Bernardić: Restart koalicija će sama osvojiti stabilnu većinu
HZJZ: Potpise birača ponajprije prikupljati na otvorenome
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom
Restart: Vlada je prespavala predsjedanje EU-om
DIP: Podatke za izbore birači mogu promijeniti do 24. lipnja
Polovina umirovljenika prima prosječno 1.420 kuna mirovine
Bernardić: Izdaja je nacionalnih interesa da nafta odlazi u mađarske rafinerije

  Zdravlje

Obilježen Svjetski dan cerebralne paralize. Važno je što ranije uključiti dijete u proces rehabilitacije

  eg           08.10.2018.         2626 pogleda
Obilježen Svjetski dan cerebralne paralize. Važno je što ranije uključiti dijete u proces rehabilitacije

Prema podacima Hrvatskog savez udruge cerebralne i dječje paralize u Hrvatskoj su registrirane 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet zbog cerebralne paralize. Među njima je 1778 djece, koja u većini nemaju sustavnu ranu intervenciju niti podršku u smislu dijagnostike, odgovarajuće usluge logopeda, rehabilitatora i drugih stručnjaka. O tim i drugim problemima govorilo se na obilježavanju Svjetskog dana cerebralne paralize u Virovitici koji se održao u prostorijama Kabineta Sretno dijete.

Na obilježavanju su sudjelovali uz Mariju Grgić, stručnjakinju u području senzorne integracije i razvoja igre i vlasnice Kabineta i Damir Brkić, predsjednik UOSI Virovitica, logopedkinja Marina Navarra Kumer, Ana Šelaj, radni terapeut iz Kutine, radni terapeut Šimun Brozović i studentica fizioterapije Jelena Lukić i roditelji djece sa cerebralnom paralizom.

Jedan od većih problema sa kojima se suočavaju roditelji je da je djeci s poteškoćama u razvoju još uvijek nedostupan predškolski odgoj, a praksa dječjih vrtića je da se uključivanje djeteta uvjetuje prethodnim osiguravanjem asistenta.

Dubravka, majka djeteta sa cerebralnom paralizom iz Grubišnog polja, pričala je problemima sa kojima se susreće. Naglašava da je bitno što ranije voditi dijete na rehabilitaciju jer se dijagnoza zna odmah po rođenju kada je moralo doći do komplikacije, možda u trudnoći a možda u samom porodu.

"Najvažnije je uključiti dijete u cijeli proces rehabilitacije. Ispočetka fizikalnu senzoriku i sve što odredi pedijatar i neuropedijatar, kasnije se uključuje kod logopeda, pa kod defektologa i sve što je ostalo potrebno. Moj osobni problem je mjesto stanovanja jer dnevno prođem i do sto kilometara svaki dan, dijete mi ide sa jedne strane na fizikalnu a sa druge na cenzoriku a treću kod logopeda i jednom u dva tjedna za Zagreb, tako da najviše vremena provodimo u autu čak i jedemo u autu. Kada bi se moglo na našem području zaposlit logoped i sve stavit u jedan grad bilo bi super. Živim u Grubišnom polju, relacija mi je Daruvar, Virovitica, Korija, Zagreb" - ispričala je Dubravka.

Marina Navara Kumer upozorila je na velike probleme i teškoće sa kojima se susreću roditelji.

"Ja sam prije svega majka zdravog djeteta ali radim kao logoped sa djecom sa svih područja od djece sa autizmom, cerebralne paralize, Down sindroma. Mogu reći da je danas izazov adekvatno pomoći djeci i roditeljima kako se nositi sa tom teškoćom jer svi znamo da je teškoća prisutna ali odakle krenuti to je prvo pitanje koje roditelji pitaju. Kako da se nose sa tom teškoćom, to su djeca koja nisu od malena u vrtiću, koja nisu u sustavima. Ti roditelji se sami nose sa tim problemima od hranjenja od oblačenja, od usmjeravanja pažnje, spavanja. Znači roditelji su prepušteni sami sebi", napominje Marina. Većina djece dođe u dobi od tri četiri godine kada je već dosta kasno jer treba se krenut već od godine dana. I onda je problem takav kakav već je. Terapija dugo traje. To sve dosta košta. Roditelji su zbunjeni, financijski nisu u ostvariti to kako treba i na kraju čekaju i da sustav reagira i usmjeri hoće li u redovnu školu ili po posebnom programu. Treba zato pohvalit Mariju koja je krenula ovoj sredini nudi edukaciju i pomoć prije samog sustava, naglasila je Navarra Kumer.

Ana Šelaj, radni terapeut iz Kutine koja ima udrugu za ranu intervenciju radi u UOSI Kutina ispričala je kako njena Udruga obilježila Svjetski dan cerebralne paralize. Imam udrugu Čaroban put gdje radim sa djecom sa poteškoćama i djecom općenito kroz radionice i individualne terapijske tretmane, isto tako radim u udruzi UOSI u Kutini gdje smo također obilježili svjetski dan oboljelih od cerebralne paralize gdje smo kroz radionicu pričali o cerebralnoj paralizi, kako se uključiti u zajednicu. Radili smo plakate, gledali filmiće o cerebralnoj paralizi.

Marija Grgić vlasnica Kabineta Sretno dijete ujedno i radna terapeutkinja te stručnjak u području senzorne integracije i razvoja igre upozorila je na kronični nedostatak stručnjaka koji mogu raditi kvalitetno sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

"Kada govorimo o sustavu u Slavoniji nedostaje stručnjaka koji rade u sustavu da bi roditelji mogli besplatno ili preko HZZO-a ili preko centra za socijalnu skrb ostvarili svoja prava. Na žalost da bi napredak bio dovoljan roditelji moraju dodatno privatno plaćat, jer recimo na logopeda u sustavu Opće bolnice Virovitica se čeka se u procjenu na pregled od godinu do godinu i pol dana i kada dijete dobije tretman uključeno je jednom mjesečno. Dakle što može dijete napredovat sa terapijom samo jednom mjesečno? Problem je u ovoj sredini što nemamo kvalitetnog stručnjaka u vidu liječnika pedijatra i neuropedijatra koji će intervenirati na vrijeme. Sva djeca koja se uključe na tretmane su stari već tri godine i pol godina a to više nije rana intervencija. Da bi pomogla bila sam primorana samozaposliti se, sama se educiram, posla ima jako puno jer roditelji ne mogu čekati" naglasila je Marija Grgić.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.