Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Gospodarstvo

Od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone država utukla 2 milijarde kuna, rezultat porazan

  Poslovni.hr/ Foto:vpž           26.11.2014.         1656 pogleda
Od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone država utukla 2 milijarde kuna, rezultat porazan

Dosadašnja ulaganja u poduzetničke zone nisu dovoljno učinkovita, utvrdila je Državna revizija koja je provela opsežnu analizu tog projekta zamišljenog kao pokretača gospodarstva i ravnomjernog razvoja svih područja Hrvatske piše poslovni.hr

Ukupno je od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone uloženo 2,03 milijarde kuna, od čega izravno iz državnog proračuna putem ministarstava 823 milijuna, dok je preostalih 1,21 milijarde kuna procijenjena vrijednost darovanih nekretnina za zone. U 20 županija ukupno je uz pomoć države osnovano 348 zona, a najveća izdvajanja država je imala u 2008., više od 113 milijuna kuna, dok je najniži iznos izdvojen lani, tek nešto manje od 10 milijuna kuna.Iz podataka po županija, izuzev Grada Zagreba, proizlazi da je planovima općina i gradova bilo predviđeno osnivanje ukupno 1308 zona, a u funkciji ih je potkraj 2013. bila tek trećina, točnije 449. Kod poduzetnika u zonama bilo je zaposleno 69,4 tisuće radnika. U njima su bila aktivna 2674 poduzetnika, dok je visok udjel onih bez aktivnosti, 1428. Pritom je u pet županija čak veći broj neaktivnih od onih koji posluju zonama.

Ne ohrabruje ni podatak da nakon svih godina ni one zone koje su stavljene u funkciju nisu ispunile zacrtane ciljeve da 80 posto poduzetnika koji posluju u njima bude iz proizvodnog sektora. Taj je cilj, naime, ispunjen samo na razini Šibensko-kninske županije.Revizori najviše zamjeraju nedovoljan nadzor nad trošenjem odobrenih potpora, kao i nepotpuna izvješća korisnika o opravdanosti dodjele sredstava. Nedostaje, prema njihovu nalazu, i koordiniranosti državnih tijela koja se bave zonama. Resorna ministarstva poduzetništva i obrta, gospodarstva te regionalnog razvoja i EU fondova, usto, nisu imala podatke o kretanju broja malih i mikro poduzeća, a ni o tome je li bilo povećanja broja zaposlenih, kako je bilo predviđeno programima za razvoj poduzetničkih zona.

Virovitičko-podravska
Od 34 planirane zone u 15 gradova i općina aktivno je 12 zona (35%). U te je zone investirano 77 milijuna kuna, a potkraj 2013. imale su 42 poduzetnika, od kojih se 62 posto bavi proizvodnjom te 819 zaposlenih. U tim je zonama bilo i 35 neaktivnih tvrtki. Najviše odskače Poduzetnička zona II, koja ima 8 poduzetnika i 110 zaposlenih. Od 22 zone koje nisu u funkciji, u sedam njih nakon donošenja odluka nije bilo ulaganja u dokumentaciju, nabavu zemljišta i komunalnu infrastrukturu, dok je u 15 mrtvih zona investirano 25 milijuna kuna.

Više poslovni.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

lino cervar
26.11.2014. 20:18
evo sad ce domus pokrenut proizvodnju


Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.