Objavljena velika lista o korupciji, Hrvatska gora od Kube i Jordana
Sabor u petak o prijedlogu zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava
Državni tajnik Milatić: Cijene plina neće podivljati, povećanje će biti u nijansama
Bošnjaković žali zbog nazadovanja Hrvatske na listi percepcije korupcije
Saborska oporba: Zakon o navijačima je licemjeran i ne pridonosi kulturi navijanja
Povjerenstvo: Kujundžić podnio novu karticu pa shvatio da mu se omakla greška
Odbor za obrazovanje: Promicati radnu definiciju antisemitizma

  Vjerski život

Obilježen prvi dan Hanuke

  eg           16.12.2014.         2559 pogleda
Obilježen prvi dan Hanuke

Još u nedjelju, iako je erev Hanuka večeras, 16. prosinca 2014. članovi Židovske općine Virovitica obilježili su paljenjem prve svijeće na hanukiji (ritualni svijećnjak) početak židovskog blagdana Hanuke. O Hanuki kao blagdanu čuda i svjetla govorio je predsjednik Židovske općine Virovitica Ljubo R. Weiss, zapalivši ujedno „šameš“, svijeću poslužitelj kojom je zatim upaljena prva svijeća Hanuke. Ona se slavi osam dana i svaku večer pali se svijeća više, da bi osmog dana gorjelo svih osam svijeća. Naglasio je pri tome da se u svetim stvarima može samo uvećavati, nikako smanjivati te izgovorio, prije paljenja svijeća, blagoslov na hebrejskom jeziku, u prijevodu: „Blagoslovljen neka si, Gospode, Bože naš, kralju svijeta, koji si nas posvetio svojim zapovijedima i naložio nam paljenje Hanuka svijeća“!

Ovaj veseli židovski blagdan povijesno je posvećen borbi Makabejaca, starih Izraelaca, za slobodu židovskog naroda kojeg su 164. godine prije naše ere pokušali pokoriti antički Grci. Nakon borbe od tri godine ustanici su pod vodstvom Jehude Makabija ušli u jeruzalemski hram, sklonili sve idole starih Grka i posvetili Hram židovskoj vjeri. Tada se, po usmenoj predaji dogodilo čudo: nađena je samo jedna zapečačena posuda s uljem i u njoj je bilo tekućine samo za jedan dan, međutim, kada je svjetlo zapaljeno ono je gorjelo – osam dana, i narod je svih osam dana slavio pobjedu. Taj običaj o svetkovini koja traje osam dana zadržao se do danas u židovskom svijetu i u Izraelu

Predsjednik Općine Weiss objasnio je i razliku preko drajdla, zvrka, kojim se igra u dijaspori krati večer uz posluženje (najčešće krafnima) igrom koja je i u nas poznata u malo izmijenjenoj verziji. Naime, Židovima je zabranjeno kockanje i kartanje za novac, no večeri za Hanuku dozvoljena je igra drajdlom, u Izraelu se on naziva u modernom hebrejskom SEVIVON. Zvrk ima četiri strane, sa četiri slova: NUN, GIMEL, HA, ŠAM, i povezana početna slova znače rečenicu NES GADOL HAJA ŠAM odnosno VELIKO ČUDO DOGODILO SE TAMO! Izraelci imaju na sevivonu slovo „P“, „po“, pa rečenica glasi: VELIKO ČUDO DOGODILO SE OVDJE!

 Objašnjena je razlika između menore (sedam krakova svijećnjaka) i hanukije (devet krakova). Napola u šali, predsjednik Općine Ljubo R. Weiss rekao je da je pravo čudo da se ova Židovska općina održala u 2014. godini jer za razliku od drugih židovskih općina u Hrvatskoj, nije dobila ni kunu iz hrvatskog proračuna za 2014. godinu, dakle, diskriminirana je.

   Međutim, opstoji uz poznatu židovsku solidarnost i ovo malo financijskih sredstava dobila je iz inozemstva, a pomažu je i pojedinci i poneka institucija iz Hrvatske.

   Weiss nam je rekao da je siguran da će ova Židovska općina opstati posebno stoga što ima još nezavršenih poslova (Muzej židovstva!), a u planu je i na dostojan način obilježiti 70 godina od Oslobođenja konclogora Auschwitz (27. 01. 1945.- 27.01. 2015.) Pripremljen je i usvojen program za nekoliko manifestacija (između ostalog i natječaj za pisani sastav na temu AUSCHWITZ – 70 GODINA POSLIJE, po školama i šire) i optimist je vezano za dugoročno rješenje financiranja ove male vjerske zajednice, iako ne krije ogorčenje što su sredstva za djelovanje Općine u 2014. negdje „zalutala“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Vjerski životVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.