Index.hr: Ministar Medved prijetio novinaru Mazzoccu
Pupovac: Srbi su korišteni kao motivacija za potpis
Predsjednica: Sastanak sa Željkom Markić nije bio tajan
Grabar-Kitarović: poljoprivreda mora postati sredstvo blagostanja, a ne siromašenja
Započela sadnja novih stabala u Gradskom parku
Završeno 50. orahavoačko proljeće
Stotinjak planinara na 13. virovitičkim planianrskim susretima

Obilježena 26. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne


  Aktualnosti           Viroviitca.hr           18.09.2017.         742 pogleda
Obilježena 26. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježje hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici i na grobu Vladimira Vampovca Grge te svečanošću u SRC Vegeška jučer je obilježena 26. obljetnica oslobođenja virovitičke vojarne. Vijence su položile delegacije Policijske uprave virovitičko-podravske, Koordinacije braniteljskih udruga te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nazočnima su se obratili su predsjednik virovitičke HVIDR-e Mirko Poljanac, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.    

Nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš, 15. rujna i oslobađanja karaula u Novom Gracu i Terezinom Polju te 16. rujna i oslobođenja skladišta Šištat, na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika, kao i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
19.9.2017. 16:32
Točno tako Cristo, 50.samostalni bataljun, MUP sa djelatnicima i pričuvom te uz veliku pomoć civičnog stanovništva okolo vojarne. Garnizon se predao civilnim vlastima u Vt (Krišto i Habijanac) i Načelniku policije (Troha). A zaboraviti poginulog gdina Vampovca je ipak najveći grijeh novanara.
CRISTO
18.9.2017. 19:46
"Nakon 3. rujna 1991. i prve oslobodilačke akcije u Hrvatskoj – oslobođenja virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš,.... na red je došla i vojarna u Virovitici. U akciji oslobađanja sudjelovalo je preko 400 pripadnika samostalnog bataljuna 127. Brigade HV-a, policije te rezervnog sastava policije koji su u noći sa 16. na 17. rujna nakon uzaludnih pregovora s komandantom „Kasarne“ o mirnoj predaji započeli napad i oko 7 sati nakon žestoke pucnjave ostvarili izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne kada se je predalo svih 185 vojnika,,..“
Majko mila? koji novinar Virovitica.hr.
Jasenaš je oslobođen 02. rujna 1991. , samostalni bataljun 127. Brigade HV-a, nije postojao, jer je brigada kasnije mobilizirana. Tko je to kontaktirao sa komandantom " Kasarne" i kako? Istina je da je A. Krišto telefonski već od 15.09. 1991, zvao komandanta kasarne pukovnika Tomislava Mitića, te ga pozivao na predaju, pa mu je čak poslao i pisani poziv za predaju kasarne. Učestali telefonski pozivi su bili od 16 na 17. 09. 1991, pa kad nije išla predaja, mi smo njih napali, ali smo opet razgovarali i išli na pregovore.
Kad se piše o 185 vojnika, valjda je bilo nešto oficira, civilnog osoblja?
Postoje još živi dionici cijele akcije ( zapovjedništvo bataljuna ZNG, MUP ), npr. Đ. Dečak, M. Krstanović, J. Romić, R. Romić, J. Katanušić, A. Habijanac,šef policije A. Troha , A. Krišto i dr., samo treba pitati, a ne ovako pisati " gluposti" i izmišljotine.


Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: