Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone država utukla 2 milijarde kuna, rezultat porazan


  Gospodarstvo           Poslovni.hr/ Foto:vpž           26.11.2014.         1554 pogleda
Od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone država utukla 2 milijarde kuna, rezultat porazan

Dosadašnja ulaganja u poduzetničke zone nisu dovoljno učinkovita, utvrdila je Državna revizija koja je provela opsežnu analizu tog projekta zamišljenog kao pokretača gospodarstva i ravnomjernog razvoja svih područja Hrvatske piše poslovni.hr

Ukupno je od 2004. do kraja 2013. u poduzetničke zone uloženo 2,03 milijarde kuna, od čega izravno iz državnog proračuna putem ministarstava 823 milijuna, dok je preostalih 1,21 milijarde kuna procijenjena vrijednost darovanih nekretnina za zone. U 20 županija ukupno je uz pomoć države osnovano 348 zona, a najveća izdvajanja država je imala u 2008., više od 113 milijuna kuna, dok je najniži iznos izdvojen lani, tek nešto manje od 10 milijuna kuna.Iz podataka po županija, izuzev Grada Zagreba, proizlazi da je planovima općina i gradova bilo predviđeno osnivanje ukupno 1308 zona, a u funkciji ih je potkraj 2013. bila tek trećina, točnije 449. Kod poduzetnika u zonama bilo je zaposleno 69,4 tisuće radnika. U njima su bila aktivna 2674 poduzetnika, dok je visok udjel onih bez aktivnosti, 1428. Pritom je u pet županija čak veći broj neaktivnih od onih koji posluju zonama.

Ne ohrabruje ni podatak da nakon svih godina ni one zone koje su stavljene u funkciju nisu ispunile zacrtane ciljeve da 80 posto poduzetnika koji posluju u njima bude iz proizvodnog sektora. Taj je cilj, naime, ispunjen samo na razini Šibensko-kninske županije.Revizori najviše zamjeraju nedovoljan nadzor nad trošenjem odobrenih potpora, kao i nepotpuna izvješća korisnika o opravdanosti dodjele sredstava. Nedostaje, prema njihovu nalazu, i koordiniranosti državnih tijela koja se bave zonama. Resorna ministarstva poduzetništva i obrta, gospodarstva te regionalnog razvoja i EU fondova, usto, nisu imala podatke o kretanju broja malih i mikro poduzeća, a ni o tome je li bilo povećanja broja zaposlenih, kako je bilo predviđeno programima za razvoj poduzetničkih zona.

Virovitičko-podravska
Od 34 planirane zone u 15 gradova i općina aktivno je 12 zona (35%). U te je zone investirano 77 milijuna kuna, a potkraj 2013. imale su 42 poduzetnika, od kojih se 62 posto bavi proizvodnjom te 819 zaposlenih. U tim je zonama bilo i 35 neaktivnih tvrtki. Najviše odskače Poduzetnička zona II, koja ima 8 poduzetnika i 110 zaposlenih. Od 22 zone koje nisu u funkciji, u sedam njih nakon donošenja odluka nije bilo ulaganja u dokumentaciju, nabavu zemljišta i komunalnu infrastrukturu, dok je u 15 mrtvih zona investirano 25 milijuna kuna.

Više poslovni.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

lino cervar
26.11.2014. 20:18
evo sad ce domus pokrenut proizvodnju


Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: