Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Odlični rezultati rane berbe grožđa u PP Orahovica


  Poljoprivreda           Vladimir Grgurić/glasslavonije.hr           06.09.2018.         1319 pogleda
Odlični rezultati rane berbe grožđa u PP Orahovica

Poljoprivredno poduzeće Orahovica jedan je od proizvođača najkvalitetnijih vina u Hrvatskoj i svaka nova godina donosi jači, bolji i konkurentniji proizvod. Prije nekoliko dana u Poljoprivrednom poduzeću Orahovica završena je berba ranih sorti bijelog grožđa i već nakon početka, bilježe se sjajni rezultati ovogodišnje berbe.
- Ovo je jedna od klimatološki najzahvalnijih vinogradarskih godina. Bilo je izazova, bilo je kiša i sušnih perioda, ali na vinovoj lozi se pokazalo da je to zapravo jedna jako dobra godina. Stoga se zapravo moram pohvaliti, jer rezultat takve godine su izvanredni prinosi i kvaliteta grožđa na svim sortama koje uzgajamo, a do sada smo već pobrali ranije sorte bijelih vina kao što su Sivi Pinot, Chardonnay, Sauvignon te frankovku za Rose. Rezultati su dakle, i što se tiče količine i kvalitete više nego zadovoljavajući i vjerujem da će u nastavku berbe i naše glavne sorte kao što zeleni silvanac, graševina i frankovka pokazati isto. Na naših 179 hektara vinograda, 99 hektara je u punom rodu a 80 hektara u podizanju. S proizvodnih površina vinograda godišnje uberemo oko 1.000 tona grožđa, a ove godine će to, prema počecima zasigurno biti i više. Tako da ćemo sigurno premašiti i godišnja proizvodnju vina koje je oko 700-800 tisuća litara – kaže voditelj Radne jedinice voćarstvo i vinogradarstvo Josip Tokić. Kao i u ranijim godinama, berba grožđa se uglavnom obavlja ručno.
- Ove godine je do sada najveći izazov pronaći dovoljno sezonske radne snage. Mi se tu pokušavamo prilagoditi, čak smo išli i na podizanje dnevnica kako bi privukli radnike i evo mogu reći da nam sada dolaze ljudi iz šireg kruga Slavonije. Do sada su to bili radnici iz naše Virovitičko-podravske županije,a sada su tu i radnici iz drugih županija i tako uspijevamo bez problema odvijati berbu, ali je izazov svakako velik – nastavlja Tokić. PP Orahovica ima otvoreno tržište po cijelom svijetu, vina ovog orahovačkog poduzeća su svugdje priznata i cijenjena, pa se tako očekuje i ove godine da izvoz bude odličan koji je inače u prosjeku oko 100 tisuća litara.


- Mi smo već dugi niz godina izvozno orijentirani. A ove godine smo izabrali tri države u kojima smo radili značajnije promocije i poboljšana marketinška ulaganja, a to su Kina, Švicarska i Bosna i Hercegovina. U tim državama kontinuirano održavamo prezentacije za HoReCa, retail kanal i smatramo da su nam to iznimno važna tržišta i ovu godinu je taj fokus na njima i očekujemo rast prodaje upravo na tim tržištima ne samo u ovoj, nego i u slijedećim godinama – kaže Tokić te iznosi očekivanja i želje Poljoprivrednog poduzeća Orahovica do kraja ovogodišnje berbe.
- Nama je cilj prodavati otprilike količinu koju proizvodimo i za sada držimo dobar ritam. Nešto nam je čak prodaja bila i jača u prvom dijelu godine nego obično i što smo planirali. Razlog je i jednim dijelom dobar početak turističke sezone, a drugi naravno naš rad na promociji i kvaliteti vina i grožđa. Vjerujem da ćemo do kraja godina ostvariti planirani rezultat i nadam se da ćemo uspjeti prodati sve što proizvedemo, a prije svega to učiniti po strukturi kako mi to želimo, a to su uglavnom buteljirana vina – zaključio je Josip Tokić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: