinsko-zagorska županija, dobitnica Energy Globe nagrade za poboljšanje energetske učinkovitosti u koje je krenula još prije šest godina i kroz koju se obnovilo deset škola sa smanjenjem potrošnje energije za više od 30%, rekonstruira unutarnju rasvjetu u još tri škole – besplatno. Na koji način? Više od pola, točnije 60% sredstava, financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak tvrtka koja će uvoditi rasvjetu.

 Želite li znati više o svojoj županiji? Posjetite stranicu http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/ i na jednostavan i pregledan način saznajte na što županija troši vaš novac.

 Na sljedećim linkovima možete pogledati i ostale primjere koje je pojasnio Toni Milun:

 "Sustav za nadzor požara uštedjet će Šibensko-kninskoj županiji oko 100 milijuna kuna"
https://www.youtube.com/watch?v=gYkiyRhCzjI

 "Otvoreni proračun lijepo prikazuje gdje je novac građana i kako se on raspoređuje"https://www.youtube.com/watch?v=Ed544oXS0pI

 "Županije uz pomoć novaca iz europskih fondova realiziraju važne projekte"
https://www.youtube.com/watch?v=ZxL-pCX-_0I

 "Razvitak hrvatskih županija uz pomoć subvencija i EU fondova"

https://www.youtube.com/watch?v=eVRWgIX3Wns

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.