Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Osnovana zemljišna knjiga za k. o. Virovitica-centar, na eventalne nepravilnosti građani mogu reagirati u roku od 90 dana


  Grad           Virovitica.hr           18.10.2017.         886 pogleda
Osnovana zemljišna knjiga za k. o. Virovitica-centar, na eventalne nepravilnosti građani mogu reagirati u roku od 90 dana

Do 6. siječnja 2018. godine građani koji imaju nekretnine na području katastarske općine Virovitica podnijeti prijave i prigovore na utvrđeno zemljišnoknjižno stanje. Ako građani u tom roku ne reagiraju smatra se da je zemljišna knjiga istinita te stranke gube pravo bilo kakvog mijenjanja podataka. Zemljišna knjiga je k.o. Virovitica-centar objavljena je 9. listopada u Narodnim novinama.

Zemljišna knjiga za k. o. Virovitica-centar koja je osnovana (dio k. o. Virovitica), datira od 1911. godine. Od tada do danas u novoosnovanoj zemljišnoj knjizi evidentirane su sve promjene koje su na području k. o. Virovitica-centar izvršene tijekom 106 godina; evidentirane su zgrade, ceste, kanali, stambeni objekti i dr. te nositelji prava na nekretninama.

„Od stupanja na snagu zemljišne knjige za k.o. Virovitica-centar, podaci u zemljišnoj knjizi i katastru su jedinstveni, u pogledu površine, katastarske oznake i ovlaštenika prava na nekretninama. Do sada je postojala diskrepancija podataka o nekretninama u zemljišnim knjigama i onima koje vodi katastar. Naime, Katastar je radio dvije tehničke reambulacije i to jednu 1959. godine, a drugu 1971. godine. Posljednja reambulacija nije bila evidentirana u zemljišnoj knjizi te od toga dana postoji dvojno vođenje podataka o nekretninama: jedni podaci u zemljišnoj knjizi – k. o. Virovitica, a drugi u katastru – k. o. Virovitica-grad i k. o. Virovitica, s time da su za prava na nekretninama mjerodavni podaci u zemljišnoj knjizi“, kaže pročelnik gradskog Upravnog odjela za imovinske i pravne poslove Boris Horvat.

Ugovor o obavljanju usluga za katastarsku izmjenu i tehničku reambulaciju k. o. Virovitica i k. o. Virovitica-grad sklopljen je 2008. godine, cijena radova iznosila je 10,5 milijuna kuna, od čega je 40 posto financirano iz Državnog proračuna, 50 posto sredstava osigurao je Grad Virovitica te 10 posto Virovitičko-podravska županija.

„Ovime smo stvorili pretpostavke za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su do sada stajali godinama neriješeni i koji su uzrokovali dugotrajne sudske sporove. Primjerice, neke stvari do sada nisu bile evidentirane, a to je iznimno važno jer se na tim podacima temelje porezna davanja, izrade prostornih planova, davanja u zakup poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, razne dozvole koje se ishode pri gradnji. Zemljišna knjiga sada se vodi u elektronskom obliku te građani podacima mogu pristupati direktno sa svojih računala, investitori dobivaju uvid u vlasništvo, a će automatski povećati investicije i promet nekretninama u samom gradu. Također, građani će imati enormne uštede i u novcu i u vremenu (procjena oko je 300 milijuna kuna) kod rješavanja vlasništva i sporova pred nadležnim sudovima. Direktne uštede imat će i gospodarstvo, ali i sam Grad Virovitica jer smo stvorili sve preduvjete za razvoj, uređenje i izgradnju grada i njegove komunalne infrastrukture“, kaže gradonačelnik Ivica Kirin.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GradOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: